Motion – 2012 / 57
År: 2012
Nummer: 57
Motionsställare: Dick Clevestam, hyresmedlem Stångkusken
Om hyressättning
I vårt samhälle och vår värld idag ökar klyftorna och sociala orättvisor oroande. World Economic Forum anger i sin årliga rapport att sociala orättvisor är största risken för världen 2012. Fokus har flyttats från hoten om miljöförstöring till riskerna med socialt sönderfall. I Sverige är ökande skillnader mellan människors villkor tydligt. Den ekonomiska makten har en stark och aggressiv tradition i Sverige. Det tänker man kanske inte utan vidare på. Socialdemokratin lyckades genom en positiv symbios mellan politiken och de ekonomiska makterna skapa en unik välfärd. Blandekonomi var vår modell och den byggde på balans mellan politiska reformer och goda förutsättningar för marknadsekonomin. Läget idag är annorlunda. Balansen finns inte längre. Nu är det ekonomisk tänkande på alla kanter som gäller. Vi upplever också en girighet som verkar sakna gränser på sina håll. Alla vill ha mer. Det saknas balanserande krafter. Inom bostadsområdet är segegrationen ökande och takten kommer att accelerera. Vi har fått marknadshyror. Bra och naturligt tycker en del. En dålig förändring som ökar segregerat boende tycker andra. Så till oss som har lyckan (?) att bo i SKB. En organisation med tradition att bygga hyresrätter och förvalta dessa i hyresgästernas intressen. Vi äger föreningen. Att bo här har gett mig en tillhörighetskänsla och en känsla av lugn och trygghet. Det har också gett mig en känsla av att alla har sin rätt på lika villkor. Det är unikt positivt. SKB är med sitt stora bestånd en stark part på hyresmarknaden och en aktör som har alla möjligheter att bli lyssnad på liksom möjlighet att själv välja väg framåt. Värna hyresrätten, värna hyresgästernas intressen genom att bygga och förvalta.
Så hände ändå dock något även här. För några år sen startades ett femårigt försök med marknadsvärderade hyror. Det följdes av utvärdering med enkät och diskussioner och nu är vi i ett skede då modellen är i beslutad. Den innebär större hyreshöjningar för äldre bestånd och lägen som anses attraktiva och mindre höjningar i nybyggnation med höga kostnader bl a. För de äldre bestånden innebär det här att hyreshöjningarna accelererar och kommer att göra så allt snabbare med tiden eftersom det procentuella påslaget utgår på ständigt höjda nivåer. När årets höjning kom – nära 4% för Stångkusken där jag bor – blev detta oroande tydligt. Om höjningstakten fortsätter och om SKB inte besinnar sig kommer höjningarna att driva bort äldre hyresgäster som bott länge med äldre inkomster till förmån för yngre med yngre inkomster. Det här är knappast i SKB: ide och anda. Det finns mycket att säga om både värderingsmodellen, utvärderingsenkäten och processen som lett fram till nuvarande situation. Det har också framförts synpunkter utan vidare gehör men jag lämnar det därhän just nu. Det sägs att SKB:s hyresnivåer generellt ligger lägre jämförelsevis med andra. Det är bara något positivt förstås. Det är en kooperativ verksamhet där föreningens medlemmars bästa är ett centralt intresse så det är en naturlig konsekvens för SKBs existens och en anledning för människor att vilja bo i SKB. Föreningens ledning har gjort ett bra jobb.
För att koppla tillbaka till inledningen. I samhället springer nu alla åt samma håll och gör likadant. Mer vinst, större hyresuttag, expandera. Till varje pris kan man tänka. Det här känns så väl igen. Men det är ingen naturnödvändighet, det bara ligger i tiden. Och gör det tills någon organisation besinnar sig och väljer nya riktningar. Jag motionerar att SKBs kooperativa ide och anda ska läggas till grund för besinning framöver genom;
att se till nuvarande hyresgästers bästa i första hand och alla medlemmars intressen i ett vidare och långsiktigare sammanhang.
att perspektivet att SKB tar en aktiv roll för att bygga, förvalta och utveckla attraktiva former för hyresrätten på bostadsmarknaden betonas. Det finns ett stort latent behov av hyresrätter efter en tid av omfattande omvandling till borätter. Föreningen har en unik position här.
