Motion – 2013 / 54

År: 2013
Nummer: 54
Motionsställare: Carl-Henric Bramelid, fullmäktig köande samt ledamot i valberedningen

Hur ska hyra fördelas?

När styrelsen hade samrått/förhandlat med hyresutskottet så beslöt man att hyreshöjningen skulle bli 11 kronor per kvadratmeter för 2013. Med meddelandet på hemsidan har man bifogat en pdf fil med vad det innebär för höjning i procent (0,71% – 1,41%).

Frågan som man kan ställa sig är hur det stämmer överens medföljande paragraf i stadgarna:

”§ 42 Hyror & hyressättning

De totala hyresintäkterna inom SKB skall bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs. Hyressättningen för den enskilda lägenheten skall baseras på lägenhetens storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten.”

Om man ska förenkla § 42 handlar första mening om hur stor hyreshöjning man ska ha totalt för hela föreningen och mening två handlar om hur man ska fördela hyreshöjning. Förutom att styrelsen har lagt fram och fullmäktige har beslutat att godkänna skrivningen har styrelsen kommit med kompletterande dokument som fullmäktige har godkänt i redigerat sick. Detta tillägg ska förtydliga stadgarnas § 42.

Den här motionen handlar inte om första meningen i stycket utan frågan hur väl stämmer styrelsen hyresbeslut med mening två. Dessutom har fullmäktige tagit ett separat beslut föreningsstämman 2003 (§22 i protokollet) ett klargörande:

”Föreningens bostadshyror fördelas efter lägenheternas relativa värden. Med relativt värde avses en bedömning av hur medlemmarna i genomsnitt värderar en lägenhet jämfört med föreningens övriga lägenheter. Vidare gäller att för ny- och ombyggda fastigheter skall hyran sättas så att den minimerar belastning på föreningens ekonomi och att samtliga lägenheter blir uthyrda.”

Till detta hade man tilläggs att satts med innehållet:

• Nej till marknadshyror.

• Uppföljning av hyresstrukturen i det årliga hyressamrådet.

• Spärr mot höga hyreshöljningsskillnader, max 4 procentenheter.

• Utvärdering efter fem år.

• Vid ombyggnad medges en jämkning av hyresnivåerna – liksom visshyresrabatt de inledande åren – för de boende i kvarteret som redan innehar ett hyreskontrakt.

Att samma hyresökning på samtliga kvarter kan man inte hävdas att man har tagit hänsyn till några som helst relativa värden (standar, läge, ålder och andra faktorer). Hyreshöjningen strider mot fullmäktiges beslut ovan (stadgar och förtydligande). Vill däremot inte riva upp beslutet utan att styrelsen i samråd/förhandling med hyresutskottet om hur hyreshöjningen ska fördelas i någon sorts ”fördelningsnyckel” baserad på stadgar och beslutet om förtydligande av § 42.

Därför yrkar jag

Att styrelsen får i uppdrag att ta fram en ”fördelningsnyckel” för hyreshöjningar ska fördelas i framtiden, i samråd med  hyresutskottet.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 53 och 54

Ovanstående motioner behandlar olika aspekter på föreningens riktlinjer för hyressättning.

Grunderna för beräkning av hyrorna finns i föreningens stadgar och har funnits med i många år (§ 42). Där sägs

att de totala intäkterna skall bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för
föreningen säkerställs. Hyressättningen skall baseras på lägenhetens storlek,
standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten.

Till ytterligare stöd för föreningens hyressättning finns föreningens riktlinjer för hyressättning antagna av föreningsstämman 2009. Där sägs bl a

att under det årliga hyressamrådet görs en bedömning av hur förvaltningsenheter och lägenheter skall hyressättas i förhållande till varandra för att motsvara stadgarnas krav.

Vidare gäller för ny- och ombyggda fastigheter skall hyran sättas så att den minimerar belastnifngen på öreningens ekonomi och så att samtliga lägenheter blir uthyrda.

En successiv markandsanpassning av hyrorna, som det påstås i motionen från Kampementsbackens kvartersråd finns det således inte grund för.

Den fullständiga lydelsen av SKBs riktlinjer för hyressättning kan läsas på SKBs hemsida.

