Motion – 2024 / 7

År: 2024
Nummer: 7
Motionsställare: Birgitta Carlerhag, fullmäktig Täppan, och Ingegerd Rönnberg, fullmäktig Göken

Förbättrad dialog mellan SKBs styrelse och fullmäktige

Föreningsstämman, med förtroendevalda fullmäktigeledamöter, är det högsta beslutande organet inom SKB. På SKBs hemsida (om oss/ föreningen/ så engagerar du dig/ förtroendevalda) kan vi läsa om vad det innebär att vara fullmäktigeledamot. Bland annat står det ”Du förväntas hålla dig informerad om vad som är på gång inför kommande möten och beslut och är på så sätt en naturlig länk mellan SKB och medlemmarna. Som ledamot får du ta ansvar och har möjlighet att bidra till föreningens fortsatta riktning och utveckling”

 

På Fullmäktigedagen den 18 november 2023, under temat en ”Levande förening i förändring”, disku- terades bland annat fullmäktiges förväntningar på styrelsen. I den återkoppling från workshopen som SKB har sammanställt och skickat ut (i mejl från Erika B Wikström den 30 november 2023) har de förväntningar på styrelsen som framfördes under diskussionerna sammanfattats med

”- Mer aktiviteter där styrelsen deltar.

  • Se fullmäktige som ett
  • Vara ödmjuka inför förslag som kommer från fullmäktige.
  • Besöka kvarteren oftare än i dagsläget.
  • Berätta vad som ingår i att sitta i styrelsen och deras ”

Av sammanställningen framgår tydligt att det finns önskemål om och behov av en förbättrad kom- munikation och dialog mellan styrelsen och fullmäktige. Vi är införstådda med att fullmäktige inte har rätt att ta del av styrelsens sammanträdesprotokoll. Men detta borde inte hindra fullmäktige att få ta del av styrelsens arbete och de aktuella frågor som behandlas på styrelsesammanträdena. En sådan transparens skulle stimulera till ett ökat engagemang från fullmäktige och vara i linje med SKBs nya motto ” En levande förening i förändring”.

Att upprätta ett faddersystem mellan styrelsen och fullmäktige skulle också vara värdefullt för båda parter. Det skulle ge den enskilde fullmäktigeledamoten en personlig kanal till styrelsen dit vi kan ställa frågor och synpunkter. Styrelseledamöterna skulle samtidigt få veta vad fullmäktige behöver mer kunskap och information om.

För att kunna ta det ansvar som åläggs en fullmäktigeledamot och för att möjliggöra en bättre kommunikation och dialog mellan styrelsen och fullmäktige

yrkar vi att föreningsstämman beslutar att ge styrelsen i uppdrag att efter varje styrelsemöte sammanställa en redogörelse av de frågor som har diskuterats och de beslut som har tagits samt att redogörelserna ska publiceras under rubriken Nyheter för fullmäktige på SKBs hemsida med möjlighet att prenumerera på dem via mejl.

att ge styrelsen i uppdrag att inom sig utse kontaktpersoner (”faddrar”) för SKBs fullmäktige- ledamöter, förslagsvis för boende fullmäktige enligt indelningen i förvaltningsområden och för köandes fullmäktigegrupp till den som är sammankallande.

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB är en stor och växande förening med drygt 93 000 medlemmar och 8 484 kooperativa hyres- rätter i 148 fastigheter till ett värde om 26 miljarder kronor. Högst beslutande organ är förenings-

 

stämman som väljer styrelse med ordförande, ordinarie ledamöter och suppleanter. Alla dessa är antingen hyresmedlemmar eller kömedlemmar.

Genom ovan nämnda val ger föreningsstämman styrelsen sitt förtroende att sköta föreningen enligt lagar, stadgar och riktlinjer samt att löpande behandla frågor som kan röra ekonomi, bygg- nation, förvaltning och föreningsverksamhet. Styrelsen ger i sin tur riktlinjer och anvisningar om den löpande förvaltningen till vd.

Dialog med medlemmar och förtroendevalda sker löpande. Information om hur föreningen och den operativa verksamheten fungerar, vad som pågår och vad som är på gång lämnas via olika kanaler. Olika aktiviteter för medlemmar och förtroendevalda ordnas där representanter från både styrelse och verkställande organisation deltar.

Under ett verksamhetsår genomförs både stadgerelaterade möten, aktiviteter och åtgärder som syftar till att löpande informera fullmäktige och andra förtroendevalda om aktuella frågor. Även nya former för dialog och engagemang har initierats under de senaste åren där både styrelse och tjänstepersoner deltar på olika sätt.

Exempel på stadgereglerade möten och andra aktiviteter där information regelbundet förmedlas, frågor kan ställas och synpunkter lämnas med möjlighet till ökad kunskap är:

  • Ordinarie medlemsmöten för hyresmedlemmar (på grund av ett växande antal kvarter närvarar styrelsen vartannat år i de södra respektive de norra förvaltningsområdena)
  • Ordinarie medlemsmöte för kömedlemmar
  • Ordinarie föreningsstämma med motioner och styrelsens berättelse om verksamheten
  • Digital direktsänd information och introduktion; nya förtroendevalda
  • Kvartersrådsdag; sammankallande kvartersråd
  • Fullmäktigedag; fullmäktige samt hyresutskott, valberedning, revisorer
  • Möten för köande fullmäktige ett par gånger om året; annan förtroendevald eller tjänste- person deltar ibland
  • Inbjudningar till spadtag och invigningar av kvarter; förtroendevalda och övriga medlemmar
  • Träffar under lättsammare former på SKBs huvudkontor t ex julfika; förtroendevalda
  • På gång i SKB; digital direktsändning med vd om aktuella frågor (sändningen publiceras även i efterhand på skb.org)

 

Utöver detta finns även andra informationskällor om verksamheten som exempelvis SKBs webbplats skb.org, års- och hållbarhetsredovisningarna, medlemstidningen Vi i SKB och SKBs pressrum där medlemmarna själva kan söka och hålla sig informerade. Förutom detta sker även olika utskick till förtroendevalda, främst via mejl.

SKBs styrelse ansvarar för en mycket stor förening som verkar på en konkurrensutsatt marknad. En del av det som pågår inom föreningen är därför inte lämpligt att förmedla oavsett form, inte heller som ett skriftligt nyhetsbrev till drygt 250 förtroendevalda. Det skulle kunna medföra att informationen blir publik och offentlig, vilka kan leda till skada för föreningen.

Styrelsens ledamöter och suppleanter utför sina uppdrag på sin fritid och till största delen på kvällar. Det är viktigt att inte bara ekonomiska resurser som till exempel arvoden hanteras på ett ansvarsfullt sätt, utan detsamma gäller den arbetstid som redan idag krävs för styrelsens arbete. En ”fadder-verksamhet” mellan styrelsen och fullmäktigerepresentanter är därför inte möjlig att genomföra.

 

 

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionens första att-sats besvarad, att avslå motionens andra att-sats