Motion – 2024 / 45

År: 2024
Nummer: 45
Motionsställare: av Maria Andersson, hyresmedlem Lysosomen

Principbeslut att följa existerande offentlig standard för våningsnumrering vid nybyggnation

Nu när det byggs så mycket i SKB är det extra viktigt att det vi bygger skapar en långsiktig trygg- het för hyresgäster och medlemmar. Tyvärr kan kvarteret Lysosomen bidra med ett avskräckande exempel, som skapar otrygghet och behöver undvikas framöver.

Sedan 2010 identifieras varje lägenhet i Sverige med ett unikt nummer. Detta lägenhetsnummer bygger på våningsnummer, ingår i folkbokföringen och är den korrekta adressen till en person i ett flerbostadshus. Enligt de statliga reglerna ska man numrera våningar och lägenheter utifrån markplanet. I Lysosomen valde byggprojektet/SKB att numrera utifrån ”gården”, som egentligen är taket ovanpå kommersiella lokaler, lägenhetsförråd och garage. Detta tak ligger en till två våningar över markplanet beroende på vilken entré man använder. De ursprungliga kontrakten i Lysosomen skrevs med dessa felaktiga lägenhetsnummer.

Så småningom fick tydligen byggprojektet/SKB förklarat för sig hur lägenhetsnumreringen fungerar och alla lägenheter i Lysosomen har nu korrekta lägenhetsnummer. Trots detta är våningsplanen fortfarande felnumrerade enligt byggprojektets/SKBs tidigare missuppfattning. Det är 1-2 våningars skillnad mellan lägenhetsnummer och hissarnas våningsnumrering. Man måste t.ex. trycka på 6 om man ska till lägenhet 1801 (som enligt lägenhetsnumret ligger plan 8).

Detta skapar naturligtvis en väldig oreda. Dagligen möter vi i porten och hissen förvirrade bud och besökande som inte hittar trots att de har korrekt adress.

Det allra viktigaste är tryggheten. Både Lantmäteriet (som utfärdar föreskrifter om vånings/ lägenhetsnumrering) och Stockholms stad (som tar besluten i staden) betonar på sina hemsidor de stora behov av riktiga adresser och riktig byggnadsinformation som ambulans, räddnings- tjänst och polis har för att snabbt hitta fram vid larm. Då är det extra viktigt att våningsinformationen i fastigheten stämmer med de korrekta, standardiserade adresserna. Det blir betydligt svårare för blåljuspersonalen att hitta, och betydligt mindre trygghet i boendet, när vånings- numreringen inte följer de offentliga standarderna och de officiella lägenhetsnumren.

Jag yrkar därför att

  • föreningsstämman fattar ett principbeslut att alla nybyggnationer ska använda den existerande offentliga standarden för våningsnumrering.

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen anser, precis som motionären, att det är viktigt med trygghet och trivsel och att det ska vara lätt att hitta till den lägenhet man besöker.

Lantmäteriet har en nationell standard och krav för numrering av lägenheter, vilken även SKB följer.

Lantmäteriets direktiv för upprättande av lägenhetsnumrering är att nummerserien skall anges med 4 siffror, varav de två första siffrorna anger våningsplan och de två sista lägenheternas läge inom våningsplanet. Numrering enligt lantmäteriet anger entréplanet med 10, våningsplan nedåt i huset anges med 09, 08, 07 och så vidare. Uppåt i huset anger lantmäteriet planet ovanför entré- planet med 11 och ovanför detta med 12.

I kvarteret Lysosomen, som ligger i Hagastaden, finns det fyra olika gatuadresser, nämligen Valfrid Palmgrens gata nummer 4 och 12 samt Agnes Arvidssons gata nummer 3 och 13. Då gatorna lutar kommer man in i byggnaden från olika nivåer. Entréplan är i samtliga hissar märkt med E. Den ge- mensamma innergården och det första bostadsplanet ligger en till två våningar över omgivande gatunivå. Detta plan anges med 0 i samtliga hissar och våningsplanen uppåt med 1, 2, 3 och så vidare. Detta möjliggör även att loftgångarna ovanför gården får samma våningsnumrering, oavsett från vilket håll man kommer till dessa. Våningar under entréplanet, vilket alltså är märkt med E, har numrering –2, och –3. I entréplan respektive trapphus finns vidare adressregister med våningshänvisningar så att det ska vara lätt för besökare och räddningstjänst att hitta rätt.

Nationell standard för märkning av våningsplan i hissar finns inte. SKB försöker i görligaste mån följa Lantmäteriets numrering. I fall som detta (Lysosomen) har bedömningen dock varit att det finns en uppenbar risk för missuppfattningar om Lantmäteriets direktiv för numrering följs.

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.