Motion – 2013 / 38

År: 2013
Nummer: 38
Motionsställare: kvartersrådet i Vale genom Dan Sjöberg, fullmäktig

Installation av elektriska dörröppnare i de hus som har tunga och svåröppningsbara portar

Under ett antal år har boende i kvarteret Vale påpekat att portarna är svåra att öppna eftersom de stora och tunga. Vi har framfört detta till olika personer i SKBs förvaltning och har fått veta att SKB inte gör något åt detta utan att den enskilde skall söka bostadsanpassningsbidrag från kommunen.

Vid 2002 års föreningsstämma behandlades en liknande motion från Gurli Reuterås, hyresmedlem i kv Tegelpråmen. I motion 11 kan man läsa

”Portarna till fastigheten Kungsholms Strand 117 är fruktansvärt tunga, vilket innebär stora svårigheter för handikappade, barn och äldre att öppna dem. I tidningen ”Vi i SKB” oktober 2001 finns ett upprop ”Hjälp SKB att bli bättre” och samtidigt inbjuds medlemmarna att inkomma med synpunkter och förslag. Mitt förslag är att SKB installerar elektriska dörröppnare till portarna, vilket skulle underlätta för samtliga boende och därmed öka trivseln.


Styrelsens utlåtande över motion 11

Motionären tar upp frågan om tunga portar i kv Tegelpråmen, Kungsholms Strand 117. Styrelsen har en generell uppfattning att SKB skall skapa så bekväma och trygga bostadsområden som möjligt. I fallet  Tegelpråmen delar styrelsen motionärens uppfattning att SKB skall medverka till att minska besvären med tunga portar.”

Därmed borde saken ha varit klar men så fortsätter styrelsen i sitt utlåtande:

den medlem som önskar en anpassningsåtgärd söker medel från Bostadsanpassningsbyrån. Åtgärden genomförs därefter av SKB eller anlitad entreprenör.
Det är alltså kommunen som skall fixa det hela via bostadsanpassningsbidrag och att det är upp till den enskilde att ta initiativet. SKB kommer inte att göra någonting av egen kraft

I SKBs skrift Smarta ting där SKB lovvärt drar en lans för att äldre skall kunna bo kvar redovisas förutsättningarna för att få bostadsanpassningsbidrag

Du kan söka bostadsanpassningsbidrag om du har ett bestående funktionshinder eller om någon i hushållet har funktionshinder. Funktionshindret kan vara fysiskt eller psykiskt och ska vara långvarigt eller bestående, t.ex. rörelsehinder, synskada, kognitiva nedsättningar eller utvecklingsstörning.”

Kravet för att få bostadsanpassning är alltså snävt avgränsat till att hjälpa människor som man i alla fall förut kallade handikappade. Det rör sig också om temporära åtgärder som upphör när den boende av en eller annan anledning lämnar sin lägenhet. Dessutom finns bidrag att söka för att återställa fastigheten till utgångsläget när behovet inte längre finns.

Vi övriga som börjar bli lite äldre och svagare, barn, föräldrar med barn och barnvagnar får finna oss i att slita med dessa tunga och otympliga dörrar. Som en parentes kan tilläggas att just för Hagagatan medför dessutom trapporna utanför dörrarna det svårt att använda sin kroppsvikt som dörröppningshjälp.

Vi anser att frågan om att lätt kunna öppna en port inte bara rör sig om funktionshinder utan om att alla utan problem skall ha tillträde till fastigheten. Det måste vara i allas intresse att detta ordnas på ett sådant sätt att det är en permanent lösning som underhålls av SKB och inte beroende av bostadsanpassningar som är avsedd för en enskild.

Detta är fastighetsägarens/föreningens ansvar och ingen annans. Vi förutsätter att styrelsen, liksom 2002 års styrelse ”SKB skall medverka till att minska besvären med tunga portar.”, medverkar till att lösa problemet även för dem som inte har bestående funktionshinder men ändå kan ha svårt att ta sig in till bostaden.

Vi föreslår att föreningsstämman ger styrelsen i uppdrag

att  utreda vilka fastigheter som ur allmän tillgänglighetssynpunkt behöver elektriska dörröppnare till portarna och att installera dessa

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Frågan om att installera elektriska dörröppnare i SKB kvarter har hittills hanterats via bostadsanpassningsavdelning inom Stadsbyggnadskontoret i Stockholms Stad. De har kompetens att kunna avgöra hur detta bäst ska gå till. Bedömningen är generös, men kräver ett intyg från en arbetsterapeut. Kraven är inte som motionären skriver ”snävt avgränsad till att hjälpa människor som man i alla fall tidigare kallade handikappade”. En lättare funktionsnedsättning t ex pga hög ålder och ”allmän skröplighet” kan vara tillräckligt skäl för beviljas bidrag.

Kostnaden för såväl inköp, montage, anpassning till befintligt öppningssystem (kod, nyckel, Aptus mm) och service och reparationer står Staden för. De låter ofta monterad utrustning sitta kvar och överlåter underhållansvaret på fastighetsägaren om den som beviljats anpassningen avflyttar, såvitt inte utrustningen är helt ny.

I motionen antyds även att detta är en nyttighet som även andra tycker är bra, inte bara de som har ett funktionhinder eller funktionsnedsättning utan även barn, föräldrar med barn och barnvagnar mm. De rör sig således i de fallen om en åtgärd för ökad bekvämlighet. I SKB finns idag ca 720 portar. Varje dörröppnare kostar ca 20 000 kr att installera. Varje dörröppnare som SKB äger ska sedan servas och repareras. Det är svårt att avgöra var en dörröppnare, av bekvämlighetsskäl, behövs och var den inte behövs. Risken att behöva installera elektriska öppnare i alla portar finns, alternativt att det blir alltför komplicerade diskussioner om var det behövs respektive inte behövs. Total kostnad för att installera i hela beståndet blir ca 15 mkr, reparationer och service oräknat.

Att underlätta passager in och ut genom portarna i våra fastigheter kräver ett helhetsgrepp, där automatiska dörröppnare kan utgöra en del av lösningen. Entrén blir inte per automatik tillgänglig med en sådan åtgärd. För att uppnå god tillgänglighet eller framkomlighet i våra entréer krävs därutöver vilplan, utjämning av nivåskillnader, uppställningsplatser för rullatorer mm. Föreningen har nyligen genomfört en inventering av alla entréer med avseende på tillgänglighet och framkomlighet och kommer under 2013 och kommande år att åtgärda enkelt avhjälpta hinder för god tillgängliget. Elektriska portöppnare ingår dock inte i de kommande generella åtgärder som kommer att prioriteras.

Styrelsen tycker att nuvarande kostnadsfördelning mellan det allmänna och föreningen är bra – samhället tar kostnaderna för de som av olika skäl inte själva kan öppna en tung port. Styrelsen anser vidare att kostnaden för att generellt åtgärda detta av bekvämlighetsskäl är för hög samt att avvägningarna när det behövs respektive inte behövs blir för svåra.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att  avslå motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade med acklamation i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.