Motion – 2009 / 44

År: 2009
Nummer: 44
Motionsställare: Kvartersrådet Kampementsbacken – föreningen Kampementsbacken

Byggnation på Kampementsbacken

SKB:s administration och styrelse har mot medlemmarnas intressen beslutat om och fått bygglov att bygga på parkeringsplatserna på Kampementet 2 och 3. De har ej fått bygglov att bebygga Kampementsgatan. De på Kampementsgatan boende medlemmarnas protester har man tagit lätt på och ej heller bryr man sig om de övriga boende längs Kampementsgatan.

 

Ända sedan det urprungliga förslaget kom har protester mot nybyggnationen växt och synpunkter lämnats in av de boende på Gärdet: Aktionsgruppen Rädda Miljön Kring Kampementsbacken, Brf Kampementet 2, Brf Gärdeshöjden, Kollektivhuset Rio, Äldreboendets förtroenderåd, Brf Smyrna, Stockholms Naturskyddsförening, föreningen SKB Kampementsbacken, arbetsgruppen för Kvartersrådet på Kampementsbacken, HSB Kampementsbacken, Rio hyresgästförening, Hyresgästföreningen, Skönhetsrådet, Svenska Bostäder, Djurgårdens–Lilla Värtans miljöskyddsförening och Östermalms Stadsdelsnämnd. Samtliga har synpunkter emot en nybyggnation.

 

De sakliga skäl som har och kan anges är bland annat

 

1)     När Kampementsbacken planerades protokollfördes bland annat följande text ”Med prickar betecknat område får icke bebyggas”. Protokollet är undertecknat av G. Sidenbladh, T. Westman och A. Hagängen. Just denna prickade mark kommer, i samtliga förslag, att tas i anspråk.

 

2)     Man förstör Alvar Aaltos idé om maximalt ljus- och solinsläpp i lägenheterna.

 

 

3)     Man förstör stora boende, miljö- och kulturvärden.

 

4)     Ursprungsförslaget innebar två åttavåningshus på våra parkeringsplatser (SKB). Därefter föreslogs tre punkthus och nu sju så kallade stadsvillor (fem/sexvåningshus). Alla förslag innebär stort intrång i våra boendeförhållanden.

 

5)     Vi ifrågasätter den ekonomiska vinsten för nybyggnationen med hänsyn till att bara miljösanering av grundfyllnadsmassorna och flyttning av Kampementsgatan kostar ca 20 miljoner kronor.

 

6)     De sju stadsvillorna innebär också ett stort intrång i miljön på Kampementsgatan vad gäller spridningskorridoren mellan södra och norra Djurgården. Ett unikt djur- och växtliv kommer att gå förlorat.

 

 

En uppfattning om hur det kan bli med SKB-förslaget erhålls genom ett besök på Kampementsgatan 2 — där finns ett nybyggt punkthus (se även webbadressen nedan). Vi som bor i SKB-Kampementsgatan (160 lägenheter) har via en namninsamling (140 namnunderskrifter av boende medlemmar) påtalat vår åsikt för Stockholms stad.

 

Vid stadsdelsnämndsmötet den 18 december 2007 (210 närvarande gärdesbor) där frågan om byggnationen var uppe manifisterades de boendes (alla runt Kampementsgatan) vilja via en uppmaning till mötesdeltagarna att om de var där för att protestera mot byggnationen så skulle de resa sig. Det var en mäktig upplevelse att se hundratals personer resa sig och endast en handfull som förblev sittande.

 

På fullmäktiget 2007 framkom den märkliga uppfattningen att om inte SKB bygger så bygger någon annan. Detta vittnar om en osolidarisk inställning ty om de boende på Kampementsbacken inte vill att det skall byggas så skall inte SKB bygga. De i SKB som är demokrater ser detta som en självklarhet oavsett var de bor. De är solidariska med de andra boende medlemmarna.

 

Det kan inte ligga i någon medlems intresse att försämra det sociala värdet av ett boende för en annan medlem. Vidare strider (egentligen borde fullmäktige låta pröva lagen — ända upp i högsta instans), beslutet att bygga, på det sätt som SKB föreslagit, mot lagen om ekonomiska föreningar.

 

I 6 kap 13§ nämnda lag stadgas att: Styrelsen eller annan ställföreträdare för föreningen inte får företa en rättshandling eller annan åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.

 

På adressen http://skb/syntes.be finns utförligare diskussioner och motiveringar (se t.ex. under motioner 2007).

 

Vi medlemmar i SKB, boende på Kampementsgatan 28, 30, 34 och 38 vill inte ha byggnation på varken Kampementsgatan eller våra parkeringsplatser.

 

Vi vädjar därför till dig: Visa din solidaritet gentemot oss medlemmar på Kampementsbacken.

 

Mot bakgrund av detta föreslår jag att stämman ålägger styrelsen

 

att  stoppa alla planer på nybyggnation på Kampementsgatan.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Vid föreningsstämman 2007 och 2008 behandlades liknande motioner vilka avslogs av föreningsstämman. I årets motion har inget nytt framkommit som förändrar styrelsens uppfattning i frågan. Styrelsen menar alltjämt att SKB ska genomföra projektet.

Med hänvisning till det stora trycket på SKB att bygga nya bostäder bör alla förslag till nya bostadsprojekt prövas. Planeringen med detta projekt har tagit lång tid vilket ofta blir fallet när kompletteringsbebyggelse föreslås i ett redan bebyggt område. Både närboende och andra intressenter har ofta kritiska synpunkter och menar att nya bostadsprojekt är ett störande intrång i miljön.

Ett kompletteringsprojekt innebär alltid att den befintliga miljön påverkas i ett eller annat avseende. Utmaningen är att begränsa den negativa påverkan det kan innebära för området och boende.

Stockholms stad har för sin del uttalat att man ser positivt på nya bostäder i det aktuella läget. Med hänvisning till de begränsade möjligheterna att öka bostadsbyggandet genom nya större exploateringsområden ser man från stadens sida gärna att det byggs inåt, d v s att ny bebyggelse kommer till genom kompletteringar i redan bebyggda områden.

Från stadens sida anser man att projektet bör fullföljas även om några frågor återstår att utreda. Det ursprungliga förslaget har bearbetats och de kringboendes synpunkter har till vissa delar beaktats. Nya bostäder i det aktuella området bedöms komma att bli mycket attraktiva för SKB:s medlemmar. Det är också sannolikt att någon annan aktör genomför projektet i det fall SKB avstår. Om staden fullföljer planprocessen bör SKB därför genomföra projektet.

 

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman

 

att      avslå motionen.

 

 

 

Beslut

Föreningsstämman  beslutade

 

att  avslå motionen i enlighet med styrelsens förslag.