Motion – 2014 / 45

År: 2014
Nummer: 45
Motionsställare: Bertil Nyman, fullmäktig köande samt ledamot i valberedningen

Certifiering av lägenheter med avseende på tillgänglighet och trygghet

Allt fler blir allt äldre, lagkraven på tillgänglighet i bostäderna blir allt skarpare, men inga statliga ombyggnadsbidrag finns i sikte. Detta noterade AB Bostäder i Borås, som är ett allmännyttigt bolag, redan i mitten av förra decenniet. Idéer om certifiering väcktes. Bolaget är i storlek relativt likt SKB, det har 7400 lägenheter.

 

Den ansvarige för certifieringen i bostadsbolaget är Bengt Engberg som i nummer 8 2013 av tidningen Bofast (som ges ut av SABO Förlags AB) berättar om hela processen fram till idag.

 

En hel rad av olika parter inbjöds till diskussioner bl.a. boende, Hyresgästföreningen, Borås stad, pensionärs- och handikapporganisationer, politiker, sakkunniga med flera för att diskutera behov och metoder. Efter ett par år hade arbetsgrupperna kommit fram till vad de certifierade lägenheterna skulle uppfylla. Utgångspunkten var att bostäderna skulle bli tillgängliga och trygga.

 

En förutsättning för certifiering är att bostäderna har hiss. Av bolagets bostadsbestånd har knappt 40 % av husen hiss. Så alla lägenheterna kommer inte att certifieras, att bygga nya hissar bli alltför dyrt. Möjligen kan lägenheterna i markplanet certifieras. Idag är 576 lägenheter certifierade av totalt möjliga c:a 3000, d.v.s. c:a 20 %. Certifieringen görs framför allt vid större ombyggnader, som t.ex. vid stamrenoveringar, samt vid alla nybyggnader.

 

Certifieringar görs i tre nivåer: Nivå 1 är den lägsta och nivå 3 är den högsta.

– De lägenheter som nu är certifierade är i regel byggda på 1950- och 60-talen med små lägenheter och små trapphus. De har fått nivå 1 eftersom det är svårt att få svängrum för rullstolar i dessa.

– De närmsta fem åren börjar 70-talshusen  att renoveras och de har mer generösa planlösningar, vilket ger nivå 2.

– Nivå 3 är i princip dagens nybyggnadsstandard enligt Bengt Engberg.

 

Exempel på krav enligt definitioner i Borås:

Nivå 1: tittöga i ytterdörrar, porttelefon eller motsvarande, sittplats i entréer och utomhus för färdtjänstresande samt maximalt en halvtrappa.

Nivå 2: = Nivå 1 + små nivåskillnader, dusch med stödhandtag, tvättstuga som kan nås med rullstol

Nivå 3: = Nivå 2 + inga trösklar, svängrum för rullstol i kök och badrum, förråd som kan nås med rullstol, entré som kan nås med bil samt P-plats för handikappad.

 

Målgruppen är framför allt äldre, även om vem som helst får bo i en certifierad lägenhet. Och alla blir vi ju äldre! Lägenheterna har inget eget kösystem, utan det finns en enda kö

 

Och nu till SKB

Naturligtvis måste vi bygga upp ett eget system baserat på våra stadgar, våra värderingar och vårt bostadsbestånd.

 

Som jag ser det finns följande fördelar för SKB att ha ett certifieringssystem:

– ett ökat tryck på SKB  att bostäderna ska bli mer tillgängliga och trygga

– de uthyrningsansvariga får lättare att marknadsföra lägenheterna med sina för- och nackdelar

– det blir enklare och tydligare för oss som vill flytta inom och till SKB. Vi kanske inte behöver gå på så många visningar som tidigare. Dessutom minskar behovet av fler flyttningar i livet.

– jag tror att Stockholms stad ser positivt på att SKB inför ett certifieringssystem,  vilket möjlig gör att vi kan bo längre i våra lägenheter än tidigare. Detta innebär ett mindre tryck på stadens omsorgsboenden. Detta skulle kunna betyda att det bli lättare att få markanvisningar för SKB.

 

Jag yrkar att SKB skall utreda förutsättningar för en certifiering enligt ovanstående riktlinjer.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB delar motionärens uppfattning att en certifiering av SKBs lägenheter kommer underlätta kvarboendet och öka tryggheten. För att redovisa tillgänglighetsnivån i SKBs bostadsbestånd har föreningen därför redan påbörjat ett sådant certifieringsarbete En tillgänglighetsinventering genomfördes 2010–2012, där respektive trapphus framkomlighet klarlades. Inventeringen genomfördes med hjälp av Hjälpmedelsinstitutet riktlinjer och ett inventeringsverktyg kallat TIBB (tillgänglighet i befintlig bebyggelse). Hjälpmedelsinstitutet är ett nationellt organ som arbetar för ökad tillgänglighet i samhället. Tillgänglighetsutredningen redovisades på kvartersrådsträffarna 2012.

 

Analysen av inventeringen har ännu inte slutförts. Resultatet av inventeringen med tillhörande analys kommer att redovisas för SKBs hyresmedlemmarna via hemsidan. Både boende och köande medlemmar kommer då att kunna läsa om respektive kvarters, eller tom lägenhets, tillgänglighetsnivå på ett lättfattligt sätt. Därmed får den enskilde lättare att välja rätt bostad för ett långsiktigt och bra boende utifrån dennes förutsättningar – nu och i framtiden.

 

SKB ställer sig alltså positivt till en certifiering av bostäder och anser att arbetet med att bygga upp ett eget system anpassat efter SKBs stadgar och bostadsbestånd redan påbörjats i och med ovan beskrivna tillgänglighetsinventering.

 

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att                  bifalla motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

att bifalla motionen.