Motion – 2013 / 53

År: 2013
Nummer: 53
Motionsställare: kvartersrådet i Kampementsbacken Rolf Arbin, Magnus Ulvesjö, Ninni Johansson, Anita Sparrmo, Eila Friberg, Klas Nilsson, Magnus Olsson

Översyn av riktlinjerna för hyressättning

Genom beslutet om stadgeändringar år 2002 och beslutet om riktlinjer för hyressättning år 2003 – som bekräftades genom beslutet om ändringar av hyresriktlinjerna år 2009 – har fullmäktige beslutat att hyressättningen ska förändras till en mer marknadsanpassad modell. I föreningens stadgar och riktlinjer för hyressättning anges att ”hyressättningen för den enskilda lägenheten ska baseras på lägenhetens storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten” och att ”den högsta tillåtna hyreshöjningsskillnaden mellan olika fastigheter ett enskilt år begränsas till fyra procentenheter”.

Denna kursändring av hyressättningen ger tyvärr vissa oönskade effekter och väcker en del frågor. Har någon konsekvensanalys genomförts? Finns det någon uppföljning? Är det klokt att fortsätta på en väg som leder föreningen mot en situation där värdet på turordningen urholkas och penningen får en alltmer avgörande roll vid val av lägenhet? Är det i linje med SKB:s anda?

Det är en olycklig utveckling om trogna medlemmar – som kanske har mer än 50 års medlemskap och i många år haft pengar insatta hos SKB – inte längre har möjlighet att välja en ”attraktiv” lägenhet eftersom den skulle bli för dyr både vad gäller hyra och insats eller till och med tvingas flytta ifrån den lägenhet man sedan länge bott i. Med nuvarande riktlinjer blir urvalet av lägenheter som är möjliga att hyra för en medlem/familj med normal ekonomi alltmer begränsat.

Därför bör en översyn och uppföljning ske av nuvarande riktlinjer för hyressättning. Det bör ske i en utredning där den enskilde medlemmens perspektiv sätts i centrum och där det uppmärksammas att värdet på turordningen har urholkats till förmån för plånboken. Att kötiden även i framtiden bör ha avgörande betydelse för att få en lägenhet bör vägas in av utredningen. Lämpligen kan utredningen presentera slutsatser och eventuella förslag till stämman 2014. I utredningen bör det finnas med boende och köande som är fristående från styrelsen, förvaltningen och hyresutskottet.

Vi yrkar att föreningsstämman beslutar

att ge styrelsen i uppdrag att tillsätta en utredning för översyn och uppföljning
av riktlinjerna för hyressättning enligt de riktlinjer som anges i motionen.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 53 och 54

Ovanstående motioner behandlar olika aspekter på föreningens riktlinjer för hyressättning.

Grunderna för beräkning av hyrorna finns i föreningens stadgar och har funnits med i många år (§ 42). Där sägs

att de totala intäkterna skall bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för
föreningen säkerställs. Hyressättningen skall baseras på lägenhetens storlek,
standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten.

Till ytterligare stöd för föreningens hyressättning finns föreningens riktlinjer för hyressättning antagna av föreningsstämman 2009. Där sägs bl a

att under det årliga hyressamrådet görs en bedömning av hur förvaltningsenheter och lägenheter skall hyressättas i förhållande till varandra för att motsvara stadgarnas krav.

Vidare gäller för ny- och ombyggda fastigheter skall hyran sättas så att den minimerar belastnifngen på öreningens ekonomi och så att samtliga lägenheter blir uthyrda.

En successiv markandsanpassning av hyrorna, som det påstås i motionen från Kampementsbackens kvartersråd finns det således inte grund för.

Den fullständiga lydelsen av SKBs riktlinjer för hyressättning kan läsas på SKBs hemsida.

