Motion – 2012 / 55

År: 2012
Nummer: 55
Motionsställare: Lars Lingvall, Segelbåten

Om förtydligande av begreppet ”läge”

Enligt SKB:s stadgar ska hyran för en lägenhet baseras på bland annat lägenhetens läge. Årets hyreshöjning har differentierats bland annat med hänsyn till innerstad och ytterstad, vilket är ett uttryck för ”läge”. Men någon annan aspekt av ”läge” redovisas inte.

 

Lägenheter i innerstaden uppfattas som mer attraktiva, bland annat på grund av närhet till kommersiell och offentlig service och kulturbegivenheter samt bättre kommunikationer. Men har alla fastigheter i innerstaden lika bra läge, samma närhet till service och kommunikationer och annat? Nej, naturligtvis inte.

 

Och begreppet ”läge” innefattar mycket mer, till exempel miljöfaktorer som luftkvalitet, bullernivå och tillgång till grönområden. I de avseendena har fastigheter i ytterstaden oftast bättre läge.

 

Men det behövs en individuell bedömning av varje fastighet. Det går inte att dra fastigheter i ett stort område över en kam.

 

Eftersom ”läge” verkar tolkas som bara innerstad eller ytterstad – och det inte framgår av stadgarna eller riktlinjerna för hyressättningen att även andra omständigheter är viktiga – behövs det ett förtydligande, så att man vid hyressättningen framöver kan ta hänsyn till faktorn ”läge” på ett mer rättvisande sätt.

 

Jag yrkar att stämman beslutar

 

att lägga till följande förtydligande av ”läge” till SKB:s riktlinjer för hyressättning:

 

Vid tillämpning av begreppet ”läge” i stadgarnas § 42 och i dessa riktlinjer ska hänsyn tas till närhet till kommersiell och offentlig service, till natur och grönområden, till kultur och till sportmöjligheter, tillgång till kommunikationer och till parkeringsplatser, närområdets barnvänlighet, miljömässiga faktorer såsom luftkvalitet, bullernivå och utsikt samt andra lägesfaktorer av betydelse för livskvaliteten.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 53, 54, 55, 56 och 57

Sedan Regelverket för fastställande av hyror i SKBs fastigheter framgår av föreningens stadgar. Där står att innan styrelsen fastställer hyrorna ska samråd har ägt rum med hyresutskottet. Vidare står att de totala hyresintäkterna ska bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs samt att hyressättningen för den enskilda lägenheten ska baseras på lägenhetens storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten. Vidare finns i föreningens riktlinjer för hyressättning ytterligare anvisningar hur hyrorna ska bestämmas.

 

Sedan mer än 10 år har SKBs hyreshöjningar varit måttliga jämfört med allmännyttans och de privata hyresvärdarnas hyreshöjningar under samma period. SKBs genomsnittliga hyreshöjningar har bara varit hälften mot andra fastighetsägares. Med fog kan sägas att SKBs hyresmedlemmar har haft en gynnsam situation i det avseendet.

 

Vid de årliga hyressamråden mellan styrelsen och hyresutskottet sker en diskussion hur den överenskomna hyreshöjningen ska fördelas mellan olika fastigheter. Någon exakt vetenskap hur denna fördelning ska ske är inte möjlig att åstadkomma utan den får baseras på bedömningar från parterna. Generella bedömningar får ställas mot enskilda synpunkter. En genomgång av föreningens hyresstruktur görs för att se hur olika fastigheters hyra förhåller sig till andra fastigheters. Annars kan det vara risk att vissa fastigheters hyra på sikt blir för höga och att andra fastigheters hyra blir för låga. Syftet är dock inte att åstadkomma någon allmän hyresutjämning. I samrådet ingår att bedöma de olika parametrarna som anges i SKBs stadgar. Någon absolut rättvisa går inte att erhålla. Det viktigaste är att de olika beslut som fattas görs med helhetssyn och med föreningens bästa för ögonen. Det är därför inte möjligt att göra detaljerade motiveringar eller redovisningar hur olika fastigheter behandlats vid hyressamrådet. Översiktliga motiveringar till de träffade hyressamråden görs däremot varje år. Det är inte möjligt att göra en exakt definition av begreppet ”läge” som en av motionärerna önskar.

 

Att göra konsekvensbedömningar hur hyreshöjningar slår mot olika hyresgästgrupper är en svår för att inte säga omöjlig uppgift. Att rabattera hyresgäster som bott länge eller att hålla hyresnivåerna i äldre beståndet ligga still är likaså svåra frågor. Att låta vissa hyresmedlemmar få lägre hyra innebär istället att andra hyresmedlemmar får högre hyra, vilket kan upplevas som en orättvisa i sig.

 

Att hyreshöjningar redovisas per fastighet kan diskuteras. Det finns både fördelar och nackdelar med det. Styrelsen anser dock att fördelarna överväger nackdelarna och föreslår därför att sådana redovisningar görs i framtiden. Likaså bör föreningens riktlinjer för hyressättning publiceras på hemsidan. I övrigt får anses att SKB har ett rimligt och fungerande regelverk för hur föreningens hyror ska sättas och fördelas.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att bifalla motionerna 53 och 56

 

att avslå motion 55, samt

 

att anse motionerna 54 och 57 besvarade.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade efter votering i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.