Motion – 2024 / 42

År: 2024
Nummer: 42
Motionsställare: Staffan Ström, fullmäktig Brunbäret

Laddbox som tillval vid bilplats i garage

Miljöfrågor har hög prioritet i SKB. Detta avspeglas bland annat i föreningens årsredovisning. Boende med bilplats i SKB kan bidra till miljöarbetet genom att exempelvis skaffa elbil. Detta förutsätter att det finns laddboxar vid SKBs bilplatser.

På skb.org står ”Just nu håller vi en utbyggnadstakt på ungefär 100 laddplatser per år. Vår målsättning är att det ska gå att ladda fordon på minst 30 procent av våra fordonsplatser senast år 2030.”

Det är angeläget att SKBs miljöarbete utvecklas och förstärks så att utbyggnadstakten av laddboxar ökar, då det finns en stor efterfrågan i många kvarter.

Laddboxar bör ingå som ett tillval i SKBs erbjudande till de boende. Genom att inkludera laddboxar i tillvalssystemet kommer utbyggnaden att styras av efterfrågan. Det bör vara självkostnadspris för den som hyr parkeringsplats med laddbox. Såväl kostnader för investering som elkonsumtion bör täckas. Därmed bör utbyggnadstakten kunna höjas rejält och motsvara efterfrågan.

Jag yrkar att

föreningsstämman beslutar att snarast inkludera laddbox vid garageplats i föreningens tillvalssystem.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen anser, precis som motionären, att det är en prioriterad fråga för SKB att öka antalet elbilsladdplatser. 2021 beslutade SKB att fortsätta utbyggnaden av laddboxar, med målet att andelen garage och parkeringsplatser med laddboxar 2030 bör uppgå till 30 procent av det totala antalet platser. Detta mål inkluderar inte SKBs nyproduktion av bostäder, där 100 procent av garage och parkeringsplatserna ska vara förberedda för laddmöjlighet. I beslutet finns även en strategi för hur målet ska uppnås. Strategin ses kontinuerligt över. Utbyggnadstakten uppgår till cirka 100 nya laddboxar per år, utöver de som tillförs i nyproducerade fastigheter. Utbyggnaden finansieras via investeringsbudgeten och beslut om vilka parkeringsanläggningar som förses med laddboxar beslutas halvårsvis.

SKB utreder och installerar laddboxar och prioriterar fastigheter där efterfrågan finns. I proaktivt syfte, och för att möta framtida efterfrågan, prioriteras även fastigheter med ett stort antal parkeringsplatser, även om laddmöjlighet ännu inte efterfrågats. Utöver efterfrågan styrs utbyggnaden av fastigheternas olika tekniska förutsättningar vad gäller tillgång till el.

Intresset för laddplatser inom SKBs kvarter är idag ojämnt och föreningen ligger före efterfrågan i många kvarter. Totalt har SKB 303 laddplatser (februari 2024, exklusive nyproduktionen). Härtill ska läggas de som installeras under våren 2024. Nyttjandegraden för samtliga befintliga laddplatser är för närvarande 72 procent.

Nedan exemplifieras detta med hur det ser ut i några specifika kvarter.

  • I kvarteret Sigbardiorden finns 15 laddplatser, varav 14 är Ett år tidigare nyttjades samtliga laddboxar. Det finns kapacitet att utöka till minst 30–40 laddboxar i framtiden.
  • I kvarteret Muddus finns idag 11 laddplatser, varav 9 är Ett år tidigare nyttjades samtliga laddboxar. Även här finns kapacitet att utöka antalet platser, till 30–40.
  • I kvarteret Tältlägret finns 8 laddplatser, varav 4 är Ingen förändring i antal uthyrda laddboxar har förekommit under det senaste året.
  • I det nybyggda kvarteret Skrönan, där inflyttning skedde 2023, finns 26 laddplatser, varav 10 är uthyrda.
  • I kvarteren Städrocken, Filthatten och Kraghandsken i Fruängen har installerats totalt 17 laddboxar, varav 8 är uthyrda.

 

P-platser där laddmöjlighet finns men som ej nyttjas står inte outhyrda. Finns intresse från p-platsinnehavare utan laddmöjlighet att nyttja laddmöjlighet får fossilbilar på laddplatser byta plats med denne.

Av 35 kvarter, där laddmöjlighet erbjuds, är det endast i sju som samtliga laddboxar nyttjas. I 28 av kvarteren finns alltså lediga laddboxar att hyra. Två av de sju kvarteren där samtliga laddplatser är uthyrda, kommer under våren/hösten 2024 att få fler laddplatser.

Att installera laddboxar i fastigheter, där det krävs tekniskt mer avancerade åtgärder, medför ökade kostnader. Detta beror på att det kan krävas markschakt, nya elkablar, utbyte av elservis för att kunna höja fastighetens effekt samt även i vissa fall byte av befintliga elcentraler som inte klarar den högre effekten. Här finns också en motsättning utifrån det viktiga energieffektiviseringsarbetet, eftersom installation av värmepumpar också förutsätter tillgång till el. Ett aktuellt exempel i ett kvarter visar att investeringskostnaden kan bli ungefär fyra gånger så hög som normalt och uppgå till cirka 100 000 kronor per laddbox. I ett annat fall visar investeringsberäkningen, enbart för att få el och ny elservis till garaget, en kostnad på mellan 800 000–1 400 000 kronor, vartill ska läggas kostnaden för installation av själva laddboxarna. En sådan investering kan ge mellan 40–50 laddboxar men den innebär ändå inte att samtliga p-platser i fastigheten kan erbjudas laddmöjlighet.

De investeringskostnader som nämns i det föregående kan vara både högre och lägre i olika fastigheter, beroende på omfattningen av de tekniskt avancerade åtgärder som måste utföras i ett specifikt fall. Effektivast ur både praktisk och ekonomisk synvinkel är att göra denna typ av större arbeten i samband med stambyten.

En konsekvens av att investeringskostnaderna i vissa fall kan uppgå till betydande belopp är att hyran för parkering med laddmöjlighet i framtiden kan behöva höjas väsentligt. Långsiktigt kan denna typ av investeringar vara möjliga att genomföra men då behöver intresset och nyttjandegraden öka. I flera fall är det tyvärr inte alls möjligt att öka tillgången till el, eftersom denna även beror på omgivande områden och beslut från exempelvis elleverantörer och myndigheter.

I nyproduktion förbereds samtliga parkeringsplatser för laddboxar, vilket gör det enkelt att tillmötesgå önskemålen i takt med att de uppstår. Förklaringen är att det redan i projekteringsskedet förutsätts att samtliga p-platser förbereds för laddmöjlighet och då dimensioneras följaktligen inkommande kablar, servis, elcentraler med mera utifrån detta.

För det befintliga fastighetsbeståndet följer SKB kontinuerligt utvecklingen av efterfrågan och de tekniska möjligheterna samt justerar utbyggnad och målsättning successivt utifrån dessa förutsättningar. Styrelsen vill också uppmuntra medlemmarna att anmäla när intresse finns, så att installation av laddboxar kan styras till kvarter där efterfrågan finns.

 

Beslut

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att               avslå motionen.