att föreningen gör en konsekvensbedömning hur hyreshöjningarna verkar mot olika hyresgästgrupper. Och att föreningen då även väger in hur absoluta belopp slår mot hyresgästerna. Det är i nuläget för enkelt att bara köra på med procentsatser.
att också andra ideer än bara maximering av hyresuttaget i procent diskuteras och prövas . Kan man tänka sig att äldre hyresgäster/hyresgäster som bott länge får en lägre höjningstakt för att förhindra att de drivs ifrån sitt boende. Enligt nuvarande modell är det yngre/rikare hyresgäster som subventioneras. Det känns inte rimligt.
att dessa analyser/bedömningar sammanfattas inom SKBs strategi för hur fortsatta hyreshöjningar ska göras.
att hyresnivåerna i det äldre beståndet får ligga still i avvaktan på resultaten av den här analysen. Det har under ett antal år gjorts proportionellt stora uttag där.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Styrelsens utlåtande över motionerna 53, 54, 55, 56 och 57
Sedan Regelverket för fastställande av hyror i SKBs fastigheter framgår av föreningens stadgar. Där står att innan styrelsen fastställer hyrorna ska samråd har ägt rum med hyresutskottet. Vidare står att de totala hyresintäkterna ska bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs samt att hyressättningen för den enskilda lägenheten ska baseras på lägenhetens storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten. Vidare finns i föreningens riktlinjer för hyressättning ytterligare anvisningar hur hyrorna ska bestämmas.
Sedan mer än 10 år har SKBs hyreshöjningar varit måttliga jämfört med allmännyttans och de privata hyresvärdarnas hyreshöjningar under samma period. SKBs genomsnittliga hyreshöjningar har bara varit hälften mot andra fastighetsägares. Med fog kan sägas att SKBs hyresmedlemmar har haft en gynnsam situation i det avseendet.
Vid de årliga hyressamråden mellan styrelsen och hyresutskottet sker en diskussion hur den överenskomna hyreshöjningen ska fördelas mellan olika fastigheter. Någon exakt vetenskap hur denna fördelning ska ske är inte möjlig att åstadkomma utan den får baseras på bedömningar från parterna. Generella bedömningar får ställas mot enskilda synpunkter. En genomgång av föreningens hyresstruktur görs för att se hur olika fastigheters hyra förhåller sig till andra fastigheters. Annars kan det vara risk att vissa fastigheters hyra på sikt blir för höga och att andra fastigheters hyra blir för låga. Syftet är dock inte att åstadkomma någon allmän hyresutjämning. I samrådet ingår att bedöma de olika parametrarna som anges i SKBs stadgar. Någon absolut rättvisa går inte att erhålla. Det viktigaste är att de olika beslut som fattas görs med helhetssyn och med föreningens bästa för ögonen. Det är därför inte möjligt att göra detaljerade motiveringar eller redovisningar hur olika fastigheter behandlats vid hyressamrådet. Översiktliga motiveringar till de träffade hyressamråden görs däremot varje år. Det är inte möjligt att göra en exakt definition av begreppet ”läge” som en av motionärerna önskar.
Att göra konsekvensbedömningar hur hyreshöjningar slår mot olika hyresgästgrupper är en svår för att inte säga omöjlig uppgift. Att rabattera hyresgäster som bott länge eller att hålla hyresnivåerna i äldre beståndet ligga still är likaså svåra frågor. Att låta vissa hyresmedlemmar få lägre hyra innebär istället att andra hyresmedlemmar får högre hyra, vilket kan upplevas som en orättvisa i sig.
Att hyreshöjningar redovisas per fastighet kan diskuteras. Det finns både fördelar och nackdelar med det. Styrelsen anser dock att fördelarna överväger nackdelarna och föreslår därför att sådana redovisningar görs i framtiden. Likaså bör föreningens riktlinjer för hyressättning publiceras på hemsidan. I övrigt får anses att SKB har ett rimligt och fungerande regelverk för hur föreningens hyror ska sättas och fördelas.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att bifalla motionerna 53 och 56
att avslå motion 55, samt
att anse motionerna 54 och 57 besvarade
Beslut
Föreningsstämman beslutade i motion nr 57 i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad.