Motion – 2024 / 51

År: 2024
Nummer: 51
Motionsställare: Hans Eriksson, fullmäktig Kronogården

Cykelrensning

Cykelrensning genomförs varje år. Man uppmanas att sätta en lapp på sin cykel innan ett visst datum annars kommer ens cykel/barnvagn forslas bort.

Enligt Jordabalken och Hyreslagen, såsom den tolkas av jurister från HSB, Riksbyggen, Fastighetsägarna, m.fl., ska meddelande skickas minst 3 månader innan. Även de serviceföretag som hjälper fastighetsägare med rensningen har samma skrivningar på sina websidor.

Våren 2023 fick vi 10 (tio) dagars förvarning. Boende som är bortresta är ju chanslösa. Det skall enligt lag även anges hur man kan få tillbaka sin ägodel. Det framgick inte alls.

Mina synpunkter på att 10 dagar är alldeles för kort tid enligt lag och allmän rimlighet bemöttes svalt. Hänvisades till att så gjordes det hos föregående arbetsgivaren och att ”juridik är en tolkningsfråga”. Suck.

På morgonen då cyklarna skulle vara märkta inventerade jag läget. 71 cyklar av totalt 136 hade märkning. Bland de som inte hade märkning var det flera ”dyra” cyklar (el, racer, o.dyl). Jag hävdar att det bevisar att informationsgivningen var undermålig.

Papperslappar som ägarna ska sätta upp är lite väl osäkert för sin cykelinvestering. Någon annan kan jäklas, regnet kan förstöra osv. Stockholms stad (säkert även andra) gör tvärtom, de markerar misstänkta cyklar och om markeringen sitter kvar för länge så tas cykeln om hand och ett meddelande lämnas. En bieffekt med denna process är att rensning kan ske kontinuerligt och inte bara stötvis.

Hursomhelst, informationen måste nå fram och komma i god tid. Anslag på dörrarna till cykel- rummen, i portikerna, e.dyl. En liten notis i nyhetsbrevet är inte nog. Så länge som man betalar sin hyra behöver man nästan inte bry sig om korrespondensen från SKB. Här rör det sig dock om 1000-tals kronor och att helt plötsligt inte kunna ta sig till jobbet. SKB måste juridiskt skärpa upp sin process kring rensningen av SKB:s ägares cyklar och barnvagnar.

Yrkanden

  1. Se över processerna kring cykelrensningen
  2. Använd den juridiska kompetens som finns i styrelsen

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

I många flerfamiljshus blir cykelrummen överfulla. Genom att genomföra cykelrensning kan övergivna eller trasiga cyklar identifieras och tas bort, vilket därigenom frigör utrymme för de cyklar som används aktivt.

Både styrelse och förvaltning håller med motionären om att tio dagars tidsfrist i det beskrivna fallet är för lite. Dessbättre är det heller inte det gängse arbetssättet.

Hur processerna och rutinerna kring en cykelrensning ska se ut, vad som eventuellt ska ändras, vilka som konsulteras och hur det ska säkerställas att SKB följer gällande lagstiftning när en rutin tas fram överlåter styrelsen åt vd att verkställa, enligt uppdraget att vd ansvarar för den löpande förvaltningen av föreningen.

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.