Motion – 2008 / 29

År: 2008
Nummer: 29
Motionsställare: Mikael Möller, hyresmedlem i Kampementsbacken

Den omfattande nybyggnationen

Det pågår en omfattande skuldsättning av SKBs boende medlemmar. Vid utgången av 2005 var skuldsättningen ungefär 2 miljarder på en total lägenhetsyta av 459 000 kvadratmeter. Detta ger en genomsnittlig skuld på ca 4 400 kronor per kvadratmeter, d v s för en trea om 70 m2 blir skulden ca 300 000 kronor.

Köksfläktens 81 lägenheter (färdigställd 2004) kostade 130 miljoner kronor. Det betyder i genomsnitt 1 610 000 kronor per lägenhet. Kostnaden för den pågående och planerade byggnationen om 943 lägenheter kan således uppskattas till 1 518 567 000 kronor. Det innebär en genomsnittlig skuldökning med 150 000 till totalt 450 000 kronor för en boende medlem i ovanstående trea. På grund av bristande redovisning kan beräkningarna inte göras mer exakta än så.

Jag talar här om de boendes skuld, eftersom endast de boende löper en risk av
denna omfattande skuldsättning. Räkningar skall betalas, och det enda sättet att betala dem är via hyran.

Pengarna drivs in genom att man spelar ut olika grupper mor varandra. Man skapar
motsättningar mellan boende och köande (se t ex hyresenkäten), man skapar motsättningar mellan innerstad och ytterstad och mellan äldre och yngre fastigheter (se de nuvarande principerna för hyressättning).

Styrelsen motiverar nybyggnationen med det stora antalet köande. I själva verket är det en mycket liten del av de köande som omedelbart önskar bostad. De som är under 17 behöver ingen bostad. Därmed faller nästan hälften av kön bort. Bara ett fåtal av de mellan 18 och 25 behöver och kan betala för en bostad – kön reduceras till en tredjedel. De mellan 26 och 45 har säkerligen redan sitt boende ordnat och har SKB-medlemskapet som någon slags garanti. Troligen är de aktiva köande färre än 5% av kön.

Denna analys bekräftas av att en stor andel av nybyggnationen i till exempel Hammarby Sjöstad har hyrts ut till personer som inte varit medlemmar eller varit medlemmar mycket kort tid – bostäderna har alltså inte bara gått till de köande. Detta måste betyda att den aktiva kön är nära 0% (observera att 1% är 700 – 800 individer).

SKB-portalen http://skb.syntes.be är öppen för alla medlemmars motioner och diskussioner runt dessa.

Mot bakgrund av detta föreslår jag att stämman beslutar

att SKBs planerade byggnation från och med 2007 och framåt omedelbart fryses och
att en demokratisk diskussion om mål, medel och principer för SKB genomförs där
alla får delta på lika villkor.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionären till motion 29 upprepar förslaget i fjolårets motion som avslogs av föreningsstämman. Båda motionerna behandlar SKBs nyproduktion, och det föreslås att byggandet av nya lägenheter starkt begränsas eller upphör. Frågan om SKBs nyproduktion har diskuterats vid ett flertal tillfällen och föreningsstämman har uppfattat det angelägna i att nyproduktion av lägenheter fortsätter. Det kan antas att medlemmar fortsätter att vara medlemmar för att de har ett intresse av att nu eller i framtiden hyra en bostad i föreningens bostadsbestånd. Att föreningen har över 81 000 medlemmar visar på ett starkt intresse. Alla lägenheter är uthyrda, vilket visar att det finns en god efterfrågan på våra bostäder.

Målsättningen är att de nya bostäderna skall bära sina egna kostnader och ge ett visst överskott på samma sätt som gäller för andra SKBs fastigheter. Den framtida utbyggnadstakten bestäms av föreningens ekonomiska situation och hur attraktiva nybyggnadsprojekt som erbjuds SKB. Det är också värt att betänka, att om tidigare generationer av SKB:are hade begränsat nybyggnationen hade förmodligen motionärerna och många andra hyresmedlemmar inte bott i de lägenheter som de nu bor i. Föreningsstadgarna anger att huvudsyftet med föreningen är att bereda sina medlemmar tillgång till lägenheter.

Nyproduktionen har i sig inte heller medfört att de boendes hyror har höjts.
Under den senaste nioårsperioden har den totala hyreshöjningen hos SKB varit knappt 9% medan de allmännyttiga bolagen i Stockholm under samma period har höjt hyrorna med dubbelt så mycket.

Styrelsen föreslår föreningsstämman att avslå motionerna

.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.