Motion – 2024 / 23
År: 2024
Nummer: 23
Motionsställare: Fredric Kronestedt, kömedlem
Engångsöverlåtelse av köande medlemskap till barn eller närstående
Jag önskar att stämman prövar frågan om att överlåtelse av medlemskap till barn eller närstående skall bli möjligt i de fall medlem aldrig varit boende medlem i SKB. Jag vill att det skall bli möjligt att överföra ett köande medlemskap från förälder till barn eller annan närstående vid endast ett tillfälle. Ett köande medlemskap skall kunna överföras när medlem så önskar och definitivt i samband med att medlem har avlidit med följande begränsning. Överlåtelse skall endast tillåtas för köande medlemskap samt rätten till överlåta ett medlemskap ska mistas vid första tillfället medlem blir boende i SKB och därefter ska det ej längre vara möjligt att överlåta sitt medlem- skap (även om medlem åter blir köande). Ett överlåtet medlemskap ska alltså sakna möjlighet att överlåtas vidare. Detta för att skapa rättvisa utan att göra kön väsentligt längre. En person som varit medlem i många år men själv aldrig utnyttjat sin köplats ska alltså ges möjlighet att överföra medlemskapet till sitt barn eller annan närstående.
Jag yrkar att föreningsstämman beslutar att tillåta engångsöverlåtelse av medlemskap till barn eller närstående i de fall medlem aldrig varit boende i SKB
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Frågan om överföring av medlemskap har prövats av fullmäktige vid ett flertal tillfällen, bland annat vid föreningsstämmorna 1991, 1994, 2000, 2004, 2007, 2011, 2014, 2019, 2021, 2022 och 2023. Vid samtliga dessa tillfällen har beslutet varit att överföring av medlemskap inte är förenligt med föreningens intressen. De nu aktuella motionerna innehåller i allt väsentligt samma förslag som tidigare motioner. Styrelsens uppfattning kvarstår varför utlåtandet i överensstämmer med det som lämnades 2023. I det här sammanhanget vill dock styrelsen lyfta fram några omständigheter som skulle förbättra möjligheterna för kömedlemmar att få hyra en SKB-lägenhet, nämligen SKBs nyproduktion. Målet är att tillföra 200 nya kooperativa hyresrätter varje år. Vidare pågår det inom
förvaltningen ett ständigt och medvetet arbete för att komma till rätta med otillåten andrahands- uthyrning. Detta arbete, som är delvis beroende av grannarnas, dvs. andra hyresmedlemmars, medverkan bidrar framför allt till att frigöra mindre lägenheter i innerstaden.
Medlemskapet i SKB är personligt och medlemmens turordning ligger till grund för tilldelning av lägenhet inom föreningen. Någon förturshantering finns inte. Vid medlems dödsfall eller vid upp- lösning av ett långvarigt äktenskap eller samboförhållande kan medlemmens andel överföras till dennes make/maka eller sambo. Hon eller han inträder då normalt som medlem i föreningen och övertar bland annat den tidigare medlemmens turordning och, i förekommande fall, kooperativa hyresrätt. SKBs stadgar i dessa delar följer gällande lagstiftning och syftar till att värna den gemen- samma bostaden eller, för köande medlemmar, möjligheten till en sådan.
I motion 24 lyfter motionären fram jämförelsen med HSB. Styrelsen menar att jämförelsen inte är relevant eftersom HSB-medlemskapet i grunden utgör ett bosparande (inlåning i bank) som syftar till att, genom kön, ge medlemmar möjlighet att förvärva nyproducerade bostadsrätter. Flera regionföreningar inom HSB har hyresrättsbestånd som i första hand förmedlas till med- lemmar. För dessa noteras att köpoängen till hyresrätt nollställs när HSB-medlem hyr lägenhet. Den bibehållna turordningen inom SKB, vid tilldelning av lägenhet, är ytterligare argument för bibehållande av det personliga medlemskapet.
När SKB bildades var det möjligt för både efterlevande maka/make och barn att, vid medlem- mens frånfälle, inträda i föreningen, med samma rättigheter och skyldigheter som den avlidne. Detta ledde så småningom till en ”vandring” av medlemskap, med tillhörande turordning och lägenhet, till avlidna medlemmars barn. Samtidigt ökade antalet köande medlemmar i föreningen, vilka dock fick se sig förbisprungna genom den tillåtna ”vandringen”. 1957 ändrades stadgarna och det var inte längre möjligt för barn att överta en avliden förälders medlemskap med tillhörande turordning (och lägenhet).
SKBs princip för lägenhetstilldelning, en strikt tillämpning av turordningsprincipen, är enkel, rättvis och transparent, vilket är en ovärderlig styrka. En återgång till vad som gällde i SKBs barndom skulle innebära raka motsatsen.
En konsekvens av möjlighet till överföring av medlemskap är att värdet av SKB-medlemskapet urholkas, vilket utan tvekan skulle minska incitamentet att bli eller kvarstå som medlem. Detta skulle kunna få långtgående konsekvenser för föreningen, med medlemsutträden och därmed försvagad ekonomi.
Beslut
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att avslå motionerna 23 och 24.