Vi har medverkat i ett seminarium i riksdagen för att diskutera bostadsfrågor med särskilt fokus på hur unga lättare kan etablera sig på bostadsmarknaden. Förslagen som vi presenterade handlade om blandade upplåtelseformer, anpassade byggregler, om möjligheten att äga dotterbolag samt sänkt stämpelskatt.
Mötet anordnades av Svensk Kooperation tillsammans med det tvärpolitiska kooperativa riksdagsnätverket. Flera andra kooperativa aktörer var också på plats.
– Det var bra diskussioner tillsammans med riksdagspartierna och vi lyfte frågor som är viktiga för både ungas boende och utvecklingen av den kooperativa hyresrätten, säger Ingrid Gyllfors, vd SKB.
I panelsamtalet deltog riksdagsledamöterna Jennie Nilsson (S), Noria Manouchi (M) och Larry Söder (KD).
Under mötet lyfte vi behovet av en mer varierad bostadsmarknad och föreningen uppskattar att det idag börjar finnas en högre medvetenhet om behovet av blandade upplåtelseformer. Genom att kombinera till exempel bostadsrätter, hyresrätter, kooperativa hyresrätter och studentbostäder i en stadsdel kan inte bara fler ges möjlighet att hitta en bostad, variationen stärker också ett områdes sociala och ekonomiska hållbarhet.
Ingrid Gyllfors gav även förslag på hur politiken kan möjliggöra för fler kooperativa hyresrätter runt om i Sverige och lyfte problemet med att kooperativa hyresrättsföreningar inte får äga dotterbolag och den höga stämpelskatten.
– Vi vill bygga mer, inte minst för våra unga medlemmar, och då behöver vi ha bättre förutsättningar att expandera. Lagstiftningen förbjuder oss att äga dotterbolag vilket gör att vi inte kan förvärva fastigheter i bolagsform, säger Ingrid Gyllfors och tillägger:
– De flesta försäljningar av fastigheter som genomförs idag, sker genom just förvärv av fastighetsaktiebolag.
SKB vill också att lagstiftaren ändrar så att kooperativa hyresrättsföreningar har den lägre nivån på stämpelskatt, det vill säga 1,5 procent istället för 4,25 procent. Trots att SKB inte kan förvärva fastigheter i bolagsform gäller samma stämpelskatt som för fastighetsaktiebolag.
– Vidare tycker vi att Boverket bör se över byggreglerna, säger Ingrid Gyllfors och avslutar:
– När det är höga krav på material och fysiska delar så driver det upp kostnaderna. Det finns platser där bostadsföretag skulle kunna bygga ekonomiskt smart för unga.
2024-10-25