Motion – 2024 / 36

År: 2024
Nummer: 36
Motionsställare: Anders Syrén, fullmäktig Grundläggaren

Om rumstemperaturen i lägenheterna

1983 flyttade vi in i det nybyggda Grundläggaren. Många var unga familjer med barn. Vintrarna som följde kunde vara kalla men jag noterade inga som klagade på inomhustemperaturen. Förra året firade vi 40 år. Som det tyvärr blir i innerstan med SKBs kösystem så är vi numera mest äldre och många är pensionärer och hemtjänstpersonal träffar man på var dag. Och vi fryser när vintern kommer med sin kyla.

Till SKBs föreningsstämma 2020 inkom en motion (nr 46) från Lars Bobeck om att återgå till den av Folkhälsomyndigheten rekommenderade lägsta inomhustemperaturen för äldre. Tyvärr innebar pandemin att 2020 och 2021 års motioner behandlades tillsammans på en extra föreningsstämma på hösten 2021. Tiden för att diskutera motionerna blev därav knapp och stämman beslöt enligt styrelsens förslag att anse motionen besvarad.

Styrelsens utlåtande över motionen var knapphändig så jag citerar den i sin helhet:

”SKB strävar efter god inomhusmiljö och tar samtidigt hänsyn till miljön med effektiva installationslösningar. Allt för att uppnå rätt inomhustemperatur och låg energiförbrukning.

SKB har sedan tidigare beslutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som är 20 grader i en vanlig bostad, och de allmänna krav som finns på temperatur i lägenheterna. Varje grad varmare vi har inomhus ökar fastighetens energianvändning med ca 5% och bidrar till en negativ klimatpåverkan. Ökad värme leder också till en ökad kostnad vilket i sin tur skulle kräva ytterligare hyreshöjningar.”

Styrelsen framhåller alltså att SKB följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men läser man dessa rekommendationer så framgår det också att för känsliga personer rekommenderas 22 grader. Bland känsliga personer nämns pensionärer. Vi är många pensionärer i Grundläggaren och vi vet att flera av de äldsta är mer eller mindre bundna till sina lägenheter och kommer sällan ut. Det var just lägsta temperatur för känsliga personer som motionären ansåg att SKB inte tog hänsyn till. Styrelsen kommenterar inte ens den rekommendationen.

Styrelsen drar även fram att ökad värme innebär negativ klimatpåverkan. Det är för all del bra att styrelsen tänker på klimatet men jag vet hyresgäster som satt in egna element för att höja värmen i sina lägenheter. De använder el och frågan är om inte SKBs element är klimatvänligare. Dessutom anser jag att vi bör agera gemensamt inom SKB så att även den som inte anser sig ha råd att installera egna element slipper frysa.

Sista meningen i utlåtandet om hyreshöjningar för ökad värme. Ja, självklart. Men skulle jag fråga våra boenden i Grundläggaren om de skulle tänka sig att lägga några kronor mer på hyran för att slippa frysa så är jag övertygad om att få ett samfällt JA till svar.

Styrelsen har inga aktieägare eller politiker/skattebetalare att svara inför. SKB är ju vårt eget bolag där styrelsen svarar inför medlemmarna. Och dessa medlemmar vill inte frysa i sina lägen- heter. SKB skulle kunna låta vaktmästarna reglera temperaturen utifrån om den boende betraktas som känslig eller inte. Det blir väldigt byråkratiskt och krångligt och inget jag vill föreslå. Det är bättre att utgå från en lägsta temperatur på 22 grader. Sedan får SKB gärna komma med förslag på åtgärder av allehanda slag som sänker vår klimatpåverkan. Man måste ju inte brassa på med högsta temperatur om man inte behöver.

 

Jag föreslår föreningsstämman

att SKB följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om lägsta inomhustemperatur i hyreslägenheterna inte minst med tanke på känsliga boende.

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motion 36

Styrelsen håller med motionären om att inomhusklimatet är viktigt och därför strävar SKB efter god inomhusmiljö med effektiva installationslösningar som också tar hänsyn till miljön; allt för att uppnå rätt inomhustemperatur och låg energianvändning. Denna fråga har behandlats av SKBs föreningsstämma vid ett flertal tillfällen och fullmäktige har vid samtliga tillfällen beslu- tat att 20 grader ska gälla som lägsta inomhustemperatur. SKB följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om en inomhustemperatur på minst 20 grader. Rekommendationen om 22 grader riktar sig främst till kategoriboenden som seniorboenden och äldreboenden, vilka SKB inte har. Skulle temperaturen vara lägre än 20 grader bör det rapporteras genom en felanmälan så att förvaltningen har möjlighet att åtgärda problemet. Att styra inomhustemperaturen för att få ett exakt gradantal är i princip omöjligt; inomhustemperaturen påverkas av många yttre faktorer som fastighetens klimatskal, vindbelastning, solinstrålning med mera. I nyproducerade fastigheter är det lättare att hålla en jämn inomhustemperatur än i äldre fastigheter.

Att höja inomhustemperaturen med 2 grader skulle innebära att SKBs energianvändning ökar med 6,1 miljoner kWh. Det motsvarar uppvärmningen av fler än 800 lägenheter till en total årlig kostnad på 7 miljoner kronor, enbart för den ökade energianvändningen. Till denna kostnad ska läggas kostnader för att bygga om värmesystem och personalkostnader. Det är i dagsläget svårt att uppskatta omfattningen av dessa ytterligare kostnader. Dessutom skulle en ökning av inom- hustemperaturen öka SKBs klimatavtryck med 280 000 kg CO2.

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att avslå motionen.