Motion – 2015 / 49

År: 2015
Nummer: 49
Motionsställare: Göran Westberg, hyresmedlem Kampementsbacken

Motion om öppenhet och insyn inom SKB

Stockholms kooperativa Bostadsförening, kooperativ hyresrättsförening har till ändamål att bl.a. främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom bebyggelse av och upplåtelse av kooperativa hyresrättslägenheter åt medlemmarna. Någon närmare definition vad som avses med kooperativ hyresrättslägenhet ges inte i stadgarna. SKB är en form av ekonomisk förening och styrs som sådan med stämma och styrelse. Stämman motsvarar i SKB fall av fullmäktige. Eftersom alla medlemmar inte har talesrätt på fullmäktigemöten är insyn i SKBs verksamhet viktig.

 

Här följer några exempel på bristande insyn.

1. Jag har frågat hyresutskottet och styrelsen om vilka kostnadsposter som var särskilt utmärkande som grund för 2014 års höga hyreshöjning. De uppgifter som lämnats i samband hyreshöjningen var alldeles för vaga för att klargöra grunderna för avgiftshöjningen. Svar har tillställts mig i brev från verkställande direktören Henrik Bromfält med följande besked. SKB har haft lägre hyreshöjningar än andra bostadsföretag fyra av de fem senaste åren. Tittar man på en ännu längre tidsperiod så har SKB haft lägre hyreshöjningar 12 av de senaste 16 åren.

 

2. Med ovanstående besked har jag begärt att få ta del av budget för innevarande år 2014 för att jämföra kostnaderna mot årsredovisning för år 2013. Även denna önskan har nekats med motivering att budgeten endast är för internt bruk.

 

3. I samband med stamrenoveringen på Kampementsbacken har kvartersrådet begärt att få ta del av de upphandlade entreprenörskontrakten för ombyggnadsarbetena. SKB har nekat kvartersrådet att ta del av kontrakten. Med denna insyn hade kvartersrådet bättre kunnat följa arbetet och påpeka brister.

 

4. I 2 kap §4 i lag om kooperativ hyresrätt anges att i föreningens stadgar ska anges ”de  grunder som ska gälla för avsättningen av medel för att säkerställa underhållet av hus som föreningen äger”. Samma passus finns med i huvudsak samma lydelse i stadgarna men med i form av en underhållsplan. Vid förfrågan om att få ta del av underhållsplanen har jag nekats detta då planen sägs innehålla ca 200 poster och att de inte är aggregerade på kvartersnivå. Grunderna för avsättningen saknas i stadgarna på annat sätt än att styrelsen ska avsätta medel årligen.

 

Som framgår av ovanstående exempel har medlemmarna begränsad insyn i föreningens ekonomiska skötsel.

 

Yrkande

Fullmäktige tillsätter en arbetsgrupp med representanter för styrelse och fullmäktige med uppgift att se över stadgarna så att ökad insyn och öppenhet ges för alla medlemmar i föreningens ekonomi. Arbetet redovisas vid årsstämman 2016.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB har en balansomslutning på 5300 miljoner kronor och investerar runt 500 miljoner kronor per år i nyproduktion och befintligt bestånd. Medlemmarna i SKB väljer på medlemsmöten de representanter som man vill ska företräda dem på föreningsstämman. Föreningsstämman utser sedan en styrelse. Styrelsen har att svara för föreningens organisation samt förvaltning av föreningens angelägenheter. Styrelsen återrapporterar årligen till föreningsstämman i form av en årsredovisning vilken också granskas av såväl auktoriserade som föreningsvalda revisor. Styrelsen utser i sin tur en verkställande direktör att handha den löpande förvaltningen enligt de riktlinjer och anvisningar som styrelsen meddelar. Konstruktionen med ett fullmäktige för föreningsstämma, en styrelse och verkställande direktör innebär således att det inte finns något enskilt ansvar för föreningens verksamheter för någon av SKBs 85 000 medlemmar. Kommersiell information är företagsintern för att bland annat kunna utkräva ansvar för förvaltningen och öka möjligheter till konkurrens vid upphandlingar. Insyn i och granskning av information sker av revisorerna

 

Föreningen bedriver underhållsprojekt i fastigheterna efter samråd med kvartersråden och de har information om alla projekt som ska göras i respektive fastighet kommande år.

 

Hyrans nivå sätts utifrån de kostnader som föreningen har samt ett långsiktigt ansvar för att ekonomin över tiden ska tåla förändrade förutsättningar. Fastighetskostnader och finansiella kostnader med mera framgår i årsredovisningen (sida 41 ÅR 2013), här framgår också den ekonomiska omfattningen av underhållet.

 

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att                  avslå motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.