Motion – 2009 / 50
År: 2009
Nummer: 50
Motionsställare: Mikael Möller, fullmäktigesuppleant för Kampementsbacken
Hyressättningen
(Motionären har redovisat beräkningar i sin motion som av tekniska skäl inte redovisas här i motionsdatabasen. Intresserade läsare hänvisas till det tryckta motionshäftet eller pdf-filen med motionshäftet som finns på hemsidan.)
SKB har — för en kostnad om ca 350 000 kronor — anlitat Temaplan för att göra en statistisk undersökning avseende medlemmarnas betalningsvilja. Undersökningen följer inte sedvanliga normer för statistiska undersökningar, och det påstådda resultatet saknar grund. Denna undersökning har sedan använts som motivering för en ”differentierad hyressättning”, en hyressättning vars yttersta konsekvens gör kötiden ointressant och betalningsförmågan allenarådande.
Den differentierade hyressättningen innebär att under perioden 2004-2008 uttaxerades extra
miljoner kronor 91.2 från vissa boende medlemmar (år 2009 skall de boende betala ytterligare 11,5 miljoner).
Under åren 2003-2007 har SKB visat ett överskott om 261,2 miljoner kronor.
Detta innebär att samtliga hyreshöjningar mycket väl kunde ha uteblivit och SKB ändock gått med överskott. Nu skall en organisation som SKB varken gå med underskott eller överskott. I det långa loppet skall ett nollresultat erhållas.
Dessutom har höjningarna drabbat de boende och köande medlemmarna mycket olika trots att svensk lag föreskriver:
Lag om kooperativ hyresrätt; 2 kap16 §
Det är en uppgift för styrelsen att fastställa hyran till föreningen.
Lag (1987:667) om ekonomiska föreningar 6 kap 13 §
Styrelsen eller annan ställföreträdare för föreningen får inte företa en rättshandling eller annan åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
I min uppfostran ingick att den som bryter mot svensk lag är kriminell. Är min uppfostran fel?
Bara för att ge ett exempel: De köande har inte fått vidkännas någon kostnadsökning sedan mitten på 70-talet trots att de genomförda höjningarna är en konsekvens av nybyggnationen. Innebörden av detta är att de boende, med ofta långa kötider, nu får betala för dem med korta kötider. För att inse hur absurbt detta förfarande är översätter vi kötid till ekvivalenten pengar.
Då erhålls att de som sparat mycket pengar tvingas, av SKBs styrelse, att ge sina pengar till dem som inte sparat.
I den ovanstående citerade undersökningen blev tycke och smak en väsentlig ingrediens för prissättningen av bostäder i SKB. Man lämnade varje seriös diskussion baserad på ekonomiska fakta. På så sätt lyckades SKBs styrelse splittra de boende i grupper om höga och låga höjningar och därmed har man också lyckats förstöra solidariteten mellan de boende medlemmarna.
Vad någon förstört kan någon reparera och vi boende måste göra vårt bästa för att återinföra solidariteten mellan de boende.
SKB-Portalen http://skb.syntes.be är öppen för alla medlemmars motioner och diskussioner runt dessa.
Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att stämman beslutar
att de extra uttaxeringarna, om 91, 2 miljoner, för 2004, 2005, 2006, 2007 och 2008 skall återgå.
att beslutet, taget år 2003, om riktlinjer för hyressättningen upphävs.
[1]
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Styrelsens utlåtande över motionerna 50 – 55.
Ovannämnda motioner behandlar olika aspekter på föreningens hyror och riktlinjer för hyressättning. Styrelsen gör därför ett gemensamt yttrande för samtliga dessa motioner.
De frågor som motionärerna tar upp i sina motioner har de tagit upp i liknande motioner vid flera föreningsstämmor de senaste åren. Eftersom frågorna liknar dem som tagits upp tidigare kan styrelsen hänvisa till sitt utlåtande vid förra årets föreningsstämma.
Grunderna för beräkning av hyrorna finns i föreningens stadgar (§ 42). Där sägs att de totala intäkterna skall bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs. Hyressättningen skall baseras på lägenhetens storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten. Till ytterligare stöd för hyressättning finns föreningens riktlinjer för hyressättning fastställda av föreningsstämman 2003. Vid de årliga hyressamråd som skett under de gångna åren har styrelsen och hyresutskottet haft stadgarna och hyressättningsriktlinjerna som stöd.
Under de år som föreningens hyresriktlinjer funnits har SKBs hyreshöjningar varit måttliga jämfört med andra bostadsföretags. De fördelningar av de årliga hyreshöjningarna som gjorts har i allt väsentligt inte avvikit från vad andra bostadsföretag gjort under samma period. Med skäl kan därför sägas att såväl hyreshöjningar som hyresfördelningar varit rimliga och gjorts med gott omdöme. Några orimliga hyreshöjningar kan därför inte sägas ha drabbat något kvarter.
Årligen samråder styrelsen med hyresutskottet om hur hyreshöjningen skall fördelas mellan olika kvarter. Vid dessa fördelningar måste olika avväganden göras. Generella bedömningar får ställas mot enskilda synpunkter. Någon absolut rättvisa går inte att åstadkomma. Det viktigaste är att de olika beslut som fattas görs med helhetssyn och gott omdöme samt med föreningens bästa för ögonen. Några detaljerade regler för hur dessa fördelningar skall göras eller motiveras är därför inte möjligt att åstadkomma på ett rimligt sätt. De hyreshöjningar som årligen beslutas görs för att täcka SKBs ökade kostnader. Att göra återbetalningar av redan beslutade hyreshöjningar som en av motionärerna föreslår skulle undergräva föreningens ekonomi och allvarligt försvaga SKBs finansiella ställning.
Styrelsen har i ett särskilt ärende till föreningsstämman ( nr 22 på föredragningslistan) föreslagit vissa justeringar i de nu gällande riktlinjerna. Detta förslag baseras på den utvärdering som gjorts av hyresriktlinjerna. Styrelsen instämmer inte i motionärernas kritik av utvärderingen utan anser att utvärderingen gjorts på ett rimligt sätt. Genom de justeringar som föreslås tydliggörs stadgarnas betydelse vid hyressättning samt att det är den förtroendevalda styrelsen respektive hyresutskottet som vid det årliga hyressamrådet skall göra en bedömning av hur de olika fastigheterna skall hyressättas i förhållande till varandra. I övrigt vill styrelsen hänvisa till vad som anförs i det särskilda ärendet om föreningens hyresriktlinjer som behandlas på föreningsstämman. I förslaget till stämman ingår en utvärdering av hyresriktlinjerna om 5 år som en viktig del.
Styrelsen föreslår fullmäktige besluta
Att bifalla att-sats 1 i motionen i motion 51, samt
att i övrigt avslå motionerna.
Beslut
Föreningsstämman beslutade, utan diskussion,
att avslå motionen i enlighet med styrelsens förslag.