Motion – 2012 / 29
År: 2012
Nummer: 29
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigesuppleant för köande, ledamot i hyresutskottet
Angående utveckling av medlemsorganet tidningen ”Vi i SKB”
Bakgrunden till utveckling av ett medlemsorgan t ex ”Vi i SKB” hänvisar jag till motion 8, år 2011. Denna upprepar jag inte här. Däremot vill jag informera om att jag i flera år varit både ansvarig utgivare och chefredaktör för en riksspridd tidskrift med 4-6 nummer per år.
Jag bemöter styrelsens utlåtande till motion nr 8, år 2011.
”Att insändarna är anonyma i innehållsförteckningen i början av tidningen överensstämmer med praxis i andra tidningar” påstår styrelsen.
Det är fullständigt felaktigt. I en förening med 83 000 medlemmar där de köande medlemmarna betalar en årlig medlemsavgift 250 kr per person (ngt lägre för yngre) som ger ca 15-18 miljoner kronor årligen till föreningens kassaflöde, en intäkt, som ger ett flerfaldigt överskott varje år, så accepterar vi medlemmar inte att de fåtal artiklar som medlemmar skriver och eventuellt ”lyckas” få in i ett medlemsorgan skall benämnas ”anonyma” i innehållsförteckningen. De ska inte heller sättas i en typsnittsstorlek som gör dem knappt läsbara för medlemmarna. Det är vi medlemmar som med den årliga medlemsavgiften betalar för hela ”Vi i SKB”.
De supersvaga argumenten, från styrelsen (i verkligheten från den ansvarige utgivaren Henrik Bromfält) att det inte går att göra ”Vi i SKB” till ett medlemsorgan som har rätt kvalité för 83 000 medlemmar är inte något som vi medlemmar köper. Jag citerar det faktafel som utlåtandet uttrycker; ”om typsnittet varit större i insändarna skulle omfånget på tidningen uppgått till 33 sidor, men till övriga 7 sidorna fanns inget material”. Än en gång påpekar jag här, i samklang med tusentals medlemmar i SKB, det är inte de anställdas artiklar som ska ha rätt storlek på typsnittet. Det är inte de anställdas artiklar som ska prioriteras och med massor av onödiga ord (de orerar) och stora bilder t ex på underentreprenörer till fastighets-förvaltningen. Det är inte de anställda som betalar för tidningen ”Vi i SKB”.
Det är vi medlemmar som betalar för tidningen ”Vi i SKB”.
Här påstås att 550 000 kronor kostar varje nummer av ”Vi i SKB”, omfång 32 sidor, utan inlaga. Ett litet räkneexempel: om vi delar 550 000 kr på 83000 medlemmar blir 6,63 kr per medlem (sex kronor och sextiotre öre). Alltså en försumbar kostnad per medlem ur de köande medlemmarnas årliga medlemsavgift 250 kr.
Vidare kommer ytterligare ett makabert påstående i styrelsens yttrande. Jag citerar ”Det är inte frågan om redaktionskommitténs arbetsformer och sammansättning i sig som är avgörande för tidningen utveckling”. Jag måste här erkänna att det känns pinsamt för mig att behöva göra denna sänkning och bemöta något så självklart som varenda medlem i SKB känner till:
– Hur en redaktionskommitté är sammansatt, vilka personer som framställer tidningen och beslutar om vad som skall tryckas, är avgörande för produktens/tidningens resultat.
Eller ska den citerade meningen tolkas som att den ansvarige utgivaren (Henrik Bromfält) är egenmäktig och fullständigt nonchalerar medlemmars demokratiska rättigheter att ha ett medlemsorgan?
Det är exakt samma med SKB´s hemsida som har en hel del att utveckla. Och på denna hemsida finns inget diskussionsforum för medlemmarna. Tidningen ”Vi i SKB” och hemsidan kompletterar inte varandra på ett ändamålsenligt sätt. Även här visar styrelsen att den kommit till fel slutsats. För att utveckla tidningen ”Vi i SKB” till ett mycket bättre och intressantare medlemsorgan/medlemstidning föreslår jag att en ny redaktionskommitté bildas med:
3 personer anställda hos SKB inklusive ansvarige utgivaren (f n Henrik Bromfält) 6 SKB medlemmar fördelade på 2 fullmäktige boende och 4 ledamöter som är medlemmar.
Yrkande
Jag yrkar att SKB´s fullmäktigeledamöter idag beslutar
att redaktionskommittén för medlemsorganet ”Vi i SKB” får ovan beskrivna sammansättning: 3 anställda, 6 SKB medlemmar, (= 2 boende fullmäktige och 4 SKB medlemmar)
att ett av valberedningen fastställt årsarvode + sammanträdesarvode utgår till de 6 SKB medlemmar för den arbetsinsats som de gör för föreningsmedlemmarna
att information om detta beslut informeras på SKB´s hemsida, där samtidigt intresserade kan anmäla sig.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionären inkom redan förra året med en i stort sett likalydande motion som behandlades av föreningsstämman. Frågan har alltså redan prövats. Föreningsstämman beslöt då att anse motionen för besvarad med vad som hade anförts i styrelsens utlåtande och beslöt då att säga nej till en särskild redaktionskommitté för Vi i SKB. Med anledning av det får styrelsen återupprepa vad som då anfördes.
Motionärens synpunkter är intressanta och syftet med motionen – att utveckla tidningen Vi i SKB – är positivt. Det är viktigt med en tidning som speglar verksamheten inom föreningen för såväl boende som köande medlemmar. Det kan vara fråga om förvaltning, nyproduktion, demokratiska frågor, olika projekt, reportage, insändare etc. Det gäller givetvis att utveckla tidningen i takt med förändringarna inom föreningen.
Insändarna till tidningen har tyvärr varit få under senare år, men styrelsen välkomnar medlemmar att inkomma med bidrag. Att insändarna är anonyma i innehållsförteckningen i början av tidningen överensstämmer med praxis i andra tidningar. På insändarsidan – under respektive insändare – står givetvis namn utsatt. I innehållsförteckningen står inte heller artikelförfattarnas namn, men inuti tidningen är varje artikel undertecknad.
Motionären anmärker även att typsnittet dragits ned på de insändare som insänts till oktobernumret 2010. Av trycktekniska skäl bör tidningen Vi i SKB uppgå till endera 32 eller 40 sidor. Om typsnittet varit större i insändarna skulle omfånget på tidningen uppgått till 33 sidor, men till de övriga sju sidorna fanns inget material. Att ge ut ytterligare ett tredje nummer av en 32-sidig Vi i SKB innebär en kostnad på ca 250 000 kronor för själva produktionen, därtill tillkommer portokostnad om ca 300 000 kr. För att ge medlemmarna tillgång till mer aktuell information mellan aprilnumret och oktobernumret är det lämpligare att utöka informationen på hemsidan.
Det är inte frågan om redaktionskommitténs arbetsformer och sammansättning i sig som är avgörande för tidningens utveckling. Det är givetvis medlemmarnas intresse i och engagemang för föreningen som skall avspeglas i tidningens innehåll.
En allt viktigare roll för information och kommunikation inom föreningen spelar hemsidan, vilken successivt har byggts ut och förbättrats under senare år. Denna utveckling kommer att fortsätta. Tidningen Vi i SKB och hemsidan kompletterar varandra på ett ändamålsenligt sätt. I det framtida informations- och kommunikationsarbetet är det viktigt att det finns en sammantagen grundsyn för dessa ”medier” inom föreningen.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.
Beslut
Föreningsstämman beslutade utan diskussion i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad