När det gamla kvarteret Basaren 1 från 30-talet högst upp på Hantverkargatan revs för några år sedan kom en väggmosaik i dagen. Den stora mosaiken har nu konserverats och restaurerats och avtäcktes nyligen på en av väggarna i det nya bostadshuset som SKB byggt på samma plats.
Det var när rivningen av det gamla kvarteret Basaren 1 började 2015, som ett konstverk av glasmosaik från 1950-talet upptäcktes. Mosaiken var dold bakom en vägg, men placeringen visar att konstverket satt bakom fiskdisken i husets första livsmedelsbutik, Norrmalms livs. Den stora mosaiken har blivit konserverad och restaurerad och pryder nu en av väggarna i SKBs nya bostadshus med kooperativa hyresrätter i kvarteret Basaren.
– Detta verk är gjort av en okänd person som verkligen tänkte till när mosaiken lades. Titta på hur fint soluppgången är skapad. Det är enkelt och stilistiskt, men har absolut konstnärliga kvaliteter. Det minner om tid där man till och med smyckade matbutikerna. Det utstrålar en framtidstro och glädje, säger konservator Ewa Björdell, som arbetat med att återställa mosaiken.
SKB valde att bevara och renovera konstverket, som nu pryder en av väggarna på entréplan. Konsten är viktig när vi bygger nytt och i vanliga fall brukar SKBs konstråd finna rätt konst för de nya kvarteren. Den här gången blev det annorlunda.
När SKBs konstråd väljer ut konst till nya hus är alltid grundtanken att den ska tillföra något.
– Konsten ska leva över tid och ha koppling till platsen eller kvarterets namn. Därför blev det ett lätt val att bevara och renovera mosaiken, som nu pryder en av väggarna på entréplan, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.
För konservatorn Ewa Björdell var det ett ovanligt, men mycket spännande projekt.
– Jag har bara varit med i ett liknande projekt tidigare, där man sparade den väggfasta konsten och monterade den i den nya byggnaden. Att konsten, som här, varit dold och sedan får ett nytt liv i en ny byggnad, känns väldigt unikt och väldigt roligt, säger Ewa Björdell.
Den gamla byggnaden i kvarteret Basaren 1 uppfördes under åren 1931—1934 och ritades av Björn Hedvall, som var arkitekten bakom många hus på Kungsholmen under sent 1920- och tidigt 1930-tal.
2018-09-26