Motion – 2014 / 52
År: 2014
Nummer: 52
Motionsställare: Dagmar Mauritzon, hyresmedlem Kartagos Backe
Info om inomhustemperatur sommartid för lediga lägenheter
I SKB:s äldre fastighetsbestånd finns exempel på att bostäder sommartid kan ha för hög inomhustemperatur för de boendes välbefinnande, 27 – 30 grader under ganska långa perioder. Studier i miljömedicin vid Umeå universitet ger belägg för att äldre och sjuka med vissa diagnoser kan fara illa vid värmeböljor. Dödsfallen ökar med tio procent om temperaturen är 26 grader under tre dagar och de ökar med 20 procent om temperaturen stiger till 30 grader under tre dagar.
Värden för bedömning av olägenhet för människors hälsa finner man i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus. FoHMFS 2014:17. http://folkhalsomyndigheten.se/documents/publicerat-material/foreskrifter/fohmfs-2014-17.pdf
Tillhör man som hyresmedlem riskgrupperna och väljer som lösning på problemet att söka efter en ny bostad bland SKB:s äldre fastigheter kan det stöta på svårigheter. Man får inte alltid klar information om bostadens standard i det här avseendet. Den som visar en ledig lägenhet har inte alltid haft anledning att vara observant på förhållandet. Personen kan vara ung och frisk och vistas kanske inte i bostaden lika mycket som pensionärer.
Det är därför viktigt att man kan få upplysning av SKB på hemsidan för lediga lägenheter. Den information som i dag finns om hiss, bredband, hemförsäkring etc bör därför kompletteras med uppgift om bostadens förmåga att behålla en hälsosam inomhustemperatur sommartid, dvs åtminstone under 26 grader.
Yrkande
Att lägenheters förmåga att hålla en hälsosam inomhustemperatur även sommartid anges vid annonsering av lediga lägenheter.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Höga inomhustemperaturer i lägenheterna sommartid beror på flera faktorer. Främst beror rumstemperaturen på i vilket väderstreck rummet ligger. Ett rum i syd till sydväst kommer vara varmare än ett rum som ligger mot norr under en solig varm sommardag. Andra faktorer är placering i byggnaden, där övervåningen oftast är mest känslig vidare påverkar ytterväggens och fönstrens isoleringsförmåga samt vilken typ av ventilation som finns i fastigheten. Äldre hus är sämre isolerade än de som producerats de senaste åren. Samma sak gäller ventilationssystemet där de äldre med självdrag är mer känsliga för solinstrålning än de nyare som försetts med mekanisk ventilation.
Idag har SKB ingen klassificering av föreningens bostäder med avseende på dess förmåga att hålla jämn inomhustemperatur även under varma perioder. Det finns heller inget vedertaget klassningssystem för detta. Det är därför i dagsläget inte möjligt att ge vederhäftig information om det som motionären efterfrågar. Skulle det i framtiden bli möjligt får frågan tas upp igen vid ett senare tillfälle.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.
Beslut
Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad.