Motion – 2024 / 39

År: 2024
Nummer: 39
Motionsställare: Ragnar von Malmborg, hyresmedlem Kärrtorp

Bredband och TV i framtiden

Förslås att föreningsstämman beslutar att uppdra till styrelsen

 

Att utreda möjligheterna att ordna ett nytt system med bredband och TV till våra lägenheter.

 

Utgångspunkten bör vara lika system med hög kapacitet och brett TV-innehåll till alla lägenheter till ett lågt pris och med påbyggnadsmöjligheter.

 

När staden byggde ut fibernät till alla fastigheter byggde SKB fiber till alla lägenheter. För inkoppling skapades Z-market (Citius). Syftet var hög valfrihet och att ingen skulle tvingas in. Tron var också att många operatörer skulle innebära konkurrens och fördelaktiga villkor. Det var säkert rätt tänkt då.

 

Idag är läget annorlunda. Valfriheten i Z-market kring uppkoppling och innehåll är rätt hög. Men priserna har blivit mycket höga. Paket med lite olika TV-innehåll och bredbandshastighet kostar mellan 750 och 1200 kr i månaden. (TV-innehållet i billigaste paketet är 18 kanaler, ungefär samma som i ComHem-nätet).

Många bostadsrättföreningar upphandlar idag lika bredbandsanslutning via fiber till alla lägen- heter och med ett vanligen rätt omfattande TV-innehåll. Kostnaden kan ligga på 125-150 kronor per månad, med möjligheter till tillval.

Således mycket billigare än via Z-market.

Idag torde så gott som alla hushåll (?) ha en internetuppkoppling, via fiber, mobilt bredband eller mobilen. Det ställs också allt högre krav på oss att ha uppkoppling för samhällsservice, säkerhet och information av olika slag.

Jag tror att vi i framtiden bör ha ett gemensamt grundsystem till alla lägenheter med god internet- uppkoppling och omfattande TV- innehåll som ingår i hyran.

Åtminstone bör frågan utredas, att vi kan ta ställning till alternativ till dagens dyra system och konsekvenser för envar.

En utredning bör också titta på man byter system och också hur vi ska förhålla oss till dagens TV-nät (Tele2nätet, fd Comhemnätet).

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 38 och 39

Den fråga som motionärerna lyfter fram är både relevant och intressant – om än komplex. Med några få undantag är SKBs bostadslägenheter anslutna till både ett så kallat koaxialnät för i första hand distribution av kabel-tv men där även bredbandstjänster tillhandahålls genom Tele2 (f.d. Comhem) samt ett öppet fibernät för bredband. TV-tjänster kan även köpas för distribution genom fibernätet. Därtill kan streamingtjänster köpas separat för distribution via Internet genom vald bredbandsleverantör. Dessa båda nät ger därmed delvis överlappande funktioner för hyres- medlemmarna men medför också valmöjligheter. Teknikerna skiljer sig dock åt liksom kraven på vilken mottagarutrustning som krävs för att exempelvis titta på tv.

I koaxialnätet tillhandahålls vissa tv-kanaler (basutbud) utan extra kostnad för den boende genom Tele2. Som hyresmedlem kan man som regel titta på tv utan annan utrustning än en någorlunda modern tv-apparat. I fibernätet tillhandahålls tjänster som hyresmedlemmarna köper genom en kommunikationsoperatör (KO), vilken för SKB är Telia (Zitius). För att se på tv via fibernätet krävs viss teknisk utrustning som hyresmedlemmen själv köper och installerar.

De båda teknikerna tillhandahålls i affärsmodeller baserade på avtal som ger vissa ekonomiska förutsättningar för SKB och en med dessa sammanhängande prisbild för hyresmedlemmarna. En förändring av hur bredbands- och tv-tjänster tillhandhålls för SKBs hyresmedlemmar, i enlig- het med det motionärerna föreslår, skulle förändra den befintliga affärsmodellen.

Den lösning som motionärerna förespråkar skulle innebära en obligatorisk anslutning till ett fibernät för alla SKBs hyresmedlemmar. Kostnaden för gruppanslutning skulle bekostas genom en tillkommande hyreshöjning för samtliga hyresmedlemmar. Lösningen skulle också medföra en inskränkt valfrihet gällande val av internetleverantör.

 

En fiberlösning ställer också krav på viss teknisk utrustning, utöver en modern tv, för att ta del av basutbudet.

Det befintliga fibernätet behöver ses över och vissa förändringar bedöms lämpliga att utföras i samband med en tänkt förändring som beskrivs ovan. Vidare kan ett förändrat fibernät skapa möjligheter för nyttjande av nätet till andra tjänster för att tillgodose ytterligare behov. Sannolikt kan exempelvis internet/wifi i kvarterslokaler och andra gemensamma utrymmen tillgodoses i en framtida lösning. Detta ställer i sin tur krav på effektiva driftlösningar med relevant säker- hetsnivå. Även andra trådlösa tjänster skulle kunna erbjudas både hyres- och kömedlemmar i ett framtida affärsupplägg.

Styrelsens uppfattning är att en gruppanslutning till fibernät där SKB tillhandahåller internet i hyran är ett bra förslag som skulle gynna de allra flesta hyresmedlemmar. Dock krävs att lös- ningen föregås av en noggrann utredning och analys eftersom det inte är så enkelt som att teckna ett gruppavtal där allt blir bättre och billigare. Extern expertis krävs för denna utredning. Vidare behöver befintliga avtal beaktas.

Kostnaden för att utreda frågan ryms inte i 2024 års budget och bedöms bli betydande. Styrelsen avser initiera den utredning som beskrivs ovan, men kan inte ange tid för när den kan göras. Såsom yrkandet i motion 38 är formulerat kan styrelsen inte föreslå bifall, även om förslaget i sig är utmärkt.

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att               anse motion 38 besvarad,

att          avslå motion 39.