Motion – 2005 / 11

År: 2005
Nummer: 11
Motionsställare: Kvartersrådet i Fårholmen-Bredholmen genom Michael Hammargård

Kostnader för sophantering

Bakgrund
En s k sopskola anordnades i november 2004 för hyresgästerna i Fårholmen/Bredholmen i Vårberg.
Anledningen var nya sorteringsprinciper anbefallna från centralt håll.
Fastighetsskötare Bengt Svedhammer och kvartersrådsordförande Micke Hammargård ansvarade för kallelse vid två skilda tillfällen.
I området finns 166 hushåll och sammanlagt deltog ca 20 personer vid dessa två tillfällen. Frågan är varför intresset är så lågt, eftersom sopsorteringen idag visar att det existerar kunskapsbrist bland oss boende.
Medlemmarna frågar sig om det lönar sig att sortera?
Hur mycket pengar sparar SKB per år genom att sorteringen sker enligt anvisningarna?
Hur sker debiteringen av sophämtningen?
Hur sker debitering av felaktiga fraktioner, får alla på soprundan vara med och betala det felaktiga i sopbilen, fast vi gjort rätt, men en del övriga har gjort fel? Det är inte enbart SKB-sopor i bilen, den rymmer ett antal kubikmeter?
Dessa frågor väcker en del undringar då man också konstaterar att sopbilen vräker i allt på samma ställe, trots att vi anstränger oss att sortera upp i olika behållare?
Hur i jösse namn kan man konstatera att det är felaktiga sopfraktioner när man blandar allt, det måste vara omöjligt, för det är ingen som handlastar en sopbil utan det tippas i med lyft direkt från kärlen.
Vi misstänker att det finns pengar att spara på detta då denna bransch är som det verkar lukrativ eftersom det finns så många olika företag som är med och verkar/lägger anbud.
Vi vill få fram ekonomiska anvisningar/argument för att det är lönsamt att sopsortera. Alla köper inte att det behövs för att minska sopberget, ekonomi är det tydligaste budskapet i alla fall. Underteckande är förvissade om att en tydligare redovisning på vilket sätt SKB har kontroll över utgifterna för sophämtning skulle göra medlemmarna i kvarteret mera benägna att delta i sopsorteringen. Lösa hot om ökade hyreskostnader för dålig sopsortering fungerar inte. Vi kräver fakta i ärendet.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKBs mål är att följa Stockholm stads miljöprogram, där mål nr 5 är att ha en ”Miljöeffektiv avfallshantering”. Insamling, transport och olika sätt att ta hand om avfall, är viktigt. En miljöeffektiv avfallshantering minskar förbrukningen av resurser, mängden avfall och dess farlighet. Det avfall som ändå uppstår skall tas om hand så att inte vår hälsa och miljö påverkas negativt. Detta förutsätter en god planering och en god kännedom om vad avfallet består av och vilka mängder som uppkommer. Detta kan uppnås genom bl a källsortering.
Genom att sortera soporna sparar SKB inte några pengar, men kostnaderna ökar inte i samma takt de skulle göra om vi inte sorterade. Att lämna osorterade sopor till deponi är mycket kostsamt. SKB har i konkurrens upphandlat och tecknat avtal med två entreprenörer med ett pris per lägenhet och år. Avtalen ses regelbundet över och omförhandlas till bästa möjliga villkor för SKB.
Debitering av felaktiga fraktioner är väldigt ovanligt inom SKB, men har förekommit. När det inträffar blir kostnaden ca 1 200 kr per ton exkl moms. SKB drabbas däremot inte av andra fastighetsägares felsorteringar, utan bedömning och vägning av osorterade sopor sker på plats i återvinningsrummet. Tack vare medlemmarnas oftast höga medvetande om vikten av sortering samt den egna personalens regelbundna egna kontroller får SKB goda betyg av återvinningsentreprenörerna.
Avfallshanteringen är en stor kostnadspost för SKB. Vi följer därför kostnadsutvecklingen noga på detta område och försöker förbättra avfallshanteringen för att hålla kostnaderna nere. Styrelsen anser att nuvarande rutiner med upphandling i konkurrens och fortsatt kontroll av kostnadsutvecklingen överensstämmer med SKBs miljöpolicy.
Styrelsen föreslår fullmäktige
att anse motionen besvarad med vad som här har redovisats.
 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att avslå motionen.