Motion – 2024 / 25
År: 2024
Nummer: 25
Motionsställare: Johanna Jackson, kömedlem
Bromsade köplatser för aktiva hyresgäster för en mer rättvis fördelning av lägenheter
En av de största fördelarna med SKB:s nuvarande system är att man inte förbrukar sina ködagar när man hyr en lägenhet. Det gör att man kan hyra från beståndet flera gånger i olika stadier i livet. Men de som är födda på 80- och 90-talet har svårt att förbättra sina köplatser och har i realiteten låg till ingen chans att hyra de mer attraktiva lägenheterna.
Detta eftersom kön inte blir kortare bortsett från dödsfall, utträden samt vid de sällsynta fall då SKB bygger nya lägenheter i Sthlms innerstad. Dessa lägenheter har dock väldigt hög hyra i relation till SKB:s äldre innerstadslägenheter.
Jag har själv stått i kö sedan 92 – då jag var ett år gammal – och kan minnas när jag var 20 år och tittade på kösystemet. Då hade de som fick hyra de där eftertraktade ettorna och tvåorna på Kungsholmen, Gärdet, Vasastan och Södermalm i snitt stått i kö 30–35 år.
Nu när jag själv är 33 år och tittar på samma ettor och tvåor är mina chanser i stort sett oförändrade. Istället för 30 år i kön krävs nu minst 40.
Visst har jag ju nu blivit både äldre och stått längre i kön, men det har ju alla som står före mig i kön också gjort och blivit.
Dagens kösystem, då turordningen bibehålls även när man aktivt hyr en lägenhet, skapar alltså en stor obalans mellan de som kan hyra de eftertraktade lägenheterna gång på gång och vilka som enbart har chans på lägenheter långt utanför tullarna.
Ett sätt att skapa ett mer rättvist system utan att ta bort möjligheten för en person att hyra flera gånger, skulle kunna vara att personer som hyr en lägenhet inte samlar på sig nya ködagar under den perioden de hyr. De behåller alltså sina insamlande ködagar med ”pausas” i kön. Ett alter- nativ skulle vara att de inte samlar på sig nya ködagar i samma utsträckning som personer utan lägenhet utan att man istället får exempelvis hälften av de ködagarna som en person utan en lägenhet får under samma period.
Jag yrkar att:
SKB utreder möjligheterna och effekterna av ett nytt kösystem där aktiva hyresgästers köplats antingen pausas eller bromsas under den period som de hyr en lägenhet av SKB.
SKB inför den förändring som är mest lämplig av de två ovan nämnda förslagen och på så sätt skapar ett mer rättvist kösystem för dess medlemmar.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Frågan om reformerad turordningsprincip har under årens lopp varit föremål för flera motioner, sannolikt till följd av de allt längre kötiderna till attraktiva lägenheter. Företrädesvis har förslag kommit från köande medlemmar som ifrågasätter sitt kömedlemskap då man upplever väntetiden innan man får möjlighet att hyra en SKB-lägenhet som alltför lång.
Här följer ett urval av motioner som tidigare behandlat frågan:
- Motion 2011/4: Reformera turordningssystemet
- Motion 2012/2: Om kötidernas regler
- Motion 2013/8: Förändring av kösystem
- Motionerna 2017/9: Översyn och vissa förändringar av kösystemet
- Motionerna 2017/10: Översyn av kösystemet
- Motion 2023/13: Förkorta kötid
En röd tråd genom de motioner som hittills behandlats har gällt förkortning eller förlust av kötiden efter tilldelning av lägenhet.
Arbetsgruppen för parlamentariska systemet och turordning har behandlat frågan och av arbets- gruppens rapport 2019-01-25 framgår att arbetsgruppen inte rekommenderade någon förändring vad gäller nuvarande ordning med bibehållen kötid efter tilldelning av lägenhet.
Den idé som motionären i den nu föreliggande motionen lägger fram skiljer sig från tidigare förslag på så vis att kötid inte förloras när man som medlem tilldelas en lägenhet. I stället före- slås att man samlar kötid så länge man är köande medlem men inte under tid då man är boende. Motionären lyfter fram ett antal intressanta argument som dock inte utan vidare kan ligga till grund för en så omfattande förändring som motionen innebär utan de bör noggrant utredas. En utmaning som dock fortfarande måste hanteras handlar om huruvida risken för externa lägen- hetsbyten ökar om man som boende inte samlar mer kötid.
En inskränkning av den ograverade turordningsrätten skulle inverka på medlemmars möjlighet att göra boendekarriär. Då förändringen är så genomgripande och kräver stadgeändring samt att konsekvenserna av den inte är kända, kan styrelsen inte ställa sig bakom förslaget att utan vidare införa någon av de båda föreslagna modellerna. Däremot anser styrelsen att frågan är så pass intressant att den bör bli föremål för en noggrann utredning och analys.
En utredning av frågan om förändrad turordning kommer inte att kunna slutföras och inkluderas i den stadgeändringsprocess som för närvarande pågår. En eventuell stadgeändring av turordningsreglerna måste därför hanteras i särskild ordning. En fråga som däremot omfattas av det redan pågående stadgeändringsarbetet är möjligheten att införa tillämpningsregler för uthyrningsprocessen. Ett förslag som redovisas i ovan nämnda rapport innebär att en medlem, efter att ha tilldelats en SKB-lägenhet, inte ska få söka ny lägenhet under viss tid. Under den tiden är i vart fall dessa medlemmar förhindrade att konkurrera med köande medlemmar om publicerade lägenheter.
Beslut
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att bifalla motionens första att-sats,
att avslå motionens andra att-sats.