Motion – 2008 / 27
År: 2008
Nummer: 27
Motionsställare: Bertil Nyman, fullmäktigesuppleant för köande medlemmar
Byggande av energisnåla passivhus
Att bygga passivhus är att bygga med sunt förnuft. Ett passivhus minimerar värmeförlusterna, så att värmekällorna inomhus räcker till att ge bra komfort året om. Endast ett mindre värmetillskott erfordras de kallaste dagarna på året.
De viktigaste åtgärderna är att förbättra isoleringen i klimatskalet, d v s i väggar och tak samt att välja ett väldimensionerat ventilationssystem med bra värmeåtervinning. Solfångare för varmvatten bör också användas, där så är möjligt. Allt är beprövad teknik men i mer optimerad kombination än tidigare. Med hjälp av detta minskar energiåtgången för värme och varmvatten till att bli endast en fjärdedel jämfört med ett vanligt nybyggt hyreshus.
Ser man till den totala energiåtgången för huset, d v s värme, varmvatten och fastighetsel reduceras energiåtgången till ca 60 kwh/m2 och år. Enligt SCB använde de svenska flerbostadshusen 163 kwh/m2 och år enbart till värme och varmvatten år 2005.
Till dags dato finns enligt www.passivhuscentrum.se 11 större projekt klara, pågående eller planerade. Antalet lägenheter är ca 150 st klara, 200 st pågående och 400 st planerade. De mest kända projekten är kanske:
– Lindås, Egnahemsbolaget 20 radhus klart 2001
– Värnamo, Finnvedsbostäder 24 lägenheter klart 2006
– Göteborg, Älvstranden Utveckling 115 lägenheter klart 2008-06
– Alingsås, Alingsåshem, ombyggnad 300 lägenheter startar200802
Det mest intressanta idag är ”Hamnhuset” i Älvstranden. Där pågår nu dess 3:de generation av lågenergihus, d v s man förbättrar tekniken successivt, så att det nu pågående blir ett passivhus. Det kommunala bolaget har alltså varit så nöjt med de tidigare generationerna att man förbättrar sig ytterligare.
Ekonomiskt ser det bra ut. Investeringskostnaden ökar visserligen med 2,5%, men hyran blir densamma p g a att driftskostnaderna sjunker mer än kapitalkostnaden ökar.
Hamnhuset använder Göteborgs fjärrvärme och miljömärkt el. Det innebär enligt LCC-beräkning (livscykelkostnad) att koldioxidutsläppen blir 75 % lägre än om det byggts enligt norm.
Erfarenheterna i Göteborgs Stad är så goda från Älvstranden att man kommer att ta ett beslut om att alla flerbostadshus som staden ”bestämmer” över ska vara passivhus.
Det enklaste sättet för SKB att få ett grepp om ekonomin är att göra en alternativkalkyl för ett pågående projekt enligt dagens norm med samma projekt men med passivhusteknik. Det är ej så många kalkylposter som förändras. Ev kan ett sådant arbete ske i samarbete med Svenska Bostäder, som avser att starta ett projekt med passivhusteknik.
Jag hoppas med denna motion få SKB att engagera sig i energisnåla och miljövänliga bostäder. Den bästa kilowattimmen är den som inte förbrukas!
Jag yrkar
Att stämman beslutar att SKBs ledning och styrelse skall ta till sig passivhustekniken under hösten 2008 genom intervjuer, litteraturstudier, studiebesök m m, så att man är mogen att besluta om ett första projekt under 1:a halvåret 2009. Det bör troligen vara i storleksordningen 30 – 50 bostäder.
Bilagor:
Broschyr över Hamnhuset, Älvstranden Utveckling AB
Bofast 7/2007, två artiklar
Bilagorna kan beställas från SKBs kontor
Se även : – www.passivhuscentrum.se http://www.passivhuscentrum.se
– www.alvstranden.com http://www.alvstranden.com / Företaget/Miljöinformation/Goda
exempel/Hamnhuset i Sannegårdshamnen
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
De markanvisningar som SKB för närvarande har är inte möjliga att bebygga med passivteknik, eftersom byggrätterna inte möjliggör väggtjocklekar på 60 cm samt att detaljplanernas kvalitetsprogram styr husens utseende/design. Inom ramen för kvalitetsprogrammen kommer dock SKB att bygga så energisnåla hus som möjligt utifrån tillgänglig kunskap. Framtida markanvisningar i friare exploateringsområden kan ge möjligheter att pröva passivtekniken vid planering och byggande. Med en byggtakt på ca 80-100 lägenheter om året och nästan 7 000 befintliga lägenheter är den största utmaningen för SKB att minska energiförbrukningen i de befintliga husen. Det är givetvis SKBs ambition att ta till sig nya idéer och lösningar inom energiområdet i syfte att begränsa energiutnyttjandet och uppnå miljömässiga fördelar.
Styrelsen föreslår föreningsstämman att anse motionen besvarad.