Motion – 2011 / 18

År: 2011
Nummer: 18
Motionsställare: Monica Odén Berggren, fullmäktigsuppleant för köande, ledamot i hyresutskottet

Om att förlust av lägenheter förvrider turordningssystemet

Förlust av lägenheter förvrider turordningssystemet

Bakgrund

Turordningssystemet i SKB skulle man kunna kalla ”heligt”. SKB:s tillskott, antal nybyggda lägenheter per år motsvarar långt ifrån efterfrågan. Och trots att medlemmar uppmärksammar och ställer krav på SKB:s styrelse och företagsledning sker ingen utökning av målet att bygga nya lägenheter per år.

Målet kvarstår vid i genomsnitt 100 lägenheter.

 

I de SKB stadgar som gäller från 2011-01-01 upplyser § 7 Turordning:

Turordning för bostad räknas från det datum då medlemsinsatsen har kommit föreningen tillhanda.

Bostad tilldelas medlem, efter inlämnad intresseanmälan, enligt medlemmens turordning. Finns intresseanmälan med samma turordning för samma bostad, avgörs frågan genom lottning.

 

Varför försvinner ett större antal lägenheter från köande medlemmar som väntar på sin tur?

 

Från år 2005 till och med år 2009 försvann 131 lägenheter. Det är 16 lägenheter mer än SKB:s genomsnittliga årsproduktion.

Vart tog de vägen?

 

Lägenheterna byttes ut mot lägenheter utanför föreningens fastighetsbestånd. Av dessa 131 nya hyresgäster var ett antal av dem inte medlemmar i SKB. Ett annat antal hade inte rätt kötid, dvs. rätt turordning enligt § 7 i stadgarna, för att få just den ”attraktiva innerstadslägenheten”. Några av dessa 131 personer drev en process mot SKB i Hyresnämnden (domstol i hyresfrågor) i Stockholm för att få rätt i bytesärendet.

 

 

När SKB drabbas av en domstolsprocess anlitar man juridisk hjälp. Kostnaden för en jurist/advokat är mellan 1500 – 2000 kr i timmen.

Vilka får betala? Svar: SKB:s medlemmar!

 

Godtrogen eller realistisk marknadsföring?

 

Jag läste på bostadsbytarsajten ”Lägenhetsbyte.se” datum 2010-10-09 och skrev ut annonsen. En 4:a rumslägenhet i SKB, 90 kvm, hyra per månad

 7 223 kr. Insats: 31 700 kr. Jag citerar ur annonstexten som den boende SKB-medlemmen skrivit.

 

”Man får alltså nya golv, vitvaror m m när detta behövs utan någon form av hyreshöjning. Det bästa är att det till varje lägenhet hör en lägenhetsfond där det finns pengar för tapetsering och målning av lägenheten. Fonden bestämmer hyresgästen själv över och uttag ur denna påverkar INTE heller hyran. Det är så skönt att själv bestämma när man vill tapetsera eller måla om hemma utan att behöva strula med hyresvärdar och sedan få höjd hyra. Full lägenhetsfond innebär 44 897 kr. Denna summa motsvarar en totalrenovering = (målning o tapetsering) av lägenheten. Man får kontinuerligt 1/15-del av denna summa varje år och kan välja att göra delrenoveringar om man vill. Om man väljer att inte utnyttja en full lägenhetsfond så får man tillbaka överskottet i form av sänkt hyra. Min lägenhet har en full lägenhetsfond som nästkommande hyresgäst kommer att förfoga över. Beloppslös hemförsäkring ingår dessutom i hyran. Ny kyl och frys (november -06) Nästkommande hyresgäst får ny parkett i vardagsrummet, klinkers i hallen samt ny matta i köket och det största sovrummet och får själv bestämma färgsättning. Detta betalar SKB och tas inte från fonden. Nästa hyresgäst kan alltså i stort sett göra om hela lägenheten efter egen smak UTAN NÅGON HYRESHÖJNING.

Vi får ingen hyreshöjning alls för sjätte gången på elva år.”

 

Går det att hitta bättre reklam för en hyreslägenhet?

