Motion – 2013 / 11
År: 2013
Nummer: 11
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigesuppleant köande
Har köande medlemmar rätt att välja sina egna fullmäktige?
Problembeskrivning
Jag har vid flera ordinarie årsmöten för köande SKB medlemmar observerat, att vi som är närvarande inte får välja de personer till fullmäktige, respektive fullmäktige suppleanter som vi vill ha som representanter för oss köande i de beslutande organen.
Den ekonomiska föreningslagen tillåter medlemmar att direkt på årsmöten nominera medlemmar i en förening till förtroendeuppdrag utan inskränkningar. Det är en av demokratins hörnpelare i en förening.
(6 kap. 13 § Styrelsen eller annan ställföreträdare för föreningen får inte företa en rättshandling eller annan åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.)
Styrelsen använder sig av en person från den sittande valbredningen, han kan kallas den ”ständige valberedningen” vars namn alla känner till. Han använder sig av en eller flera listor med namn på medlemmar som han i samarbete med styrelsen ställer samman och efter eget tycke flyttar runt namn i. Namnlistorna består i huvudsak av personer som är helt okända för oss som deltar i de ordinarie köandes årsmöten. Endast i undantagsfall finns det namn på medlemmar som har synts, hörts eller skrivit motioner.
Hur gick det till på köandes årsmöte 2012?
När valärendet kom upp på dagordningen nominerade en av de närvarande mötesdeltagarna en fullmäktigesuppleant till förtroendeuppdraget fullmäktige.
Omgående dribblade styrelseordföranden Göran Långsved runt i propositionsordningen. I sin roll som mötesordförande följde han inte den beslutsform som ska följas på ett ordinarie årsmöte och ändrade sig inte trots påpekanden om rättelser från medlem. Den på mötet framförda nomineringen nonchalerade Göran Långsved och föreslog i stället två (2) andra namn.
Snabbt kom frågor direkt från mötesdeltagarna:
– Vilka kvalifikationer har dessa personer?
– Är de tillfrågade?
– Är de föreslagna personerna närvarande?
Kvalifikationer?
Den frågan blev obesvarad eftersom ingen av de närvarande kunde svara på det. (= tystnad)
-Är de tillfrågade?
Göran Långsved svarade: NEJ.
-Är de föreslagna personerna närvarande?
Göran Långsved svarade: NEJ.
Därefter påstod Göran Långsved att det är en tradition att välja efter en lista!
Direkt nominering gäller på ett årsmöte där de röstande medlemmarna inte har haft en chans att vare sig se, höra och känna till de medlemmar som av en styrelseordförande prioriteras till att vara köande medlemmars representanter i fullmäktige.
Än en gång – hur är det med demokratin?
Vi kräver ordning och reda på medlemmarnas ordinarie årsmöten!
Göran Långsved bryter i det ovan beskrivna agerandet under årsmötet mot 6 kap. 13 § i den ekonomiska föreningslagen om lika rätt för alla medlemmar. Likhetsprincipen, likställighetsprincipen och likabehandlingsprincipen är ord för den etiska förhållningen i en förening och är därför inskriven i den ekonomiska föreningslagen. (för stämmoförhandlingar refereras till 7 kap. 16 §.)
Alla boende som skrivit kontrakt på lägenhet i alla bostadsfastigheterna i hela SKB har rätt att välja den eller de personer som ska vara deras fullmäktigerepresentanter.
Exakt samma rättigheter har alla köande medlemmar till nominering och fritt val på det ordinarie medlemsmötet en (1) gång per år. Det är det enda mötet för köande medlemmar i SKB.
Yrkande
Jag yrkar att ordinarie fullmäktigestämma år 2013 beslutar att
Att svensk lag ska följas. Inga medlemmar får diskrimineras av styrelsen, valberedningen eller annan medlem vare sig när det gäller val till förtroendeuppdrag eller i annat avseende.
Att samma rättighet, allt enligt den ekonomiska föreningslagen, gäller för ordinarie föreningsmöte med köande medlemmar som det gäller för boende medlemmar: att fritt välja den/de personer som de vill ha till förtroendevald i Stockholms Kooperativa bostadsförening, ekonomisk förening.
Att alla mötesdeltagarna på köandes årsmöte vid ingången skriver sitt namn och medlemsnummer på en lista/närvaroförteckning som bifogas köandes årsmötesprotokoll.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Ordinarie och extra medlemsmöten regleras i föreningens stadgar, § 16. Dagordningen är i huvudsak densamma för ordinarie medlemsmöte för hyresmedlemmar som för kömedlemmar, vilket framgår av stadgarna, § 18. Vid ordinarie medlemsmöte för kömedlemmar öppnas förhandlingarna av styrelsens ordförande eller den styrelsen utsett
Vad avser val av fullmäktige och suppleant till föreningsstämma vid köande medlemmars ordinarie medlemsmöte kan kömedlem komma med nomineringsförslag. Någon valberedning finns inte för kömedlemmar. Medlemsmötet är suveränt att besluta i valärenden, dvs mötet får genom majoritetsval bestämma helt själv vilka som ska utses till ordinarie fullmäktigeledamöter respektive suppleanter. Vad gäller val av ordinarie ledamöter behöver ofta på grund av avsägelser ett antal nya ledamöter väljas varje valår. Medlem har som sagts ovan möjlighet att nominera kandidater och får uppmärksamma mötesordföranden på detta. Finns fler nomineringar än platser får medlemsmötet välja mellan kandidaterna. Om vakanser uppstått och om inga särskilda nomineringar funnits, har praxis varit att till nya ordinarie fullmäktigeledamöter välja de som står i tur på suppleantlistan. Uppstår sedan vakanser bland suppleanterna får mötet komplettera med val av nya suppleanter. Att utöka medlemskontrollen vid de köandes ordinarie medlemsmöte genom att skriva upp namn och medlemsnummer på en lista som ska bifogas protokollet innebär en onödig tidsåtgång och byråkrati. De köande medlemmar som deltar på medlemsmötet för köande medlemmar måste idag visa upp ett giltigt medlemsbevis. Detta får anses som tillräckligt.
Ovanstående hantering följer lagstiftning, föreningens stadgar och föreningspraxis.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.
Beslut
Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att avslå motionen.