Till nyhetsarkivet

En milstolpe för hållbar ekonomi

Vårt mål har varit att senast i år uppnå 100 procent grön upplåning. Hösten började med att vd Ingrid Gyllfors skrev på papperen för det sista lånet som återstod. Det här är en milstolpe, för grön finansiering betyder mycket för SKB.

– För att finansiering ska kunna kallas grön måste den uppfylla flera krav, som styrs av de gröna ramverken hos SKB och hos finansiärerna. Det betyder att när vi får gröna lån så är det ett kvitto på att vi uppfyller kraven. Och då blir det lättare för oss att få ytterligare finansiering och bättre lånevillkor, förklarar ekonomi- och finanschef Andreas Mårtenson.

Detta visar att SKB menar allvar med gröna investeringar, för den typen av lån får bara gå till projekt och investeringar som anses göra skillnad för miljöpåverkan, som miljöcertifierade hus och förbättrad energieffektivitet i äldre fastigheter.

Grönt ramverk ger riktlinjer

Den gröna upplåningen sker genom obligationer, företagscertifikat och banklån. Projekten för grön finansiering väljs utifrån SKBs gröna ramverk.

– Att vi nu har uppnått 100 procent grön upplåning är en mycket tydlig bekräftelse på våra höga ambitioner inom miljöområdet tillsammans med en långsiktigt god ekonomi. Men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka, för reglerna för grön upplåning kommer att bli hårdare, säger Andreas Mårtenson.

Kraven för grön upplåning kommer att skärpas med tiden, för att anpassas till EU:s miljöregler. När SKB söker ny finansiering framöver, behöver det gröna ramverket förnyas och vi kommer att behöva gå igenom nya bedömningar.

Vd Ingrid Gyllfors har skrivit på papperen för det sista lånet som återstod för 100 procent grön upplåning. Foto: SKB

2024-09-17