Motion – 2013 / 24
År: 2013
Nummer: 24
Motionsställare: Lars Lingvall, hyresmedlem Segelbåten
Avskaffande av det så kallade beredningsmötet
Några veckor före varje stämma brukar SKB ordna ett möte för att diskutera motioner och eventuella styrelseförslag. Till mötet inbjuds alla fullmäktige och motionärer, och representanter för styrelsen och förvaltningen deltar. Det brukar kallas ”beredningsmöte”.
Namnet är förvirrande. Flera som deltagit har trott att de vid mötet ska förbereda förslagen för beslut vid stämman. De beredningsgrupper som finns vid exempelvis större kongresser är grupper som bereder ärenden (med motionsförslag och förslag från styrelsen) och lägger fram förslag för kongressen, som sedan beslutar om beredningsgruppens förslag – inte om styrelsens förslag.
Men så är det inte i SKB. Det så kallade beredningsmötet har ingen sådan funktion utan är bara en diskussionsgrupp. Det är dessutom tre olika grupper. Motionerna brukar delas upp på tre grupper, och deltagarna får välja en av dem.
I senaste inbjudan till detta möte förklarades att ”syftet med detta möte, är att ge fullmäktige möjlighet att i förväg dryfta de ärenden som skall behandlas av stämman och förbereda sig inför besluten genom att diskutera motioner och styrelsens motionsutlåtanden m.m.”
Men ingen fullmäktig är skyldig att komma, och rätt få kommer. År 2012 var det ca 25 fullmäktige eller fullmäktigesuppleanter som kom, och det totala deltagarantalet var ca 40, inklusive nio från styrelsen
och förvaltningen.
Dessutom är det alltså bara en tredjedel av alla förslag som en enskild fullmäktig har möjlighet att diskutera, eftersom förslagen är uppdelade på tre grupper.
I inbjudan stod det också: ”Till mötet inbjuds också de motionärer sominte är fullmäktige.Det ger dem en möjlighet att argumentera för sina förslag och möta dem som skall fatta besluten.”
Men i praktiken kan en motionär räkna med att få träffa bara sju åtta fullmäktige av totalt över 110, och det är inte heller säkert att de som kommer på det så kallade beredningsmötet är samma som kommer på stämman. En motionär som har motioner som hänförts till två eller flera grupper har dessutom ingen möjlighet att argumentera för alla sina motioner.
Motionärerna kan få intrycket att de påverkar – vilket förstärks av att det brukar skrivas anteckningar från gruppen – och de flesta kommer sedan inte på stämman. Men diskussionerna vid mötet redovisas inte vid stämman, så i praktiken har motionärerna bara fått ”prata av sig”. Och även de fullmäktige som deltagit känner kanske mindre behov av att diskutera frågorna på stämman. Men ökar det förutsättningarna för bra beslut vid stämman?
Nej, det är på stämman, där besluten fattas, som alla fullmäktige behöver höra och diskutera argumenten. Motionärerna bör alltså uppmuntras att komma på stämman, inte på det så kallade beredningsmötet. Det är naturligtvis jobbigare att prata på en stor stämma än i en mindre grupp. Men det finns liksom inget alternativ –
det är stämman som beslutar, och det är där diskussionen måste hållas.
Det står också i inbjudan: ”Vår förhoppning är att diskussionerna i beredningsgrupperna ska ge ett bra beslutsunderlag inför stämmoförhandlingarna.”
Jag undrar: Varför är det bara det fåtal fullmäktige som frivilligt avsätter en kväll för detta möte som ska få bra beslutsunderlag – i en tredjedel av frågorna?
Är mötet viktigt? Nej, det är inte ens nödvändigt – det står ingenstans i stadgarna att det ska finnas ett
”beredningsmöte”.
Ju mer jag funderar över hur det så kallade beredningsmötet fungerar i praktiken, desto mindre förstår jag varför det finns. Det kan avskaffas.
Om det finns ett intresse bland engagerade fullmäktige och andra medlemmar att diskutera SKB-frågor kan man säkert ordna möten på trevligare sätt än bara för att säga ja eller nej till redan formulerade förslag.
Om detta icke nödvändiga extramöte avskaffas – och fullmäktige, motionärer, styrelse och förvaltning inte behöver avsätta tid för det – blir det bättre förutsättningar att hålla stämman en lördag i stället för en vardagskväll, med mer tid för olika frågor, som motionsbehandlingen, och mindre tidspress än de senaste åren. Exempelvis har verkställande direktören inte fått berätta om verksamhetsåret och visa bilder, vilket förut var en trevlig tradition.
Jag yrkar att stämman beslutar
att avskaffa det så kallade beredningsmötet.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionären resonerar i sin motion om det s.k. beredningsmötet och yrkar att det ska avskaffas. Beredningsmötet tillkom för ett tiotal år sedan i syfte att fullmäktige skulle kunna förbereda kommande beslut i föreningsstämman. Motioneras stora antal gör att deltagarna numera delas upp i tre olika grupper med olika diskussionsämnen. Deltagarna väljer själva vilken grupp de vill tillhöra. Genom mindre grupper ges också fler ledamöter möjlighet att komma till tals.
Motionären anser att namnet ”beredningsmöte” är missvisande. Styrelsen vill dock framhålla att det framgår det tydligt av inbjudan vad mötets syfte är. Närvaron på beredningsmötet har varierat under de år som mötet hållits. Men styrelsen uppfattar att de fullmäktigeledamöter och motionärer som faktiskt deltar i diskussionerna är mycket engagerade och att beredningsmötet därför uppfyller sitt syfte. Möjligheten att före föreningsstämmans kunna diskutera årets motioner kan ses som en utvidgad möjlighet vid sidan av de möten som SKBs stadgar föreskriver.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.
Beslut
Föreningsstämman beslutade med acklamation i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionens besvarad.