Motion – 2015 / 58
År: 2015
Nummer: 58
Motionsställare: Göran Lindh, fullmäktigesuppleant köande
Tillägg till bifallen motion No:31 på Föreningsstämman 2013
Redovisning har skett i ”Vi i SKB” oktober 2013 och oktober 2014
Bakgrund till denna motion, är motionen jag skrev om ändring av motorvärmareuttaget från schablon till baserat på energikonsumtion.
De nu vanligare laddhybridbilar ändrar förutsättning och behoven när fler bilar kan nyttja elladdning för att köra kortare sträckor. Jag ville genomföra en förenkling, men oroas av att ytterligare ett system införs. Det kan tänkas att det nya fastighetssystem för debitering av varmvatten med mera gör att energidebitering kan ingå där och därmed är en obefogad farhåga. Återkoppling saknas.
Min tanke var att SKB ska förhandla med energileverantören. Och i stället för en tidklocka i motorvärmareuttaget ha en modern energimätare. Idag har man övergått till automatiska avläsningssystem via elledningen så motivet till avläsningsskostnad och mätarkostnad är förändrat med ny teknik som införts. För två energimätare krävs idag två elabbonemang hos energileverantören. Det borde gå att förhandla till sig att få två energimätare på samma räkning och ett abonnemang, det kan inte en enskild abonnent göra men troligen SKB.
Det har/ska inletts försök med laddstolpar vilket låter bra. Tyvärr finns många olika laddstolpar. På OKQ8 i Mörby finns en som tar kreditkort, ansluter 3-fas handske och kan tanka upp till 19 KWh på en timme, jämfört med ett 6A-motorvärmare-uttag 1,3 KWh på en timme. Därav förordar jag för snabbladdning, OKQ8s laddstolpar.
Flera laddstolpar finns som innehåller batteriladdare och följaktligen passar till vissa elbilars batterier.
Det gladde mig att SKB hyrde batterier till den inköpta elbilen. Det är inte bara variationer i batterier utan batteriet ska matchas med batteriladdaren. Men vi i SKB (i alla fall några) kommer att behöva laddning vid våra parkeringsplatser i framtiden.
Flera lösningar kan tänkas som övergångslösning. Som att någon i kvartersråd vill administrera ett eluttag med någon typ av schablondebitering och kan föreslås få göra det, så länge ett överskott till SKB finns.
I framtiden kan vi nog förvänta oss behov av laddning till elcyklar/moppar. Med detta förslags utvidgning fixar vi också det.
Jag yrkar:
att – SKB tar fram en genomförandeplan
att – SKB börjar genomförandet med några uttag för laddning av fordon vid nybyggnation
att – SKB går vidare med förhandlingar med energileverantören för ändring av motorvärmaruttaget till energidebitering i en successiv förändring
att – SKB förbereder sig på att andra fordon än bilar kan önska eluttag med energidebitering
att – boende i SKB ska ha en utomhuskontakt som dagens villaägare och betala för el som förbrukas
att – uppnå en enkelhet villaägaren har med el som förbrukas som vi får på elräkningen
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionären tar upp många frågor som rör laddning av bilar och andra fordon. Marknaden för detta är fortfarande omogen och utveckling sker hela tiden och kan ta olika riktningar. Styrelsen tycker det är viktigt att SKB följer utvecklingen och skaffar sig kunskaper som ger möjligheter att agera när en mer hållbar utveckling utkristalliseras. Styrelsen tycker det är värdefullt att SKB ligger långt fram när det gäller införande av lösningar för hållbar utveckling, men anser inte att SKB har ekonomisk möjlighet att leda denna utveckling.
Motionären diskuterar bl.a. att SKB skulle förhandla med energileverantören om att i stället för energiklocka införa motorvärmaruttag med en modern energimätare och att koppla flera energimätare till samma abonnemang. Energimätaren installeras av nätägaren. Idag är SKBs motorvärmarplatser kopplade till ett fastighetsabonnemang. Styrelsen finner inte att det är ekonomiskt försvarbart idag att förändra denna struktur, bl.a. med tanke på de kostnader nätägaren skulle behöva ta ut för att finansiera nya energimätare.
Vidare förordar motionären en snabbladdplats av samma typ som på en bensinmack. Dessa är mycket kostsamma och är i dagsläget inte aktuella som investering för SKB. De laddplatser som nu provas i det befintliga beståndet och de som installeras vid nyproduktionen är på 10 respektive 16 A och kräver laddning på mellan cirka 8-9 timmar respektive cirka 3 timmar för full laddning.
Motionären föreslår också att varje lägenhet skulle ha en utomhuskontakt, som dagens villägare. Styrelsen anser inte att det är en genomförbar idé. Några av SKBs områden har flera hundra lägenheter belägna flera våningar upp. Att ordna detta skulle kosta orimligt mycket och långt ifrån alla boende skulle efterfråga och nyttja ett sådant uttag.
Sammanfattningsvis vill styrelsen framhålla att SKB följer utvecklingen på detta område och är beredda att agera när goda exempel och lösningar finns framme. SKB gör själv en del prov med laddplatser både i nyproduktion och i det befintliga beståndet.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse första att-satsen i motionen besvarad.
att bifalla motionens andra och fjärde att-sats.
att avslå motionens tredje, femte och sjätte att-sats.
Beslut
Föreningsstämman beslutade, utan diskussion, i enlighet med styrelsens förslag att anse första att-satsen i motionen besvarad, att bifalla motionens andra och fjärde att-sats samt att avslå motionens tredje, femte och sjätte att-sats.