Motion – 2012 / 13

År: 2012
Nummer: 13
Motionsställare: Mikael Möller, hyresmedlem Kampementsbacken

Om SKB – en demokratur

Wilhelm Moberg använde sig av detta begrepp för att beskriva Sverige och SAP så tidigt som 1965 (I egen sak, ISBN 9173242233). Vad är då en demokratur? Följande citat kommer från Mobergs skrift I egen sak: ”I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den friadebatten stryps.”

 

Demokratur betecknar således en organisation som ytligt ser ut som en demokrati men som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet, som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (ty stadgar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger man tillhör), där man riskerar att bli av med sin bostad för sina åsikters skull, där man som oliktänkande riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där styrelsen ser mellan fingrarna med detta).

 

Låt oss, med några exempel, pröva hur väl begreppet demokratur stämmer in på organisationen SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening).

 

Demokrati: Endast etablissemanget tillåts skriva i Vi SKB med normal textstorlek och normal layout. Tjänstemän och styrelse tillåts däremot breda ut sig.

 

Yttrandefrihet: Endast via motioner kan en enskild medlem deltaga i diskussionen. Då blir det oftast ett onlägg ett år efter att dsikussionen har förts bland de få.

 

Stadgar: I stadgarna för 1976 skulle mer än ett förslag ges per förtroendepost. Detta gäller ej längre. Ej heller inhämtar man .föreningsstämmans mening innan… beslut i frågor… av större ekonomisk betydelse tas, men 80-160 miljoner är kanske inte av större betydelse.

 

Politiskt våld: I stadgarnas paragraf 9 sägs. Om en medlem bryter mot stadgarna, skadar föreningen, motverkar dess intressen… kan medlemmen uteslutas ur föreningen. Beslut om uteslutning fattas av styrelsen. Kan ett hot mot oliktänkande uttryckas klarare? Begreppet demokratur verkar stämma ganska väl in på SKB men tyvärr är det värre än så. Valen i SKB är inte till för alla medlemmar (”allmänna”) dvs SKB är inte ens en representativ demokrati – vilket styrelsen påstår i sitt svar till motion 2011:2. Detta följer enkelt av att val till kvartersråd inte sker med valsedel innehållande alla kandidater samt att de köande inte ges möjlighet att via hemsidan kunna lägga sin röst. Vidare finns inga möjligheter för kandidater att nå alla medlemmar. Detta är förbehållet styrelsen.

 

Nej det enda styrelsen visade i sitt svar till motion 2011:2 var antingen sitt totala förakt för demokrati eller alternativt en total okunnighet om vad demokrati är dvs man visar sig vara en nyttig idiot.

 

Jag föreslår

 

att fullmäktige visar sjukdomsinsikt och därför uttalar att SKB idag inte ens uppfyller villkoren för en demokratur

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen utlåtande över motionerna 13 och 14

 

Motionären har vid tidigare föreningsstämmor fört fram liknande synpunkter som i årets motioner. Styrelsen har vid dessa tillfällen haft en motsatt uppfattning och anser inte heller att det i år framkommit något nytt som skulle ändra styrelsens uppfattning. Styrelsen vill därför återupprepa sina synpunkter.

 

SKB är en demokratisk organisation. Detta garanteras genom föreningens stadgar som beskriver föreningens demokratiska modell. Vid olika föreningsmöten, som medlemsmöten, kvartersrådsmöten, fullmäktigedagar och föreningsstämmor träffas medlemmarna för att diskutera och fatta kloka beslut. Att SKB använder ett parlamentariskt system med fullmäktigeledamöter vid föreningsstämman beror på att det stora antalet medlemmar omöjliggör att alla medlemmar kan delta på föreningsstämmor och avge sin röst. Likt många andra stora föreningar eller organisationer används detta system med representativ demokrati där medlemmarna representeras av valda ombud. Dessa ombud representerar både hyresmedlemmar och kömedlemmar. I enlighet med SKBs stadgar sker också diskussioner, val och andra beslut.

 

Att som i den ena motionen föreslås, skilja kömedlemmar och hyresmedlemmar åt, strider mot SKBs föreningsidé. I en medlemsförening hjälper man varandra för ömsesidig nytta. Den köande söker bostad och kan bli hyresmedlem. Hyresmedlemmens bostad blir en dag en köandes medlems bostad. Såväl boende som köande är medlemmar i samma förening och har genom den representativa demokratin, rätt att yttra sig över en mängd olika frågor. Val av fullmäktigeledamöter för boende respektive köande sker enligt av fullmäktige fastställda stadgar.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att avslå motionerna.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

 

att avslå motionerna 13 och 14.