Vid de årliga hyressamråden samråder styrelsen med hyresutskottet om hur hyreshöjningen skall fördelas mellan olika kvarter. Vid dessa fördelningar måste olika avvägande göras. Generella bedömningar får ställas mot enskilda synpunkter. Någon absolut rättvisa går inte att åstadkomma. Det viktigaste är att de olika beslut som fattas görs med helhetssyn och gott omdöme samt med föreningens bästa för ögonen. Några detaljerade regler för hur dessa fördelningar skall göras eller motiveras är därför inte möjligt att åstadkomma. De hyreshöjningar som årligen beslutas görs för att täcka SKBs ökande kostnader.

Att i förväg fastställa en fördelningsnyckel för hur hyreshöjningar ska fördelas i framtiden är svårt för att inte säga omöjligt. Vid det årliga hyressamrådet är det förtroendevalda hyresutskottet respektive styrelsen som skall göra en bedömning av hur de olika fastigheterna skall hyressättas i förhållande till varandra. Det är upp till
styrelsen och hyresutskottet att tillämpa riktlinjerna på ett klokt och rättvist sätt vid kommande hyressamråd.

Under de år som föreningens hyresriktlinjer funnits har SKBs hyreshöjningar varit måttliga jämfört med andra bostadsföretags. De fördelningar av de årliga hyreshöjningarna som gjorts har inte avvikit från vad andra bostadsföretag gjort under samma period. Med skäl kan därför sägas att såväl hyreshöjningar som hyresfördelningar varit rimliga och gjorts med gott omdöme. I kvarteret Kampementsbacken, uppgår dagens hyra till i genomsnitt 958 kronor per kvadratmeter och år, vilket är näst lägst av SKBs innerstadsfastigheter och
även bland de lägre om samtliga lägenheter i beståndet räknas med. Det går därför inte att med fog säga att kvarteret har åsatts för hög hyra i relation till alla andra lägenheter inom föreningen.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att         anse motionerna besvarade.

Hyresutskottets utlåtande över motion 53

Motionärerna anser att fullmäktiges beslut om hyresriktlinjer innebär en övergång till en mer arknadsanpassad modell och yrkar om att det tillsätts en utredning för översyn och uppföljning av riktlinjerna för hyressättning.

I hyresriktlinjerna som antogs vid 2003 års föreningsstämma och förtydligades vid 2009 års föreningsstämma anges tydligt vilka faktorer som ska påverka hyressättningen och där ingår inte att anpassa hyrorna till vad som skulle bestämmas på en fri marknad.

Den spärr som finns på maximalt 4 procent hyreshöjningsskillnad utesluter i praktiken att marknadshyror införs.

Det påstås vidare i motionen att det finns en fara för att trogna medlemmar med lång kötid inte längre skulle ha möjlighet att välja en ”attraktiv” lägenhet. Ingenting i de senaste årens utveckling tyder på att så skulle vara fallet. Om man med attraktiva lägenheter menar lägenheter i äldre hus i Stockholms innerstad så är det otvivelaktigt så att det är medlemmar med mycket lång kötid som kommer i fråga när lägenheter blir lediga och hyrs ut på nytt. Helt annorlunda är det i nybyggda fastigheter där såväl insatser som hyror blir höga. Men de tillhör kanske inte motionärernas begrepp ”attraktiva lägenheter”.

I beslutet om hyresriktlinjer vid 2009 års föreningsstämma ingick att hyresutskottet i de årliga hyressamråden med styrelsen skulle följa hyresutvecklingen. I hyressamråden sker i enlighet med detta en diskussion om hyressättningen i SKBs lägenhetsbestånd och görs en bedömning av hyressättningen.

Vidare beslutades vid 2009 års föreningsstämma att en ny utvärdering skulle göras efter ytterligare 5 års tillämpning dvs efter hyressamrådet för hyrorna för år 2015.

Hyresutskottet anser inte att hyresutvecklingen de senaste åren är sådan att en tidigareläggning av denna utvärdering är motiverad.

 

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade efter votering med rösträkning (42 röster för styrelsens förslag mot 30 röster för motionernas förslag) i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionerna 53 och 54.