Motion – 2012 / 59
År: 2012
Nummer: 59
Motionsställare: Dagmar Mauritzon
Om insatsen
Med det bosparsystem som infördes 2011-01-01 får de medlemmar, som bott i SKB:s äldre fastigheter före den tidpunkten och alltjämt bor kvar, inbetala ett större totalbelopp som insats än de som flyttar in i en SKB-lägenhet efter genomförandet av stadgeändringen. Vid flytt får man slå ihop sin upplåtelseinsats med sitt bosparande och når därmed snabbt det obligatoriska bosparbeloppet på 20000: -. Om man bor kvar i sin lägenhet förblir beloppen separata.
Ex. antag att jag vill flytta in i en bostad med en upplåtelseinsats på 24000: – och har ett bosparande på 11000: – och en upplåtelseinsats på 12000: – dvs. totalt 23000: – innestående. I det läget behöver jag bara komplettera med 1000: – vid flytt. Men bor jag kvar i en bostad med motsvarande insatser måste jag komplettera mitt obligatoriska bosparande med 9000: – de kommande åren. Min insats blir därefter totalt 32000: -.
Skillnaden medför ett obegripligt gynnande av flyttar framför kvarboende och bör rättas till.
Jag föreslår en stadgeändring med innebörden att upplåtelseinsatsen får inräknas i det obligatoriska bosparandet även för dem som inte flyttar.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionären tar upp frågeställningen att medlemmen vid flytt får slå ihop sin upplåtelseinsats med sitt bosparande och når därmed snabbt det obligatoriska bosparbeloppet på 20 000 kr. Styrelsen konstaterar att detta inte är något nytt och har ingenting att göra med de nya bospar- och insatsregler som infördes 2011. När en medlem avflyttar från sin lägenhet återbetalas upplåtelseinsatsen. Medlemmen kan då välja att behålla pengarna eller använda en del av beloppet för att komplettera sitt bosparande upp till nuvarande gräns på 20 000 kronor. Denna möjlighet har alltid funnits hos SKB.
Motionären tar sedan upp jämförelsen med att bo kvar i en liten lägenhet jämfört med att flytta till en motsvarande lägenhet. Motionären anser att den som flyttar gynnas mot den som bor kvar, beroende på att den totala insatsen (medlemsinsats + upplåtelseinsats) blir lägre. Å andra sidan är effekten för stora lägenheter den omvända, dvs. att den redan boende medlemmen får en lägre insats än den inflyttande. En annan sida av saken, är att den kvarboende medlemmen med tiden har sparat ihop ett större insatsbelopp som kommer honom/henne tillgodo t ex vid byte till en annan lägenhet. Den inflyttande medlemmen som inte bosparat får i en sådan situation istället i efterhand komplettera sitt insatskapital. Har man inga avsikter att flytta i framtiden eller redan har en mycket läng kötid är det fullt möjligt att helt avstå från att komplettera sitt bosparande.
När det nya bospar- och insatssystemet infördes angavs att ändringarna i systemet kunde medföra nackdelar för vissa medlemmar och fördelar för andra. Ambitionen vid införandet har varit att så långt som möjligt minimera de nackdelar som kan uppstå för vissa medlemmar.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad
Beslut
Stämman beslutade i enlighet med styrelsen förslag
att anse motionen besvarad