Vi publicerar ett uppdaterat grönt ramverk för finansiering. Ramverket stöder det långsiktiga hållbarhetsarbetet och har utformats enligt de senaste principerna för gröna obligationer och lån. Samtidigt möter det en ökad efterfrågan bland gröna investerare.
SKBs gröna upplåning sker genom obligationer, företagscertifikat och banklån. Projekten för grön finansiering väljs utifrån det gröna ramverket. De går till investeringar som gör skillnad för vår miljöpåverkan, som miljöcertifierad nybyggnation, klimatriskanalyser, och förbättrad energieffektivitet i äldre fastigheter.
– Vi har tagit fram ett tuffare ramverk som kopplar finansieringsbehovet till vårt eget hållbarhetsarbete och den pågående omställningen som branschen och samhället måste göra, säger ekonomi- och finanschef Andreas Mårtenson och tillägger:
– I höstas uppnådde vi hundra procent grön upplåning vilket var en milstolpe och en bedrift med tanke på vårt fastighetsbestånd, som till vissa delar byggdes för ett sekel sedan.
Ramverket har utformats enligt de senaste principerna för gröna obligationer och gröna lån. Det har även anpassats till prioriterade kriterier av EU-taxonomin, som definierar miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Vi tog fram det första gröna ramverket 2016 och det uppdaterades senast 2022. Den nya uppdateringen har fått betyget Medium Green i en oberoende granskning av S&P Global Ratings.
– Att vi uppnått betyget ”Medium green” är ett kvitto på att vårt hållbarhetsarbete motsvarar både höga ambitioner och marknadens ökade krav och behov. Det är det högsta betyg man kan få inom fastighetsbranschen, säger Annika Ekengren, chef för hållbarhet och verksamhetsutveckling.
Handelsbanken har agerat rådgivare under uppdateringen av ramverket.
Kvarteret Nya Lillsjönäs i Abrahamsberg är en grön tillgång enligt vårt nya gröna ramverk. Foto: baraBild
2025-03-26