Motion – 2001 / 5

År: 2001
Nummer: 5
Motionsställare: Carl-Henric Wessbohn Bramelid, fullmäktigesuppleant för köande medlemmar

Mer bostäder

Tidigare har styrelsen presenterat en ”vision” om en byggnadstakt på cirka 100 bostäder per år. Man har också angett ett antal projekt som antingen påbörjats eller är tämligen konkreta och skall sättas igång. Efter dessa verkar det vara tomt på projekt.
Med föreningens antal medlemmar, åldersstruktur och antal bostäder finns det vissa ”strukturproblem”. Om alla medlemmar som inte har bostad inom SKB skulle få för sig att söka bostad samtidigt så skulle kötiden bli cirka 450 år. Även om det inte är så realistiskt att det skulle komma så många som är i behov av bostad på en gång. Detta väcker frågan om tempot i byggandet av nya bostäder eller köp av befintliga bostäder är för långsamt.
Samtidigt som vi fortsätter att expandera så måste vi behålla vår profil inom arkitekturen, både inom- och utomhus. Det skall vara funktionellt och estetiskt.
För att lyfta fram frågorna om byggnation och inköp av fastigheter så behövs det ett speciellt utskott för dessa frågor. Utskottet kan vara pådrivande i frågorna och dessutom vara till hjälp för i första hand medlemmar men även styrelsen och VD. Vi behöver en kontinuerlig diskussion om nya bostäder.
Därför yrkar jag
att SKB höjer takten i bostadsproduktionen, antingen genom inköp av redan färdiga hus eller egen byggnation,
att styrelsen i motionssvaret presenterar hur folk aktivt söker bostad i de olika områdena samt
att man utreder förutsättningarna för ett ”expansionsutskott”.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

I motionen tas viktiga frågeställningar upp. Nyproduktionen av bostäder har genom åren varit en av SKBs mest betydelsefulla frågor. Denna fråga är i högsta grad aktuell i dag i synnerhet som SKBs medlemmar nu är fler än någonsin. SKB har också en ambition att fortsätta bygga bostäder vilket styrelsen också tydligt deklarerat i flera sammanhang och som understrukits genom beslut av fullmäktige.
Ett av skälen till ändringen av SKBs insatssystem var för övrigt just att möjliggöra fortsatt bostadsbyggande. Samtidigt måste man vara medveten om att det föreligger stora svårigheter med att bygga bostäder. Bristande tillgång på mark och lämpliga projekt, höga mark- och byggkostnader, försämrad bostadsfinansiering är några problem som försvårar en angelägen nybyggnad.
Motionären begär också en redovisning av hur människor aktivt söker bostäder i olika områden. Utan att gå in i detalj kan sägas att det numera erfordras långa kötider i de flesta av SKBs bostadsområden. I innerstaden krävs i allmänhet kötider på 25-35 år, i inre förorterna 15-20 år och i yttre förorterna 10-15 år. För drygt två år sedan kunde en lägenhet i yttre förorterna erhållas med endast något års kötid. Detta visar hur snabbt förutsättningarna kan ändras. Ytterligare information om kötider kan erhållas i årsredovisningen, den senaste informationsbroschyren eller på SKBs hemsida.
I dag byggs nästan inga nya hyresrättsbostäder i Stockholm beroende på svårigheten att få ekonomi i projekten. SKB är en av de få byggherrar som f n bygger hyresrätter. SKB har i dag en ”projektportfölj” med ca 600 lägenheter vilka kommer att byggas under de närmaste 5-6 åren. Detta gör SKB till en av de större byggherrarna vad gäller hyresrättsbostäder. Styrelsen har även uttalat sig positivt till att förvärva redan bebyggda fastigheter om förutsättningarna är riktiga. Styrelsens ambition i dag är därför att SKB skall bygga så mycket som möjligt, men att detta får göras efter noggranna överväganden för att inte äventyra föreningens ekonomi. De projekt som är aktuella redovisas och diskuteras kontinuerligt i styrelsen, vid fullmäktiges möten samt i kvartersråden, varför det enligt styrelsens bedömning inte är nödvändigt att inrätta ett särskilt ”expansionsutskott”.
Styrelsen föreslår fullmäktige
att avslå motionens tredje attsats samt
att anse motionen i övrigt besvarad med vad som här har redovisats.
 

Beslut

Föreningsstämman beslöt utan i enlighet med styrelsens förslagatt avslå motionens tredje att-sats samt att anse motionen i övrigt besvarad.