Motion – 2024 / 13
År: 2024
Nummer: 13
Motionsställare: Rolf Arbin, kömedlem
Skyldighet för SKB att informera medlemmarna om sitt förslag på höjning av hyran
Allmännyttans och övriga fastighetsägares krav på hyreshöjning inför kommande förhandlingar med Hyresgästföreningen publiceras alltid via massmedia.
SKB informerar däremot aldrig sina medlemmar om sitt krav på hyreshöjning inför samrådet mellan SKB och Hyresutskottet.
SKB, som är en kooperativ bostadsförening, måste vara öppen när det gäller kravet på hyreshöj- ning för sina medlemmar. Idag är det endast Hyresutskottet, som får information om SKB:s krav.
Jag anser att alla medlemmar har rätt att få denna information, med tydlig motivering, i god tid inför samrådet mellan SKB och Hyresutskottet. Detta innebär att medlemmarna får en bättre insikt om och troligtvis en större förståelse för samrådet mellan SKB och Hyresutskottet samt en större acceptans för den faktiska hyreshöjningen.
Jag yrkar att föreningsstämman beslutar att
SKB ska i god tid innan samrådet informera medlemmarna om kravet på hyreshöjning med ut- förlig motivering exempelvis via hemsidan, i portuppgångarna och i Vi i SKB.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Hyresutskottets utlåtande över motion 13
Hyresutskottet avstår från att yttra sig över motionen.
Styrelsens utlåtande över motion 13
SKB har, som kooperativ hyresrättsförening, en unik ordning vad gäller hur hyran bestäms. Det görs av styrelsen och i SKBs fall, efter samråd med hyresutskottet utifrån stadgebestämmelser. Samrådet grundar sig på ett gemensamt ansvarstagande för såväl hyressättning som för fören- ingens ekonomi. Denna ordning innebär att styrelsen öppet och transparent redovisar föreningens ekonomiska förutsättningar och behov av ökade intäkter. I SKB finns förtroendevalda och auktori- serade revisorer, vilket också borgar för att samråd och hyreshöjningar grundar sig på reella behov.
För ett allmännyttigt eller privat bostadsbolag bestäms hyran genom förhandling, vanligtvis med Hyresgästföreningen. Det innebär helt andra förutsättningar där parternas bud är led i en po- sitionering inför en kommande förhandling. Inte sällan redovisas bud som kraftigt avviker från det slutliga resultatet. Hyresgästföreningens bud används också i den bostadspolitiska debatten av en medlemsorganisation som behöver visa muskler för att värva nya medlemmar och behålla befintliga. Fastighetsägarnas organisationer har i viss utsträckning liknande styrmekanismer. Övriga hyresförhandlingar har alltså ett bostadspolitiskt syfte där såväl fastighetsägarna som Hyresgästföreningen genom sina yrkanden vill påverka de bostadspolitiska förutsättningarna för förhandlingarna. Detta leder till en spretig budgivning som hyresgäster egentligen inte kan dra några slutsatser av.
Styrelsen menar att samrådsprocessen som grundar sig på ett gemensamt ansvar för föreningen mellan två organ, båda utsedda av medlemmarna genom val på föreningsstämma, inte skulle gynnas av att procentsatser redovisas för alla medlemmar – tvärtom. Styrelsen ser en risk och befarar att det kan leda till en positionering som skulle kunna vara förödande för föreningen och dess medlemmar. Man ska också ta i beaktande att det saknas möjlighet för en kooperativ hyres- rättsförening att låta oberoende part ges ett inflytande över hyressättningen, såsom för de privata och allmännyttiga bolagen genom Hyresmarknadskommittén eller skiljenämndsförfarande.
Styrelsens uppfattning är att den ordning som råder gynnar det gemensamma ansvarstagandet där bud med rejäl prutmån inte krävs. Ett mer öppet förfarande skulle sannolikt skapa osäkerhet bland medlemmarna, snarare än förståelse.
Beslut
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att avslå motionen.