Motion – 2000 / 5
År: 2000
Nummer: 5
Motionsställare: Lars Lingvall m fl medlemmar i Segelbåten
Information och samråd i konkreta boendefrågor
SKB erbjuder sina medlemmar lägenheter fritt från bostadsspekulation – det är en av grundtankarna i den kooperativa idén. En annan är att man som hyresgäst skall ha bättre möjligheter att påverka sitt boende än i en vanlig hyresrätt.
SKB har en demokratisk struktur som möjliggör inflytande i övergripande frågor. Därutöver finns en praxis för kvartersrådens inflytande, med möten för kvartersrådsrepresentanter och möjlighet för varje kvartersråd att årligen framföra önskemål om förbättringar.
Inflytande i fråga om konkreta åtgärder som initieras från SKB:s sida, ofta som en del av fastighetsunderhållet, regleras däremot inte i stadgarna, och det är också oklart vilka riktlinjer för detta som finns och hur SKB:s personal instrueras att hantera samråd och information i sådana frågor. Det är olyckligt, eftersom dessa konkreta boendefrågor är viktiga för de boende.
I kvarteret Segelbåten har vi nyligen haft samråd om byte av låssystem och ombyggnationer i källare och på vind. Det är utmärkt. Men i andra fall har såväl samråd som information uteblivit.
När trappuppgångama skulle målas om genomfördes samråd, men ingenting sades om att all armatur skulle bytas ut samtidigt.I samtliga portar har det schackmönstrade stengolvet i entréplanet frästs ur för att ge plats åt stora, nedsänkta gummimattor. Det skedde helt utan information i förväg – och kan kritiseras också eftersom det är ett starkt förfulande ingrepp i en kulturhistoriskt värdefull miljö. Fällning av ett träd på gården har skett utan information. När tvättmaskinerna i den största tvättstugan byttes mot nya visste vi att de skulle bytas, men den nära nog halverade kapaciteten på de nya maskinerna kom som en fullständig överraskning.
Att smidesstaketet skulle tas ner för renovering fick vi veta först i samband med att anmärkningar framfördes på en exceptionellt dåligt utförd klippning av syrenhäcken. Samtidigt gavs beskedet att häcken måste tas bort och skulle bytas mot en annan häck. Sedan boende framfört kritik ändrades beskedet till att syrenhäcken skulle vara kvar och sättas i bättre skick. Det framfördes till att syrenhäcken skulle vara kvar och sättas i bättre skick. Det framfördes till kvartersrådet just som ett besked – inte som en fråga om vad vi tyckte. Det uppfattar vi inte som ett samråd.
Renoveringen av portarna hade vi kanske inte haft så mycket synpunkter på i sak, om vi hade tillfrågats, men vi borde ändå ha fått en förfrågan. Dessutom skulle säkert information om den på flera sätt ökade inbrottssäkerheten ha uppskattats, och praktisk information om att nymålade portar måste hållas öppna under viss tid hade troligen underlättat målningsarbetet.
Vi anser alltså att det finns brister i information och samråd i sådana konkreta boendefrågor och att riktlinjer och instruktioner till SKB:s personal behöver förbättras på den punkten.
Samråd bör vara obligatoriskt i frågor som inte är av detaljkaraktär. Ibland kan en enkel förfrågan till kvartersrådet om synpunkter räcka. Samrådet bör från SKB:s sida uppfattas som ett sätt att få de boende mer engagerade i sitt kvarter och som en möjlighet att få konstruktiva synpunkter.
I frågor som inte är aktuella för samråd bör information lämnas i förväg till boende eller kvartersråd. Sådan information torde ofta kunna utformas enkelt och inte alltför resurskrävande.
Med anledning av det anförda hemställer vi att SKB:s styrelse redovisar vilka riktlinjer, instruktioner o.d. som som finns i fråga om information och samråd med boende i konkreta boendefrågor samt att SKB:s styrelse ges i uppdrag att se över dessa riktlinjer och instruktioner – eller vid avsaknad av sådana utarbeta nya – så att SKB:s personal ges tydligare direktiv om information och samråd i Konkreta boendefrågor.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
I den arbetsordning som finns för kvartersrådsverksamheten framförs som en av av kvarterrådens primära uppgifter att utöva inflytande över närmiljön och handlägga frågor av lokal natur.
”Kvartersråden har rätt och möjlighet att i samband med budgetbehandlingen föreslå vilka åtgärder som skall prioriteras inom respektive förvaltningsenhet. Ärenden av tekniskt – ekonomiskt slag rörande fastigheternas underhåll och skötsel handläggs av SKBs centrala organisation”.
Den arbetsordning som ovan refereras fastställdes av SKBs fullmäktige 1982 och gäller alltjämt.
Den årliga budgetdialogen tar upp frågeställningar kring det enskilda kvarteret vad gäller större åtgärder i kvarteret. Denna budgetdialog har förändrats det senaste året i syfte att ge varje kvartersråd större möjlighet att diskutera sitt kvarter. En fortsatt utveckling av denna dialog pågår så tillvida att kvartersråden även skall kunna ta upp löpande skötselfrågor som berör kvarteret. I detta sammanhang är det naturligt att SKB även informerar om planerade insatser utanför budgetdialogens ramar. Också kvartersrådens ansvar att vidareföra den information som givits bör betonas.
Merparten av de punkter som berörs i motionen har varit föremål för behandling i utvärderingen av höstens budgetdialog. Dessutom pågår en översyn av nuvarande regler för kvartersråden i den arbetsgrupp som styrelsen har tillsatt och som har till uppgift att utveckla demokratin i boendet.
Styrelsen delar motionäremas uppfattning om vikten av en fungerande information och anser att det mot bakgrund av motionens yrkande finns anledning att förtydliga det ansvar som åvilar SKBs centrala organisation och kvartersråden i skötsel- och underhållsfrågor. Styrelsen föreslår fullmäktige att ge styrelsen i uppdrag att förtydliga de riktlinjer som avser information kring underhålls- och skötselåtgärder.
Beslut
Föreningsstämman beslutade att ge styrelsen i uppdrag att utarbeta riktlinjer för information om underhålls- och skötselfrågor som understryker behovet av information till kvartersråd och boende i god tid före åtgärder samt att ge styrelsen i uppdrag att utreda och precisera vilka frågor av underhålls- och skötselkaraktär som bör omfattas av samråd med kvartersråd och att framlägga förslag om detta till nästa ordinarie föreningsstämma.