Motion – 2024 / 35
År: 2024
Nummer: 35
Motionsställare: Göran Gardelius, hyresmedlem Brunbäret
Energieffektivisering, ett sätt att få kontroll på vad energi kostar oss i SKB
Byggnader i Europa står idag för 40 % av den konsumerade energin och 36% av de direkt och indirekt energirelaterade utsläppen av växthusgaser (GHG, Greenhouse gas).
EU har tagit beslut om” Fit for 55”. Denna satsning rör många områden och bostadssektorn nämns som en del av lösningen. Bostäder ska sänka utsläpp av Co2 med 55 % fram till år 2030 (med år 1990 som utgångspunkt). Till 2050 ska alla byggnader vara nollenergibyggnader (ZEB, Zero-emission buildings). 1.
Byggbranschen och bostadsbranschen kommer med detta EU-beslut att krävas på åtgärder för energibesparingar och energieffektiviseringar.
1 Nollenergibyggnader definieras som en byggnad med nollutsläpp, där den mycket låga mängden energi som fortfarande krävs helt täcks av energi från förnybara källor som produceras på plats eller i närheten av byggnaden.
Ökad andel av hyran går till energi – energieffektivisering är en första åtgärd
De senaste åren har priset på el och fjärrvärme ökat markant.
I Stockholm har leverantörer till bostäder höjt sin taxa för varor och tjänster för 2024. Exempel på höjning är fjärrvärmen med + 12 % i Stockholm, men även priset på elnätsavgiften ökar avse- värt. Leverantörerna är här i en monopolsituation och det finns stora svårigheter att förhandla om priset. För att undvika kommande kraftiga hyreshöjningar på grund av höjda energipriser behöver SKB satsa kraftigt på energieffektivisering. Det vill säga att vi behöver använda den energi vi köper från elbolag och fjärrvärmebolag på ett smartare sätt.
En plan för energieffektivisering för SKB
En plan behövs inom SKB för att motverka de prisökningar som kommer på energi i framtiden. I annat fall blir SKB endast offer för omständigheterna, och vi boende får stora kostnadsökningar på hyran för energiförbrukningen. SKB behöver sätta mål för energieffektivisering som innebär att SKB uppnår de mål/riktlinjer som finns inom EU-”Fit for 55”. Därigenom kan SKB undvika eller motverka de kostnadsökningar som kommer för framtida användning av energi.
Exempel på energieffektivisering vid nybyggande och underhåll
Direktel för uppvärmning i bostäder fasas ut snarast!
I SKB hus finns direktverkande el för uppvärmning av bostäder, alltså el-element under fönster. Detta är helt förkastligt! Att istället använda värmepump för att göra värme gör att energiför- brukningen minskar med 50, 60, kanske 70 %.
Ett system för uppvärmning
En möjlighet att minska kostnaden, vid nybyggnation och underhåll, borde vara att installera endast ett sätt att värma fastigheten. Att installera fler system för uppvärmning i nybyggen (t.ex. fjärrvärme och värmepump) innebär ju ett dyrare bygge. Att ha flera system installerade innebär ju att dessa system måste servas under livstiden samt bytas ut efter 20-30-40 år. Att gå över till en värmekälla, t.ex. eldrivna värmepumpar kan vara en lösning. Speciellt om det finns frånluft- system installerat i huset.
Solceller bidrar till mindre beroende av elleverantörer och kan stödja elnätet i närområdet
Att producera el via solceller på SKBs egna fastigheter (tak, fasad, parkering) kan ge ett stort bidrag till energieffektiviseringen. Större installationer av solceller, kombinerat med batteri- lagring, kan även bidra till att avlasta elnätet i Stockholm.
Nybyggande med låg energiförbrukning
SKB nybyggnation ska idag uppfylla ”Silvernivå” i en klassning av bostadsbyggande. ”Silvernivå” innebär en tillförsel av 55kWh/kvm och år. Det betyder att husen kräver mindre energi än den av staten reglerade byggstandarden för bostäder.
Är en energiförbrukning på 55kWh/kvm och år ett rimligt antagande med ”100 års ägande” som SKB har på sina fastigheter? Med de villkor och regler som är kända idag men även de som kommer att gälla för uppvärmning/ energieffektivisering fram till och förbi 2050?
Jag yrkar att föreningsstämman beslutar att ge styrelsen i uppdrag att
- Analysera situationen för SKBs fastigheter och beräkna vilka åtgärder som behöver genom- föras för att uppnå uppställda mål för energieffektivisering i enlighet med EU ”Fit for 55”
- Budgetera för att genomföra de nödvändiga åtgärderna för åren fram till Bidrag för dessa projekt kommer med största sannolikhet att kunna sökas inom EU
- Sammanställa en plan för åren fram t.o.m. 2030 för att SKB ska uppnå målen för energi- effektivisering av bostäder enligt EU ”Fit for 55”
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Styrelsens utlåtande över motion 35
Att använda den energi SKB köper effektivt är något som styrelsen, precis som motionären, anser vara en självklarhet. SKBs fastigheter ska vara energieffektiva och de två senast energideklarerade nyproduktionerna visar att så också är fallet. För kvarteret Skrönan i Bromma ligger den specifika energianvändningen (tidigare energiprestanda) på 42 kWh/m² och år. För kvarteret Docenten i Uppsala ligger den på 46 kWh/m² och år. Även vid större renoveringar görs en genomlysning av vilka energiåtgärder som är möjliga att genomföra. Vid renoveringen av kvarteret Skarpbrunna sänktes den specifika energianvändningen från 134 till 81 kWh/m² och år, vilket är en minskning med hela 40 procent.
Vad gäller solceller installerar SKB sådana både på nyproducerade och äldre fastigheter. Idag har SKB tio fastigheter med solceller och tre med solfångare. Under 2024 kommer ytterligare två äldre fastigheter utrustas med solceller.
Från 2007 fram till 2030 har SKB som mål att minska den totala energianvändningen med 30 procent, till 90 kWh/m². Mellan åren 2018 och 2023 sjönk SKBs energianvändning från 114 kWh/m² till 103 kWh/m². För att klara målet på 90 kWh/m² räknar SKB med att investera mellan 300 och 500 miljoner kronor under de 23 åren (2007–2030). Dessa investeringar riktar sig bara till det äldre beståndet och går till energiåtervinning via frånluften i de fastigheter som har från- luftsventilation, injustering av värmesystem, installation av referensgivare för bättre styrning av värmen, tilläggsisolering av vindar och fasader, utbyte av belysningsarmaturer till LED i allmänna utrymmen, montera solceller där det är lämpligt och gör mest nytta med mera.
Den lagstiftning som det hänvisas till i motionen är EU-direktivet EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) om byggnaders energiprestanda. Medlemsstaterna har enats om ett slutgiltigt förslag till direktiv, men det kommer att dröja till hösten 2025 innan det står klart hur den svenska implementeringen ser ut. Detta innebär att det ännu inte är helt klart hur SKB kommer att påver- kas. Styrelsen och förvaltningen håller sig dock uppdaterad om den kommande lagstiftningen för att så tidigt som möjligt veta vilka mått och steg som kommer att krävas av SKB i form av fysiska åtgärder och annat. Föreningen kommer självklart att följa den aktuella lagstiftningen.
Beslut
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.