Motion – 2008 / 30

År: 2008
Nummer: 30
Motionsställare: Kenneth Berg, hyresmedlem i Stångkusken

Minskad nybyggnation och mindre bördor för hyresmedlemmar i innerstaden

Under de senaste åren har lägesfaktorn haft, en i vår mening, för stor betydelse för storleken på hyreshöjningen. Ålder, standard och omoderna, opraktiska lägenhetslayouter har tillmätts ringa betydelse. Detta har medfört att störst höjning genomgående har drabbat äldre betalningssvaga medlemmar boende i innerstaden. Detta är fel ur flera synvinklar. Två vägar att rätta till detta:

1. Minska SKBs kostnader så att hyreshöjningar EJ behövs.
2. Om hyreshöjningar ändå blir nödvändiga i framtiden se till att dessa minimeras för de trogna hyresbetalande medlemmarna i innerstaden
Det finns delar av SKBs kostnader som inte har gått att påverka, som ändrade regler, ränteförändringar och dylikt. Vissa kostnader har vi dock möjlighet att påverka. Det är tveklöst så att det är dyrare att bygga på 2000-talet jämfört med för 40 – 100 år sedan.Tyvärr finns det också en risk att den kostnad som SKB drar på sig genom att nu bygga ytterligare fastigheter, framledes kommer att ytterligare innebära ökade kostnader för de äldre boende.

Enbart av detta skäl borde en större del av hyressättningen framöver baseras på någon slags självkostnad för de löpande och påverkbara kostnader för respektive fastighet/kvarter samt en skäligt låg del av föreningens gemensamma kostnader.
Genom långt medlemskap och boende har man successivt bidragit till SKBs inkomster och nuvarande fastighetsbestånd. Värdet av detta långa och trogna medlemskap urholkas dock mer och mer om SKB drar på sig höga kostnader som sedan får stor betydelse för storleken på hyran i det äldre lägenhetsbeståndet.
Många av dem som idag bor i innerstadslägenheter har det gemensamt att de under lång tid varit SKB trogna och därmed med sina hyror varit med om att finansiera SKBs utveckling. Precis som medlemmar som nu flyttar in i nya, dyra lägenheter får får betala relativt höga hyror, har de gamla medlemmarna en gång haft höga hyror i den tidens penningvärde, när de för första gången fick en lägenhet i SKB. Att nu då i stor utsträckning basera hyran på lägesfaktor är att låta de gamla medlemmarna betala en gång till. Detta kan medföra att dessa gamla, trogna medlemmar tvingas flytta därför att de inte längre har råd med hyran, vilket är oacceptabelt.

I SKB är hyresmedlemmen långsiktigt delaktig i både fastighetens/kvarterets skötsel samt SKBs utveckling och därför skall kostnaderna för SKBs verksamhet optimeras och vi bör på bästa sätt agera så att våra äldre hyresgäster ej tvingas flytta.

Härmed yrkas att stämman beslutar:
Att minska de för SKB påverkbara framtida kostnaderna genom att minska ( t ex halvera) planerad nybyggnation. Målsättningen bör vara att ej höja några hyror, snarare försöka sänka hyrorna idet nuvarande lägenhetsbeståndet.

Att minimera kostnadsbördan(hyran) för de troget betalande och boende SKB-medlemmarna vilka bott länge inom vårt fastighetsbestånd.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionären till motion 29 upprepar förslaget i fjolårets motion som avslogs av föreningsstämman. Båda motionerna behandlar SKBs nyproduktion, och det föreslås att byggandet av nya lägenheter starkt begränsas eller upphör. Frågan om SKBs nyproduktion har diskuterats vid ett flertal tillfällen och föreningsstämman har uppfattat det angelägna i att nyproduktion av lägenheter fortsätter. Det kan antas att medlemmar fortsätter att vara medlemmar för att de har ett intresse av att nu eller i framtiden hyra en bostad i föreningens bostadsbestånd. Att föreningen har över 81 000 medlemmar visar på ett starkt intresse. Alla lägenheter är uthyrda, vilket visar att det finns en god efterfrågan på våra bostäder.

Målsättningen är att de nya bostäderna skall bära sina egna kostnader och ge ett visst överskott på samma sätt som gäller för andra SKBs fastigheter. Den framtida utbyggnadstakten bestäms av föreningens ekonomiska situation och hur attraktiva nybyggnadsprojekt som erbjuds SKB. Det är också värt att betänka, att om tidigare generationer av SKB:are hade begränsat nybyggnationen hade förmodligen motionärerna och många andra hyresmedlemmar inte bott i de lägenheter som de nu bor i. Föreningsstadgarna anger att huvudsyftet med föreningen är att bereda sina medlemmar tillgång till lägenheter.

Nyproduktionen har i sig inte heller medfört att de boendes hyror har höjts.
Under den senaste nioårsperioden har den totala hyreshöjningen hos SKB varit knappt 9% medan de allmännyttiga bolagen i Stockholm under samma period har höjt hyrorna med dubbelt så mycket.

Styrelsen föreslår föreningsstämman

att avslå motionerna

Hyresutskottets yttrande över motion 30

Den planerade och kommande nyproduktionen bör fortskrida för att behålla den stora skaran av köande medlemmar som stärker ekonomin i föreningen.

Principen att ha olika hyressättningar för olika medlemmar kan inte bli aktuell. Det strider mot likhetsprincipen. Denna princip innebär i korthet att medlemmarna skall behandlas lika dvs. att hyran för en viss lägenhet skall vara densamma oavsett vilken medlem som hyr den och oavsett hur länge medlemmen hyrt den eller varit medlem i föreningen.
Lag om ekonomiska föreningar Kap 7, 16§. Föreningsstämman får inte fatta beslut som är ägnade att bereda otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.