Motion – 2024 / 31

År: 2024
Nummer: 31
Motionsställare: Ing-Marie Hedberg Kikuchi, fullmäktig Kartan-Skalan, och Ulla Wikander, fullmäktigesuppleant Kartan-Skalan

Bygg hållbart för generationsboende

I en tid av ökad ekonomisk press och akut bostadsbrist tycker vi att SKB bör bygga lägenheter där flera generationer kan bo tillsammans.

I Stockholm måste vi bo tätare för att minska miljöavtrycket. Genom detta kan vi spara allt från byggkostnader till driftkostnader per person. Detta är nödvändigt för att vi ska få ett hållbart och miljövänligt boende.

För de boende själva finns det många fördelar både ekonomiskt och socialt att bo på detta sätt:

  1. Enklare för barnfamiljer att få hjälp med
  2. Äldre generationer kan lättare få hjälp i
  3. Tonåringar och unga vuxna kan lättare bo kvar
  4. Billigare kostnader eftersom man delar på

Vi yrkar att SKB:

  1. Undersöker olika flexibla lösningar för lägenheter.
  2. I framtiden planera för att bygga lägenheter som möjliggör

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen delar motionärernas bild att den ekonomiska pressen ökar med det förändrade kon- junkturläget, likaså att trenden är att unga vuxna blir allt äldre innan de flyttar hemifrån och att andelen äldre ökar. I förlängningen skulle dessa faktorer kunna innebära att SKB i vissa projekt väljer att anpassa storlekarna på och utformningen av lägenheterna, vilket också skett historiskt. Den strategi som SKB generellt arbetar efter är dock sedan länge att i varje kvarter skapa ett varierat utbud så att det kan finnas något för alla, unga, äldre, ensamhushåll, par, särbor och barnfamiljer. Dessutom behåller medlemmarna sin kötid även när man blivit tilldelad en lägen- het. Denna strategi borgar för att de boende som trivs i området ska kunna bo kvar där när familje- situationen förändras.

I SKBs bestånd finns några lägenheter med uthyrningsdel. Dock anser styrelsen att SKB inte bör bygga fler lägenheter med uthyrningsdel. Den medlem som hyr en sådan lägenhet är fri att hyra ut uthyrningsdelen till vem som helst; hyresrättsligt räknas en boende i en uthyrningsdel som inneboende och SKB kan inte ställa några krav på att denna ska vara medlem i föreningen. Detta är inte förenligt med SKBs grundläggande turordningsprincip, enligt vilken det är kötiden som ska avgöra vem som får hyreskontrakt på en lägenhet. Styrelsen anser att det är lämpligare att lägga de extra kvadratmeter som en uthyrningsdel kräver på en separat lägenhet som kan hyras ut till en medlem, enligt turordningsprincipen. Styrelsen vill här även peka på den otrygghet som det kan innebära att vara inneboende; den inneboendes hyresavtal med hyresmedlemmen förfaller när hyresmedlemmens hyresavtal med SKB upphör. Den inneboende skulle i ett sådant fall inte uppfylla förutsättningarna för eventuell överföring av medlemskap enligt stadgarnas §6. Däremot skulle vederbörande kunna tänkas göra hyresrättsligt anspråk på att få överta hyres- medlemmens hyreskontrakt. Om detta skulle tillåtas och den inneboende visserligen är medlem i SKB men inte har tillräcklig kötid för lägenheten, skulle även denna situation strida mot SKBs turordningsprincip.

SKB deltog i ett Vinnova-finansierat projekt ”Elastiska hem” som pågick fram till december 2020. Tanken med projektet var att utreda möjligheten att kunna ändra sin bostadssituation utifrån behov och resurser, exempelvis att vid behov hyra ett rum av sin granne. SKB klev av projektet då denna princip inte ansågs förenlig med SKBs turordningsprincip.

Styrelsen sympatiserar med de idéer som förs fram i motionen men finner, med hänsyn till SKBs särart, att dessa inte är genomförbara.

 

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionens första att-sats besvarad, att avslå motionens andra att-sats.