 

 

 

Externa bytesärenden i Hyresnämnden i Stockholm

 

För att undersöka mer specifikt hur hyresnämndsbeslut vid externa lägenhetsbyten drabbar SKB medlemmar var VD H Bromfält och Kenneth Jansson, SKB, generösa med att sända mig kopior över tre (3) avslutade förhandlingar med Hyresnämnden i Stockholm. Det är offentliga handlingar.

Jag fick också från advokat Jan Bergman, SKB´s ombud, information om lagar och paragrafer.

 

1.

Ett ärende handlar om byte mellan SKB lägenhet och en lägenhet i ett hyreshus som är under omvandling till bostadsrätt. SKB förlorade.

 

2.

Ett annat ärende skulle kunna benämnas som “bostadskarriärbyte”.

SKB förlorade även här.

 

3.

Det tredje ärendet vill jag kort beskriva med ett citat ur domstolsbeslutet.

SKB´s ombud ”Jan Bergman: Även sonen kan inom SKB få en lägenhet i Hässelby. (min kommentar: med hjälp av sin kötid) Större lägenhet eller mindre när barn flyttar hemifrån är beaktansvärda skäl för byte men bara intresset att förse sin son med lägenhet är inte beaktansvärt.”

SKB förlorade än en gång.

 

Ett av ovan domstolsbeslut är från år 2009, de två andra från 2010.

 

I verkligheten har SKB hamnat i näst intill total återvändsgränd mellan lagar och praxis i Hyresnämnden. Organisationsformen hyresrätt, obligatoriskt bosparande (20 000 kr) och upplåtelseinsats är ett mellanting mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt.

 

 

Skulle det hjälpa SKB´s medlemmar både köande och boende, om stadgarna förändrades? Nej, tyvärr. Lagen och lagtolkningspraxis går före (står över) föreningsstadgar.

 

Förslag till ändringar i hyresavtalet

 

På vilket sätt skulle Turordningen stadgeparagraf 7 kunna ”skyddas”?

När jag läst igenom ett tomt formulär SKB hyresavtal för bostad, ser jag några förslag som jag tror skulle kunna vara möjliga att införa:

 

A.

Ett förbud mot att marknadsföra/annonsera ut lägenheten på internet eller i annan media för byte eller försäljning.

En SKB lägenhet är inte en enskild egendom!

 

B.

Ta bort ”eller hyresnämndens tillstånd”.

 

C.

Drivs ett hyresärende av hyresgästen eller den hyresgäst som eftertraktar SKB lägenheten i en rättslig instans, t ex Hyresnämnden, tillkommer en administrationsavgift, t ex 50 000 kr. Det är en avgift som skall täcka administration för det rättsliga ärendet och ersätta förlust av turordning till den lägenhet som kommer att bytas externt. SKB´s köande medlemmar bör inte drabbas av extra kostnader och extra lång kötid p.g.a. externa byten av hyreslägenheter.

 

 

 

Yrkande

 

Jag yrkar att fullmäktige beslutar

 

att                  ge styrelsen i uppdrag att ändra och kontrollera hyresavtalstexten enl. ovan A, B, C eller likalydande text

 

att                  att SKB tar ut en administrationsavgift, nivå ca 50 000 kr, med rätt att årligen följa inkomstbasbeloppet, för att minimera föreningens ekonomiska förlust vid en rättslig process.

 

 

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionären tar upp frågor som i huvudsak regleras enligt gällande lagstiftning. Vid externbyten följer SKB hyreslagens regler och prejudicerande beslut av hyresnämnden. Vad gäller lägenhetsbyten finns det inte något rättsligt stöd eller annat stöd för ett förbud mot att annonsera ut en lägenhet för byte på internet. Det är heller inte möjligt för SKB att ta ut en avgift vid t ex överlåtelse/byte av en kooperativ hyresrätt eller om ett hyresärende drivs till hyresnämnden. De villkor som anges i SKBs hyreskontrakt är utformade av juridisk expertis för att uppfylla de formella krav som kan ställas hyreskontrakt. Det är av ovannämnda skäl därför inte möjligt för SKB att ändra hyreskontraktens formulering eller att ta ut en administrationsavgift enligt motionärens förslag.

 

Styrelsen föreslå föreningsstämman besluta

 

 

att    avslå motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.