Motion – 2014 / 43
År: 2014
Nummer: 43
Motionsställare: Lena Mika, hyresmedlem Ängshavren
Förtida renoveringar av lägenheter i äldre bestånd
SKB har ett stort bestånd av äldre lägenheter där dock den estetiska beskaffenheten gällande t ex badrum, kök och golv kan variera mycket. Alla lägenheter är förvisso funktionsdugliga men beroende på hur stor hyresgästomsättningen en lägenhet har kan antalet ”skönhetsfläckar” vara ganska omfattande. Lägenhetsfonden täcker förvisso tapetsering och målning dock inte slitage på t ex golv, köksinredning och kakel i badrum vilka kan vara omfångsrika men oftast bara ”hoplappade” eftersom lönsamheten av större investeringar av den enskilda hyresgästen kan vara svår att bedöma med hänsyn till insats och användande.
Jag yrkar
att föreningsstämman beslutar att avsnittet ”Underhåll” i föreningens stadga kompletteras med möjlighet att SKB i samråd med respektive hyresgäst, genom t ex individuell anpassad hyreshöjning, kan utföra förtida renoveringar av lägenhetens detaljer som inte hanteras via lägenhetsfonden. Renoveringarna skall dock syfta till att skapa en modern och estetisk boendemiljö i enlighet med SKBs riktlinje ”Praktiskt och Vackert”.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
SKB har valt en modell för underhåll och skötsel av lägenheterna där hyresmedlemmarna själva kan påverka underhållet av ytskikt på tapeter, målade ytor och skåpsluckor. Detta sker inom ramen för den lägenhetsfond som är knuten till respektive lägenhet. Övrigt underhåll i lägenheter svarar SKB för enligt regler i Hyreslagen.
Styrelsen anser inte att mer omfattande förändringar av estetiska skäl, som skulle bekostas av individuell anpassad hyreshöjning, riktigt hör hemma i hyresrätten. SKB svarar för det periodiska underhållet och gör detta på ett bra sätt. Vissa åtgärder görs mer planlagt i alla lägenheter i en fastighet, t ex vid ett stambyte. Andra åtgärder görs efter en besiktning av förvaltaren, till exempel golvbyten, byte vitvaror eller byte av delar av kök. SKBs förvaltning tittar på möjligheterna att utöka dagens tillval med exempelvis säkerhetsprodukter eller liknande, men att innefatta mer omfattande åtgärder enligt motionärens förslag är inte aktuellt. Förslaget innebär svåra gränsdragningsproblem och risk för ”onödiga” åtgärder i hus som inte har långt kvar till generella åtgärdspaket (till exempel stambyten). Förslaget driver också upp hyrorna på ett okontrollerbart sätt. Dessutom har hyresmedlemmarna enligt Hyreslagen endast tre månaders uppsägningstid och kan avflytta och lämna över den ”individuellt anpassade hyran” och den ”individuellt anpassade åtgärden” till nästa hyresmedlem.
Styrelsen finner nuvarande system väl avvägt och tycker att det i allt väsentligt ger den enskilde rimlig möjlighet att påverka sin lägenhet estetiskt. Styrelsen finner vidare att fastighetstekniska bedömningar om teknik, risker och ekonomi bäst avgörs av SKB, när mer omfattande renoveringar av kök, våtutrymmen, stamledningar m m ska utföras.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att avslå motionen.
Beslut
Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att avslå motionen.