Vid de årliga hyressamråden samråder styrelsen med hyresutskottet om hur hyreshöjningen skall fördelas mellan olika kvarter. Vid dessa fördelningar måste olika avvägande göras. Generella bedömningar får ställas mot enskilda synpunkter. Någon absolut rättvisa går inte att åstadkomma. Det viktigaste är att de olika beslut som fattas görs med helhetssyn och gott omdöme samt med föreningens bästa för ögonen. Några detaljerade regler för hur dessa fördelningar skall göras eller motiveras är därför inte möjligt att åstadkomma. De hyreshöjningar som årligen beslutas görs för att täcka SKBs ökande kostnader.

Att i förväg fastställa en fördelningsnyckel för hur hyreshöjningar ska fördelas i framtiden är svårt för att inte säga omöjligt. Vid det årliga hyressamrådet är det förtroendevalda hyresutskottet respektive styrelsen som skall göra en bedömning av hur de olika fastigheterna skall hyressättas i förhållande till varandra. Det är upp till
styrelsen och hyresutskottet att tillämpa riktlinjerna på ett klokt och rättvist sätt vid kommande hyressamråd.

Under de år som föreningens hyresriktlinjer funnits har SKBs hyreshöjningar varit måttliga jämfört med andra bostadsföretags. De fördelningar av de årliga hyreshöjningarna som gjorts har inte avvikit från vad andra bostadsföretag gjort under samma period. Med skäl kan därför sägas att såväl hyreshöjningar som hyresfördelningar varit rimliga och gjorts med gott omdöme. I kvarteret Kampementsbacken, uppgår dagens hyra till i genomsnitt 958 kronor per kvadratmeter och år, vilket är näst lägst av SKBs innerstadsfastigheter och
även bland de lägre om samtliga lägenheter i beståndet räknas med. Det går därför inte att med fog säga att kvarteret har åsatts för hög hyra i relation till alla andra lägenheter inom föreningen.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att       anse motionerna besvarade.

Hyresutskottets utlåtande över motion 54

Motionären anser att årets hyreshöjning som lagts ut med 11 kr per kvm över hela lägenhetsbeståndet inte står i överensstämmelse med SKBs stadgar (§42)och de förtydliganden som stämman beslutade om år 2003.

Hyresriktlinjerna har behandlats vid senare fullmäktigemöten än det som motionären hänvisar till. En arbetsgrupp med uppgift att utvärdera de nya hyresriktlinjerna redovisades vid fullmäktigemötet 2009. Där konstaterades bl a att hyresriktlinjerna hade fungerat enligt intentionerna under de fem år som de då varit i tillämpning. Dock ändrades på arbetsgruppens förslag vid stämman 2009 begreppet relativt värde i hyresriktlinjerna och ersattes med samma mening som andra meningen i § 42, dvs: hyressättningen ska baseras på lägenheternas storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten.

I hyressamråden har det mera varit regel än undantag att den beslutade hyreshöjningen har fördelats så att lägenheterna har fått olika höjning. Det har i regel varit så att äldre bostadsbestånd i attraktiva lägen och med låga hyror har fått något högre hyreshöjningar än nyare och dyrare lägenheter samt lägenheter i ytterområden.

Vid årets hyressamråd accepterade hyresutskottet styrelsens förslag att det kunde vara rimligt att fördela hyreshöjningen lika över hela beståndet med 11 kr per kvm. Hyreshöjningen var relativt låg och påverkar inte den övergripande hyresstrukturen inom SKB mer än marginellt. Att göra ett undantag från fördelning enligt § 42 för ett enskilt år anser hyresutskottet vara möjligt utan att bryta mot stadgar och hyresriktlinjer. Resultatet måste ses över en längre tid än ett år.

Hyresutskottet känner samtidigt sympati med intentionerna i motionen och stödjer motionärens yrkande. Hyresutskottet har i diskussioner med styrelsen och i underlag som tagits fram för dessa diskussioner fört fram att det vore önskvärt med någon typ av fördelningsmodell som kunde tillämpas i samband med hyressamrådet och utläggning av respektive års hyror.

Samtidigt måste man inse att det är ingen lätt uppgift att ta fram en fördelningsmodell. En sådan skulle behöva ses över med jämna mellanrum eftersom fastigheterna inom SKBs bestånd ändrar karaktär beroende på ombyggnader, renoveringar mm. Dessutom kan lägesfaktorer förändras till följd av stadens utveckling, byggande av infrastruktur, nya bostadsområden etc.

 

 

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade efter votering med rösträkning (42 röster för styrelsens förslag mot 30 röster för motionernas förslag) i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionerna 53 och 54.