Motion – 2024 / 41
År: 2024
Nummer: 41
Motionsställare: Lars-Kristian Bergh, hyresmedlem Köksfläkten
Förslag om kommitté för servicenivåer
I takt med att SKB växer ökar arbetsbördan på personalen som efterhand måste utökas och eller organiseras annorlunda samtidigt som tekniska lösningar introduceras för att effektivisera och dämpa kostnadsutvecklingen.
Vad som saknas är en konkretiserad servicepolitik som är både förankrad och synlig för medlemmarna.
Hur lång tid är acceptabelt för att få en ny frys installerad mitt i högsommaren? Kan medlemmen välja, mot ett engångsbelopp, att få en frys med belysning? Med självavfrostning? När spisen går sönder, när ska den lagas och när den ska helt bytas ut? Hur lång leveranstid anser SKB:s tjänstemän är rimligt? Om spisen byts ut, kan medlemmen få en induktionsspis mot kontanttillägg? Om någon kastar en sten och krossar ett fönster när det är minus 10 ute, hur snabbt anser tjänstemännen är rimlig tid för att täcka eller sätta in nytt glas?
Om det blir ett strömavbrott av längre slag, vilket jag menar är längre än 30 minuter, finns det reservkraft som gör att medlemmarna kan komma in i sina förråd?
Ovanstående exempel visar behovet på klara besked och är enligt mig ett rimligt krav på SKB:s ledning. Exempel på sammansättning av en kommitté kan vara två från hyresutskottet, en tjänsteman från SKB och två personer från kvartersråd, gärna en från Köksfläkten som är ett relativt nytt kvarter och en från ett betydligt äldre bestånd.
Yrkande
Att stämman beslutar att SKB ska tillsätta en kommitté som ska få uppdraget att utarbeta riktlinjer till tjänstemännen om vilka servicenivåer som ska gälla för de vanligaste behoven.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Styrelsens utlåtande över motion 41
Servicenivåer och att hyresmedlemmarna ska trivas i och med sitt boende är något som styrelsen anser är mycket viktigt och vill fortsätta prioritera. Precis som motionären beskriver växer SKBs fastighetsbestånd och så även personalstyrkan. Organisationen förändras och anpassas i takt med denna utveckling men utgångspunkten är alltid att arbeta för nöjda medlemmar. SKB följer självklart hyreslagen och hyresnämndens beslut även när det gäller de frågor som lyfts i motionen. Branschpraxis, rutiner, policys, riktlinjer, förvaltningshandbok med mera finns för personalen att vända sig till för vägledning när så är påkallat. Sammantaget ger föreningens eget strukturkapital, det vill säga nämnda stödsystem som har tillkommit under mer än 100 års förvaltning, en trygg och stabil arbetsmetodik.
Det ligger i sakens natur att frågor, händelser, behov och önskemål som uppkommer hos boende i ett fastighetsbestånd med knappt 8 500 lägenheter i fastigheter, byggda under en period av mer än 100 år, är av mycket skiftande karaktär. Att utöver det strukturkapital som redan finns och tjänar föreningen väl ha specifikt utarbetade servicenivåer som beslutats utan hänsynstagande till omständigheter och kostnader riskerar bli mer kontraproduktivt än effektivt och tydligt.
Under 2023 registrerades mer än 39 000 arbetsorder/felanmälningar i SKBs fastighetssystem. 70 procent av dessa åtgärdades inom en vecka. Kundnöjdheten, det vill säga de boendes nöjdhet, mäts med jämna mellanrum. Den senaste mätningen gjordes 2021 och en ny mätning kommer att göras under 2024. Vid dessa mätningar får alla boende en möjlighet att tycka till om SKBs service, trygghet, städning och allt annat som har med boendet att göra. Vid senaste mätningen hade SKB ett serviceindex på 89,4, vilket renderade en nominering till topp 3 av alla bostadsbolag i Sverige (i samma storlekskategori). 89,4 är också det högsta serviceindex som SKB någonsin har uppnått, vilket enligt styrelsen är en stark indikation om att service är ett prioriterat område inom SKB och att servicenivåerna uppfyller de behov som uppstår för så gott som alla boende.
Beslut
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att avslå motionen.