Stockholm växer. Att vi blir fler som vill bo i regionen betyder att vi måste dela på utrymmet som finns för att bygga fler bostäder. Då gör vi förtätning av staden.
För att kunna bygga nya hus behöver vi få mark anvisad av kommunen. I Stockholm är det en utmaning, eftersom det inte finns gott om tomma ytor som väntar på att bebyggas. Då kan kommunen ge markanvisning på platser intill eller inom redan bebyggda kvarter, för att bygga nya bostadshus, så kallad förtätning. För SKB är det aktuellt i områden i Vårberg, Farsta, Bredäng, Årsta och Norsborg.
– Vi behöver mark för att kunna bygga, så när kommunen ger oss markanvisningar till förtätning så ser vi positivt på det. En markanvisning ger oss möjlighet att utreda platsens förutsättningar för bebyggelse och kan mynna ut i en detaljplan som möjliggör detta, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.
– Dessutom kan det vara bra att bygga mer vid våra redan befintliga kvarter. Ett äldre område kan utvecklas med gemensamma platser som förnyas och ny service som tillkommer.
Förtätning anses vara det mest effektiva och samhällsekonomiska sättet att bygga fler bostäder. Den kan göras på före detta industrimark, kajer, parkeringsplatser, i kanten av naturområden, mellan eller ovanpå existerande hus. Förtätning sker nästan överallt där städer växer.
– Genom förtätning kan vi använda befintlig infrastruktur och det gör att när det väl är dags att bygga, så kan det gå ganska snabbt, säger Johan Jarding och tillägger:
– En stad med tätare bebyggelse kan också få ett lägre klimatavtryck än en glesare stad. Med nära avstånd blir det till exempel färre boende som behöver använda bil ofta.
Ibland kan de som redan bor i området där man vill göra förtätning känna oro när stadsdelen ska förändras. Det är svårt att veta hur det kommer att bli och man kan vara rädd för att de nya husen naggar grönområden i kanten, ändrar utsikter, förändrar grannskapet och känslan i stadsdelen. Men bra förtätning kan bidra till trygghet, mångfald, hållbarhet och attraktivitet.
– SKB har tagit fram en process för boendedialog när det är aktuellt med förtätning. När de boende är med i processen ger deras kunskap om platsen goda förutsättningar för att bygga en ny, omtyckt och inkluderande stadsmiljö. Det gör stor nytta för vårt byggande, säger projektchef Katarina Swedenborg.
Boendedialogen innebär workshopmöten och enkäter som låter reflektioner och synpunkter komma fram. De boende kan berätta om förhoppningar, farhågor och nya idéer kring nybyggnationen och ge viktig input till projektet.
Ytterligare delaktighet skapas från myndighetshåll genom barnkonsekvensanalyser, hållbarhetsanalyser och medborgardialoger.
Bredäng är ett av de områden där det kan bli aktuellt med förtätning. Foto: baraBild
2025-04-03