Motion – 2015 / 57
År: 2015
Nummer: 57
Motionsställare: Catharina Götestam Thellenberg, hyresmedlem Mälarpirater
Tillgänglighet
Jag yrkar
1. att föreningsstämman beslutar att omgående ange huruvida ledig lägenhet är belägen i fastighet som är lättillgänglig för handikappade – rullstols- eller rullatorförsedda personer.
2. att det hot som enligt kvartersrådet uttalats av SKB om stängning av sopnedkasten ej sätts i verket då det innebär brott i form av diskriminering enligt den diskrimineringslag som gäller fr.o.m. 1 januari 2015 i form av bristande tillgänglighet för rörelsehindrade! Placering av sopkärl utanför fastigheten är dessutom en sanitär olägenhet då det stimulerar/attraherar alla sorters ohyra till bostadområdet. Låt mig slippa att kasta ut mitt hushållsavfall genom fönstret vädjar undertecknad.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
SKB har sedan senhösten 2014 infört en märkning av samtliga lägenheter på hemsidan utifrån hur lätt eller svårt det är att nå lägenheten utifrån gården. Varje lägenhet har tilldelats någon av nedanstående tre tillgänglighetsnivåer.
- Dålig tillgänglighet – (symboliserad med en gående person) har följande beskrivande text: Dålig framkomlighet i trapphus och entré. Huset är inte lämpligt för personer med funktionshinder. Hiss saknas, tvättstuga och förråd är svårtillgängliga.
- Medel-god tillgänglighet – (symboliserad med en person med käpp) har följande beskrivande text: Vissa brister i framkomligheten i trapphus och entré. Lägenheten ligger på plan 1 och nås med 7-10 trappsteg alt. finns hiss i huset. Huset har grundläggande tillgänglighet, men brister förekommer i framkomlighet, lämplig för personer med smärre rörelsehinder.
- God tillgänglighet – (symboliserad med en person i rullstol) har följande beskrivande text: God framkomlighet i trapphus och entré. Hiss nås nivåfritt, rollator/rullstol kan tas med fram till lägenheten. Tvättstuga och förråd har god generell tillgänglighet. Bostaden är mycket lämplig för personer med funktionshinder.
Vad gäller avfallshanteringen pågår ständigt en förändring av hämtsystemen med inriktning på att få en så kostnadseffektiv hantering som möjligt. Även Stockholms stad och dess entreprenörer, som hämtar avfallet, är aktiva för att hitta så arbetsmiljövänliga system som möjligt. Stadens taxor för avfallshämtning är konstruerade så att de gynnar automatiska hämtsystem (sopsug och bottentömmande behållare som hämtas med kranbil) och missgynnar säckhämtning och andra manuella system. SKBs förvaltning har under åren genomfört liknande förändringar i kvarter med närmare 4 000 lägenheter. Endast ett fåtal kvarter har än så länge kvar sopnedkast. Inga nya sopnedkast installeras i SKBs nya kvarter.
Styrelsen tycker det är positivt att förvaltningen arbetar aktivt med frågan. Det innebär lägre kostnader för SKB och bättre arbetsmiljö för de som ska hämta avfallet. Förändringarna diskuterads alltid med kvartersråden och SKB följer alltid gällande lagstiftning.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.
Beslut
Föreningsstämman beslutade, utan diskussion, i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.