Motion – 2008 / 18

År: 2008
Nummer: 18
Motionsställare: Mats Skog, hyresmedlem i Markpundet

Attraktiva hyresnivåer och större delaktighet i bostadsområdenas skötsel

Det är viktigt att ge den kooperativa bostadsidéen större styrka och att de boendes inflytande och engagemang blir än mer påtagligt och självklart.
Kostnaderna i SKB måste ses över så att hyresnivåerna i det kooperativa boendet i SKB blir mer attraktiva än allmännyttiga hyresrätter och traditionella bostadsrätter. Idag finns det allmännyttiga hyresrätter som har väsentligt lägre hyresnivåer än de i SKB.
Alla kostnader måste ses över. T.ex. vad kostar den omfattande bostadsbytesverksamheten inom SKB? Är det rimligt att alla kollektivt alltid ska ta de administrativa och slitagemässiga kostnaderna för denna verksamhet? Finns det funktioner som idag sköts av SKB i egen regi som skulle kunna fås effektivare och billigare från annat håll?
Den kooperativa bostadsidéen bygger på delaktighet och inflytande. Kan de olika bostadsområdena ges ökat självstyre? Kan en ökad delaktighet kopplas till ett ekonomiskt incitament? Finns det, eller går det att skapa, ett utrymme mellan vad de boende idag förväntas göra och vad de professionella fastighetsskötarna gör, som skulle kunna fyllas av delaktiga aktiva medlemmar?
Jag föreslår att föreningsstämman beslutar om att tillsätta en arbetsgrupp som utreder följande två frågor och kommer med konkreta förslag till nästa stämma.
Frågeställningarna hör till stora delar samman, varför de bör bearbetas och besvaras i ett sammanhang.
  1. Hur kan hyresnivåerna i SKB bli de mest attraktiva på marknaden?
  2. Hur kan de boende bli mer delaktiga i skötseln av sitt bostadsområde och ur kan ett ekonomiskt incitament kopplas till detta?

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

De ämnen motionären tar upp är både intressanta och viktiga. Finns det ett intresse hos SKB hyresmedlemmar att använda mer av sin fritid för att aktivt delta i den praktiska skötseln av fastigheterna? Styrelsen anser att, innan tillsättandet av en arbetsgrupp med uppgift att hitta konkreta förslag, man bör undersöka intresset bland de boende medlemmarna. Detta kan lämpligen göras inom ramen för den hyresmedlemsenkät som planeras till hösten.

Medlemmarna har möjligheter att påverka skötsel och underhåll via kvartersråden i dialog med den lokala förvaltningen och genom budgetdialogen. Exempel på s k självförvaltning där hyresmedlemmarna sköter vissa fastighetsskötseluppgifter (städning, trädgårdsskötsel etc) finns i ”Fyrfamiljsvillorna” och kv Gulmåran.

SKB sköter många viktiga förvaltningsuppgifter med egen personal, eftersom det erfarenhetsmässigt visat sig effektivt och ändamålsenligt. Således utförs trappstädning, trädgårdsskötsel, mindre reparationer m m av föreningens egna fastighetsskötare. Även specialreparationer sköts i stor utsträckning av egna hantverkare. Arbetet utförs med mycket goda resultat, både vad gäller kvalitet och kostnad. SKB har mycket höga värden i enkäter beträffande hur nöjda medlemmarna är med sitt boende. Nyckeltalsanalyser visar att SKBs kostnader för skötsel och reparationer ligger under konkurrenternas. Även vad gäller hyror ligger SKB vanligtvis under de hyresnivåer som andra hyresvärdar har i jämförbara fastigheter och lägen.

Styrelsen föreslår fullmäktige att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade att anse motionen besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.