Till nyhetsarkivet

Hemmets planlösning viktig för välbefinnandet

Hemmets utformning påverkar både välbefinnandet och stressnivån i vardagen. Framför allt är det öppna planlösningar, förvaringsmöjligheter samt kökets och vardagsrummets roll som lyfts fram vid val av lägenhet.

SKBs senast genomförda digitala medlemspanel undersökte vilka bostadsytor som medlemmarna tycker är viktiga och hur de vill använda dem. Resultatet visade att köket är viktigast, tätt följt av vardagsrummet, 67 respektive 49 procent. De flesta vill helst ha en semiöppen planlösning, där kök och vardagsrum delvis är avskärmade.

När det kommer till förvaring föredrar 74 procent klädkammare framför garderob. Eftersom det är dyrare att bygga en klädkammare, ställdes frågan hur mycket extra man kan tänka sig att betala för en sådan i bostaden. 75 procent anger 100-500 kronor, medan 22 procent anger att de inte kan tänka sig att betala något extra.

Läs mer om digitala medlemspanelen och ”Disposition av boendeytan” här.

Stress och hemmets utformning

Hur vi bor påverkar vår stressnivå mer än vi kanske tror. En Novus-undersökning visar att:

  • 44 procent känner sig mer stressade om det finns för få avskilda ytor i hemmet för arbete, vila eller privatliv.
  • 30 procent uppger att en öppen planlösning ökar stressnivån på grund av ljud, rörelse och brist på avskildhet.
  • 66 procent upplever att stök och synlig oordning ökar deras stress.
  • 27 procent anser att en öppen planlösning gör det svårare att hålla hemmet organiserat och i ordning, vilket bidrar till mer stress.

Trots att öppen planlösning länge varit norm i Sveriges bostadsutveckling vill endast 29 procent av svenskarna ha det i dag. Nästan hälften, 47 procent, föredrar en semi-öppen planlösning.

– Vår nybyggnation går alltmer mot en semi-öppen planlösning, vilket går i linje med vad människor vill ha – och kanske rentav behöver – för att må bättre i hemmet, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

Undersökningen visar även att kvinnor i högre grad påverkas av hemmets planlösning än vad män gör:

  • 49 procent av kvinnorna känner sig mer stressade om det finns för få avskilda ytor i hemmet för arbete, vila eller privatliv. (män 39 procent)
  • 35 procent av kvinnorna uppger att en öppen planlösning ökar stressnivån på grund av ljud, rörelse och brist på avskildhet. (män 25 procent)

– Det är viktiga insikter för oss som utvecklar bostäder. När stressnivån ökar i samhället behöver vi förstå mer om hemmets roll. Vi har ett ansvar att bygga bostäder som inte bara är estetiskt tilltalande, utan också främjar välmående, säger Johan Jarding.

Kvinna sitter med dator i vardagsrum och familj är i köket, det är öppet mellan rummen

Planlösningen i hemmet påverkar stressnivån i vardagen för många svenskar, enligt en ny undersökning. Foto: Plattform/Johnér

2025-04-10