Motion – 2009 / 32
År: 2009
Nummer: 32
Motionsställare: Kvartersråden i Kappseglingen och Maltet, samt Annica W Jennehov hyresmedlem i Kappseglingen
Städningen inom SKB
Undertecknade har bott i kv. Kappseglingen resp. Maltet sedan starten. Vår uppfattning är att städningen lämnar en del övrigt att önska.
Rena och välstädade trappuppgångar och hissar är en trivselfråga och bidrar till att göra boendet attraktivt. Det motverkar också en allmän förslappning och låtgå-attityd samt gör det både roligare och lättare att som boende bidra till ordning på gårdar, i trapphus och i hissar. Det är inte så lätt att ställa krav på någon när man får till svar: Ett papper mer eller mindre gör väl ingen skillnad här!?
Vi har förstått att SKB:s princip är att tillämpa något som kallas ”Städning vid behov”.
Resp. fastighetsskötare är den som har att avgöra behovet. Detta medför att vissa kvarter upplevs som välstädade och andra som allmänt smutsiga. Så skall det naturligtvis inte vara. Det är också orättvist mot fastighetsskötarkåren. Att städa är ingenting som man gör med vänster hand utan kräver noggrannhet och kunskap om olika städmetoder, vilka material som krävs för resp. arbetsuppgift, när och hur man genomför en specialstädning i form av golvvård etc. Man kan vidare konstatera att andra arbetsuppgifter ofta prioriteras på bekostnad av städningen.
Vi har också lite svårt att förstå hur man på centralt håll beräknar den tid som kommer att åtgå i resp. fastighet för att motsvara den behovsbedömning som resp. fastighetsskötare gör. Hur vet man att tiden räcker till? Hur vet man att den behovsbedömning som resp. fastighetsskötare gör stämmer överens med det behov som upplevs av de boende? Eller är det ointressant? En sak vet vi som skriver detta – den behovsbedömning som görs i Kappseglingen och Maltet stämmer inte överens med vår uppfattning.
Låt oss ta några exempel:
- Smuts från byggtiden ligger fortfarande kvar i hissamas dörrspår
- Hissamas väggar och dörrar består till delar av rostfri plåt, ett material som är ganska svårt att hålla rent från finger, hand-och andra avtryck. Sådana avtryck har funnits i hissar under lång tid
- Våttorkning av trapphus och hissar är ytterst sällan förekommande. Att bara dammsuga ger inte alltid någon synlig effekt. Smuts- och lerfläckar blir kvar, vecka efter vecka
Med anledning av ovanstående föreslår vi att
-principen ”städning vid behov” tas bort
-städningen utförs av personal/entreprenör med tillräcklig kunskap om städning
-i de fall egen personal även i fortsättningen ska användas, ska förutsättningar ges så
att städningen kan utföras med ett tillfredsställande resultat
-ett städschema upprättas i samråd med städansvarig innebärande bl a att regelbunden
städning införs (oftare på utsatta ställen som i hissar och entréer, mindre frekvent under
sommarperioden etc).
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
SKB har sedan mycket lång tid utfört inre städning med egen personal. Städningen utförs av fastighetsskötarna, som förutom städning sköter trädgård, vinterunderhåll, tillsyn, mindre reparationer mm. Fastighetsskötarna har en adekvat utbildning för ändamålet. Bemanningen är bestämd utifrån en beräkningsmodell som tar hänsyn till fastigheternas storlek mm (se vidare styrelsen svar till motion 17). Bemanningen är enligt styrelsen uppfattning väl avvägd.
SKB tillämpar s k behovsstädning, vilket innebär att det är behovet som styr städinsatserna. Det varierar över tiden, beroende på årstid, väderlek, nedsmutsning mm. Det är inget fritt val för fastighetsskötaren att avgöra om städning ska utföras eller inte. Förvaltningsavdelningen arbetar kontinuerligt med att klargöra hur viktigt det är att SKB har välskötta fastigheter, där inte minst städningen har en central roll. I tider av sjukdom eller annan frånvaro finns rutiner för att ta in vikarier eller utföra städning med entreprenörer. Förvaltaren är den som har ansvaret för att fastigheterna är i gott skick och kontroller görs löpande.
Städresultatet i SKBs fastigheter är och har varit bra. Det visar jämförelser med andra bolag. Visst kan trapphus under vissa perioder vara bristfälligt städade, men skall snarast möjligt givetvis rättas till. Brister har då främst förekommit i samband med övergång från ny- eller ombyggnad till förvaltning eller då fastighetsskötare har bytt områden, innan nya eller förändrade rutiner har hunnit sätta sig ordentligt. Detta föranleder emellertid inte styrelsen att ändra på dagens system.
Styrelsen föreslår fullmäktige
att anse motionerna besvarade.
Beslut
Stämman beslutade enligt styrelsens förslag
att anse motion 32 besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.