Motion – 2011 / 15

År: 2011
Nummer: 15
Motionsställare: Stellan von Zweigbergk, kömedlem

Om förnyat ställningstagande till den kritik (såväl positiv som negativ!) som Stockholms Stad avgivit i ett tjänsteutlåtande

Det har tidigare framkommit att Stockholms stads exploateringskontor, bland annat, uttryckt sig kritiskt till SKB:s nuvarande form med kooperativ hyresrätt (exploateringskontorets tjänsteutlåtande 080918, bilaga 1). Problemen med vår nuvarande modell har även diskuterats av hyresutskottet i ”Vi i SKB” (2007okt, bilaga 2) och av Mikael Möller (2010okt, bilaga 3). Suboptimalt är de minst sagt små eller i praktiken obefintliga möjligheter att få tillbaka värdet på insatsen. Enligt lagen om ekonomiska föreningar skall föreningar gagna varje medlems ekonomi. I vår ekonomiska förening däremot, så innebär ett allt längre boende i SKB att man betalar alltmer av andra medlemmars boende eftersom kallhyran inte längre ligger fast. Ju mer som byggs desto mer av vårt inaktiva kapital ligger obrukbart och avkastningen (hyrorna) räcker endast till att hålla jämna steg med kostnadsökningen i byggsektorn. Detta innebär dessvärre ett försvårande av vår viktiga kapitalbildning. Detta medför att färre lägenheter i förhållande till köns storlek (kanske speciellt för 3:or, 4:or och 5:or) kan byggas! Att detta är negativt för oss medlemmar samt att ett boende genom vår egen förenings försorg inte är fullt ut kompatibelt med övrigt boende i Sverige är synnerligen olyckligt.

 

Vi närmar oss SKB:s hundraårsjubileum och det är viktigt att vi medlemmar, våra fullmäktige samt SKB:s styrelse visar framtidstro respektive ledarskap inför framtiden. SKB, i likhet med alla organisationer, såväl politiska som övriga, verkar i en ständigt föränderlig miljö. I vårt fall exempelvis borttagna byggsubventioner och, som vår styrelseordförande flera gånger påpekat, nödvändigheten av högre insatser. Göran Perssons utredning om ägarlägenheter pekar entydigt på att ägarlägenheter ej kommer att innebära en ökad spekulation (SOU2000:04). Denna utredning har givit Mikael Möller ett gott stöd för att gå tillbaka till SKB:s

ursprungliga grundidéer och därmed göra en ”korrigerande syntes” inför framtiden. Som enskild medlem och säkerligen kanske även för en del fullmäktigeledamöter kan det vara svårt att följa hans resonemang och beräkningar men det är ändå av ytterst vikt att hans bidrag, inför vår gemensamma framtid, noggrant gås igenom.

 

Eftersom Stockholms stad genom historien har varit SKB behjälpligt föreslår jag

 

att styrelsen tillsammans med stadens experter låter en objektiv part granska Mikael Möllers förslag.

 

En noggrann granskning lär säkerligen ge svaret på om de svagheter som Exploateringskontoret tydliggjort försvinner med Mikael Möllers förslag.

 

 

 

 

Till motionen bifogades tre bilagor:  

  

1. Exploateringskontorets tjänsteutlåtande 080918; Huvudsaklig lydelse.

  

Bilagan hänvisar även till en länk där hela denna diskussion kan läsas:  

insyn.stockholm.se/insynTransFrameMain.aspx?id=4&nodeid=359681

 

2. En artikel ”Tankar inför hyressamrådet 2008” publicerad i Vi i SKB i oktober 2007.

(Artikeln återfinns på SKBs hemsida under Om SKB/Vi i SKB/ oktober 2007)

3. En insändare av Mikael Möller  med rubriken ”Ett svar på hyresutskottets artikel i Vi i S oktober 2007” publicerad i Vi i SKB i oktober 2010.

(Insändaren återfinns på SKBs hemsida under Om SKB/Vi i SKB/ oktober 2010)

 

Kopior av dessa bilagor kan också beställas från SKB; kontakta SKB, Carina Challis, Box 850, 161 24 Bromma, e-post: carina.challis@skb.org.

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 11-15

 

Motionärerna upprepar i stort sett samma förslag som framförts i motioner till tidigare föreningsstämmor. Föreningsstämmorna har vid samtliga tillfällen avslagit motionerna. Något nytt har inte framkommit som ändrar styrelsens uppfattning. Styrelsen menar alltjämt att ägarlägenheter i SKB:s bestånd varken är önskvärda eller möjliga. Någon särskild utredning om ändring av SKBs upplåtelseform kooperativ hyresrätt behöver därför inte göras.

 

Att utreda frågan om ägarlägenheter är av flera skäl inte motiverat.
• Ägarlägenheter är
 inte är tillåtna i befintliga bostadshus enligt svensk lagstiftning.
• Omvandling till ägarlägenheter eller att börja bygga sådana strider mot föreningens verksamhetsidé och är oförenlig med föreningens stadgar.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att      avslå motionerna 11-15

 

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.