Motion – 2024 / 22

År: 2024
Nummer: 22
Motionsställare: Jannica Ekström Söderman, kömedlem

Anpassning av turordningstider

Innan tidigt 80-tal erbjöds möjligheten att teckna medlemskap för olika storlekar på lägenheter. Detta innebär att medlemmar som blev medlemmar tidigt i föreningens historia kan ha olika turordningstider för tex Enkelrum, 1 RoK, 2 RoKv (rum och kokvrå) etc.

Dock erbjuds, och byggs, i dag i princip uteslutande lägenheter som har beteckningen 1-2-3- rum och kök – inga enkelrum erbjuds alls och utbudet av lägenheter med kokvrå är mycket begränsat. Detta innebär att dessa medlemmars möjlighet att få en lägenhet utifrån tidigare principer har urholkats kraftigt.

Det blir därför av vikt att anpassa tidigare medlemsskapsalternativ till den moderna bostadsut- vecklingen som den ser ut idag.

För att värna rättviseprincipen i SKB:s turordningssystem så föreslås att endast medlemmar som tidigare har sparat ihop till fullt bosparande (innan planerad höjning 2024) kan komma i fråga för en ihopslagning av sina tidigare turordningstider, detta för att säkerställa att den ekonomiska insatsen är lika för alla.

 

Jag yrkar därför på att föreningsstämman beslutar att alla medlemmars turordningstider, som har olika turordningstid för enkelrum, rum och kök, rum och kokvrå etc, skall slås samman och få samma turordningstid, den tidigaste kötiden, för alla lägenhetsalternativ på samma sätt som sedermera erbjöds för alla nya medlemmar från ca 1982, för att säker- ställa alla medlemmars lika förutsättningar till befintligt lägenhetsutbud.

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionärens uppgifter stämmer i sak. Fram till 1982 förutsatte medlemskap i SKB att en medlems- insats på 50 kronor hade betalats. För att få turordning krävdes att medlemmen också betalade ett

 

kreditbelopp på mellan 350 och 700 kronor. Det lägsta kreditbeloppet gav turordning till enkel- rum och det högsta till tre rum och kök och större. 1982 infördes ett enhetligt kreditbelopp på 950 kronor (den obligatoriska insatsen var fortfarande 50 kronor). De som gick med i föreningen från och med detta år fick därmed turordning till alla lägenhetsstorlekar. De befintliga medlemmar som hade betalat ett kreditbelopp som var lägre än 950 kronor erbjöds möjlighet att komplettera upp till 950 kronor för att den ursprungliga turordningstiden i framtiden skulle gälla för samtliga lägenhetsstorlekar. De som valde att avstå från denna möjlighet behöll den differentierade turord- ningen.

1997 ändrades återigen insatssystemet till en modell som liknar dagens. Kreditbeloppen avskaf- fades och istället infördes en grundinsats på 6 500 kronor som kunde betalas med 1 500 kronor vid inträde och därefter årliga inbetalningar på 500 kr för att behålla turordning, upp till full grundinsats. Sedan dess är alla medlemmar skyldiga att betala lika stor insats.

Om föreningen skulle ta bort de differentierade kötiderna och låta alla medlemmar få det tidi- gaste datumet som enhetligt turordningsdatum skulle detta innebära ett retroaktivt gynnande av de medlemmar som 1982 valde att inte anta erbjudandet om att fyllnadsbetala upp till det från det året enhetliga kreditbeloppet på 950 kronor.

Motionärens yrkande är att de medlemmar som nu har olika turordningsdatum ska få ett turordningsdatum som räknas från det tidigaste turordningsdatumet. I dagsläget har 1 308 medlemmar olika turordningsdatum. Dessa medlemmar har en genomsnittlig turordning från 1976 för ett rum och kök, 1977 för två rum och kök och 1980 för större lägenheter. Vid ett bifall till motionen skulle därmed 1 308 medlemmar få i genomsnitt fyra års längre kötid till större lägenheter än vad de har idag, trots att de 1982 fick erbjudandet att komplettera kreditbeloppet men valde att avstå. Om föreningen skulle införa enhetliga turordningsdatum för alla lägenhetsstorlekar och för alla med- lemmar torde 1997, det år då alla medlemmar blev skyldiga att betala samma insatsbelopp, vara ett mer relevant och rättvist turordningsdatum. Dock tillkommer det faktum att medlemmar som avstår från att komplettera sin medlemsinsats med minst 1 000 kronor per år upp till insatstaket (som höjts i omgångar till 10 000, 20 000 och, från 1 januari i år, till 30 000 kronor) mister ett års turordning. Fastställande av ett annat turordningsdatum än det som nu gäller skulle behöva ta hänsyn till det.

Bifall till motionärens förslag skulle, som sagts ovan, medföra ett retroaktivt gynnande av en grupp medlemmar (de som 1982 hade möjlighet att få en enhetlig turordning men valde att avstå) på bekostnad av andra (de som inför förändringen 1982 valde att göra fyllnadsbetalning för att få en enhetlig turordning), vilket strider mot principen om lika behandling av medlemmar i en ekonomisk förening. Styrelsen konstaterar att systemet med differentierade turordningar bör förbli som det är, så länge berörda medlemmar kvarstår i föreningen.

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att avslå motionen.