Motion – 2011 / 10
År: 2011
Nummer: 10
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigsuppleant för köande, ledamot i hyresutskottet
Om hyressättning och korta besök i SKB-lägenheter
Bakgrund
Under mitt förtroendeuppdrag för SKB:s medlemmar i hyresutskottet blev jag i slutet av oktober 2010 mycket förvånad av följande:
Inför kommande hyresförhandlingar mellan styrelsen och hyresutskottet ville jag se någon, eller några lägenheter för att få en uppfattning om SKB:s lägenheter utifrån kriterierna: standard, kvalité, läge, fastighetens ålder och tillgänglighet (t ex hiss eller ingen hiss) och lägenhetens storlek.
Jag ville givetvis inte störa mer än nödvändigt och därför höll jag lite koll på vilka lägenheter som skulle ha en allmän visning. Som alla känner till är visningen endast 1 timme vid 18-tiden, en gång i veckan, per lägenhet där uppsägning av hyreskontraktet är accepterat av hyresvärden SKB. Jag kontaktade SKB´s hyresenhet och bad att få reda på visningstiden till en lägenhet. Jag informerade om att jag sitter i hyresutskottet och att vi snart skulle förhandla om hyrorna.
Svaret kom snabbt:
¾ Nej, du får inte se lägenheten!
Vice ordföranden och ordföranden i hyresutskottet:
Hyresutskottets ledamöter behöver inte se några lägenheter. Vi besöker inte heller de nybyggda fastigheterna och lägenheterna. Det får vi inte om vi inte fått särskild inbjudan från SKB-ledningen och det brukar vi inte få. Och om vi vill se något, så får vi gå dit och gå runt fastigheten och se på byggnaden utifrån. Men inget mer.
(ett kort sammandrag )
Motivering
Att läsa i en katalog. Att se på ritningar, som inte alltid stämmer med verkligheten, är mer att betrakta som en ytlig scanning, en överblick med ensidig fokusering av en fastighet och lägenheter. Att se fastighetens innehåll, att se lägenheter i reell skala och att se närområdet och miljön, kommunikationer och annan service och tillgänglighet för SKB medlemmar i alla åldrar är något helt annat än kort information på papper eller i en dator.
Hyresutskottet, ett arbetsutskott till fullmäktige, tillkom 1978 genom överenskommelse med hyresgästföreningen för att vara SKB medlemmarnas ombud i hyresfrågor. Med anledning av att SKB inte är ren hyresrätt, medlemmarna har inte heller äganderätt, men ändå måste verksamheten följa bl. a hyreslagstiftningen, bedömer jag att det är mycket viktigt att ledamöter i hyresutskottet får frihet i förtroendeuppdraget.
Hur ska vi annars kunna utföra uppdraget på bästa möjliga sätt?
Jag anser att det är en självklarhet att förtroendevalda ledamöter får använda sina kunskaper, erfarenheter och sin kompetens för att få fram
korrekt underlag för hyressättning och de gällande insatsnivåerna. Jag syftar här på både nybyggda fastigheters- och äldre fastigheters lägenheter.
Jag yrkar att fullmäktige idag beslutar
att ledamöter under sina förtroendeuppdrag generellt får frihet
att på bästa möjliga arbetssätt utföra sina uppdrag
att ledamöter i hyresutskottet bör själva eller erhålla medel för att systematisera
poängsättning (i läsform) för huvudkriterierna:
standard, läge (inkl service), kvalité, lägenhetens storlek, fastigheters ålder,
tillgänglighet (t ex hiss eller ingen hiss).
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionären skriver att hon önskar få en uppfattning om SKBs lägenheter utifrån kriterierna, kvalité, läge, fastighetens ålder, tillgänglighet och lägenhetens yta.
Styrelsen delar motionärens ambition att ökad kunskap om SKBs fastigheter och lägenheter är angeläget. När en lägenhet blir ledig för uthyrning kallas idag ca 50 medlemmar till visning. Visningen ombesörjes oftast av den boende. Det finns anledning att betänka att det är medlemmens privata hem som visas. Styrelsen har inga invändningar mot att hyresutskottet eller dess ledamöter besöker olika lägenheter men anser att spontana besök av enskilda ledamöter inte är särskilt lämpligt av praktiska och integritetsmässiga skäl. Finns det emellertid särskilda skäl för ”spontanbesök” bör en samordning ske via hyresutskottet.
Motionären önskar vidare att ledamöterna i hyresutskottet själva bör erhålla medel för att systematisera poängsättning för lägenhetens huvudkriterier såsom standard, läge, kvalité, storlek, ålder och tillgänglighet. Styrelsen vill här påminna om att det för samtliga SKBs lägenheter har gjorts sk bovärdeklassning. Även för nytillkommande lägenheter görs det en sådan klassning. Denna bovärdeklassning görs enligt ett noggrant och utprövat system som följer hyresmarknadskommitténs rekommendationer. I det systemet tas hänsyn till de parametrar som motionären nämner. Styrelsen anser därför inte att det finns behov av att ändra det systemet eller att det bör ankomma på enskilda ledamöter i hyresutskottet att på eget initiativ sätta igång utredningar om poängsättning etc. Hyresutskottet har möjlighet att inom ramen för sina uppgifter aktualisera den typen av frågor.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.
Hyresutskottets utlåtande över motion 10
Det som motionären ”citerar” är en egen tolkning av hyresutskottets sammanträde nr 9
den 2 november 2010. Under § 7 Övriga frågor diskuterades frågan och i protokollet
från detta möte står följande:
Tor-Björn Willberg tog upp frågan om hyresutskottets medlemmar ska ha rätt
att gå på lägenhetsvisningar i syfte att bilda sig en uppfattning om standard m m
för att bättre kunna bedöma skillnader i hyressättning. Efter diskussion bordlades frågan till nästa interna möte.
Flera av hyresutskottets medlemmar har deltagit i planeringsgrupper för nyproduktion av
fastigheter och på detta sätt fått en relevant insyn i vilken standard, läge, närhet till kommunikationer, tillgänglighet respektive fastighet har.
Genom att hyresutskottets medlemmar kommer ifrån olika områden – köande – boende
bott i olika områden och lägenheter inom SKB finns det en samlad gedigen kunskap
inom hyresutskottet.
Hyresutskottet är en sammansatt grupp som tillsammans diskuterar, värderar och fattar beslut om vad som behövs för att utföra sitt åtagande.
Hyresutskottet kan inte ställa sig bakom motionärens yrkande eftersom det snarast skulle
försvåra för hyresutskottet att utföra sitt gemensamma uppdrag.
Beslut
Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad.