Motion – 2014 / 66
År: 2014
Nummer: 66
Motionsställare: Stellan von Zweigbergk, kömedlem
Överhyrans fördelning och sparandets storlek
Undertecknad motionerar om att motionen ”Överhyra och sparande” av Mikael Möller beaktas och utreds av SKBs styrelse med tanke på hur HyrÄga systemet kan ge köande medlemmar avsevärda fördelar.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Styrelsens utlåtande över motionerna 65 och 66
Motionärerna hänvisar till en kalkyl som endast går att läsa på en pdf om man ej är medlem på motionärens hemsida skb.syntes.be. Därmed blir kalkylens innehåll svår att kommentera. Motionärerna hänvisar också till att SKB ursprungliga hyrespolitik är att täcka byggkostnaden. En fastighet har flera tunga kostnadsposter; till exempel drift, underhåll, avskrivningar och räntekostnader. Fastigheter måste även generera ett visst överskott för att man ska kunna göra större underhållsåtgärder eller ombyggnationer i framtiden. Det handlar om återinvesteringar för att bevara fastigheternas värden. Den ursprungskalkyl som motionärerna hänvisar till är egenskapad och går ej att relatera till i ett fastighetsredovisningsmässigt sammanhang.
Vad gäller nybyggnadskalkyler så krävs även där att en hyra sätts som täcker den nya fastighetens kostnader på både kort och lång sikt. SKB försöker så långt som möjligt att alltid sätta en hyra i nyproducerade fastigheter som ska täcka den nya fastighetens kostnader och likt det övriga beståndet även generera ett mindre överskott för framtida återinvesteringar. Dessa kalkyler diskuteras både i styrelsen och med hyresutskottet när nyproduktionshyrorna sätts och de tas även upp vid den årliga revisionen då en för lågt satt hyra kan medföra risk för en nedskrivning av fastigheten. De nya fastigheterna är därmed inte en belastning för föreningen utan en tillgång som ger fler medlemmar boende.
Man kan inte jämföra intäkter, kostnader och sparande från köande respektive från hyresmedlemmar. De köande bidrar med intäkter i form av årsavgifter och kostnader i och med medlemshantering etc. Hyresmedlemmarna står givetvis för den största andelen av intäkterna men har samtidigt störst andel av kostnaderna. Det går inte att säga exakt hur mycket vardera parten har bidragit med. Bosparandet från bägge parter medför att SKB kan låna mindre hos banker och andra låneinstitut vilket bland annat håller de totala räntekostnaderna nere.
SKB ska försöka verka för alla medlemmars bästa och finner ingen anledning till att försöka särskilja de olika medlemsgrupperna från varandra. SKBs ekonomi skall vara stabil och eventuella överskott kommer hela föreningen tillgodo genom att de återinvesteras i föreningens fastigheter och därmed håller nere framtida kostnadsökningar. SKB är en kooperativ hyresrättsförening vars huvudsyfte är att hyra ut lägenheter med kooperativ hyresrätt till så många som möjligt av föreningens medlemmar. Omvandling till ägarlägenheter strider mot föreningens verksamhetsidé och är oförenligt med föreningens stadgar. Dessutom är ägarlägenheter inte tillåtna i befintliga bostadshus enligt svensk lagstiftning.
Motionärerna önskar även att SKB årligen ska redovisa hur många som med 0–1 års kötid erhållit en lägenhet. Det är i dagsläget mycket sällsynt att personer med så kort kötid blir tilldelad lägenhet och då det sker, sker det i nyproduktionen. Statistik över hur de lägenheterna har tilldelats går att se på föreningens hemsida. Det andra fallet skulle då vara vid externt byte och det antal lägenheter som har bytts externt redovisas alltid i årsredovisningen, men då en medlem byter bort sin SKB-lägenhet externt förlorar medlemmen också sin kötid.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att avslå motionerna.
Hyresutskottets utlåtande över motionerna 65 och 66
Motionärens beräkningar kan möjligen vara relevanta för en bostadsrättsförening som endast har en fastighet att förvalta till lägsta möjliga kostnad.
Hyresutskottet anser dock att:
Som medlem i en kooperativ bostadsförening har man ett solidariskt ansvar för att föreningen har ekonomiska resurser att förvalta befintligt bestånd och att bygga nya bostäder. Detta gäller för både köande och boende medlemmar.
Beslut
Föreningsstämman beslutade därefter i enlighet med styrelsens förslag
att avslå motionerna 65 och 66.