Motion – 2013 / 20

År: 2013
Nummer: 20
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigesuppleant köande

Stiger behovet av ett utvecklingsutskott?

Problembeskrivning

JA! Svaret på frågan i rubriken är ett definitivt JA!

Jag hänvisar er medlemmar och förtroendevalda till mina motioner nr 9, år 2011 och nr 25, år 2012, där argumenten, motiveringarna och förslag till organisation är dokumenterade.

Det senaste verksamhetsåret (2012) har med styrka bekräftat att behovet av att ett utvecklingsutskott till
fullmäktige kvarstår oförändrat och därför

 

Yrkande

Jag yrkar att fullmäktige beslutar på ordinarie årsmöte år 2013

1/ Att inrätta ett nytt arbetsutskott till fullmäktige med namn utvecklingsutskott
2/ Att utskottet i övrigt organiseras i huvuddrag enligt samtliga att-satser i mitt yrkande i motion nr 25, år 2012

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 20 och 21

Motioner med förslag om utvecklingsutskott har tidigare inkommit år 2011 och år 2012. Förslaget har alltså redan prövats. Föreningsstämman beslöt då att anse motionen för besvarad med vad som anförts i styrelsens utlåtande och att ett utvecklingsutskott inte var att rekommendera. Med anledning av det får styrelsen återupprepa vad som då anfördes.

Det är naturligtvis viktigt att diskutera utvecklings- och framtidsfrågor inom föreningen. Motionärernas syfte är lovvärt – att stärka SKB inför framtiden och ta tillvara goda idéer kring bostadsfrågor och utvecklingsarbete inom bostads- och byggsektorn. Styrelsen har också tagit del av idén om ett utvecklingsutskott och diskuterat fördelarna och nackdelarna med förslaget. SKBs utveckling diskuteras på kvartersrådsmöten, på ordinarie och extra medlemsmöten, mellan fullmäktige för köande och från olika kvarter inom ramen för SKBs öreningsskola, på budgetmöten, på fullmäktigedagen i november och på föreningsstämman. tesverksamheten inom SKB är, vilket motionären själv påpekar, omfattande. Det förtjänar att påpekas att utvecklings och framtidsfrågor har en mycket central plats i styrelsens arbete.

 

För vissa specifika frågor tillsätts nu och då arbetsgrupper som under en begränsad tid arbetar med analyser, överväganden och olika förslag. Det kan t ex gälla hyressättningsprinciper eller enskilda byggprojekt. En särskild framtidsgrupp, som arbetade 1996-1997, publicerade rapporten ”SKB 2000 – Kooperation för rättvisa, inflytande och delaktighet” som redovisades för medlemmarna. Dagens fullmäktigeledamöter är dessutom aktiva och intresserade av bostadsfrågor och utvecklingsarbete inom bostads- och byggsektorn. I detta sammanhang bör också pekas på motionernas viktiga roll i föreningens utvecklingsarbete.

De frågor som tas upp i motionerna är alltså viktiga. Istället för att etablera ett nytt organ inom föreningen anser styrelsen att flexibla och ändamålsenliga arbetsmetoder i så stor utsträckning som möjligt skall tillämpas inom föreningen. Därigenom skapas goda förutsättningar för vitalitet och kreativitet, inte minst i fråga om utvecklingsfrågor.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att  avslå motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade med acklamation, i enlighet med styrelsens förslag
att avslå motionerna.